Wednesday, April 11, 2012

~Giler Ferry~sambungan~

Sempena cuti 1 may nanti..banyak pulak group menginvite pegi jejalan...mula-mula kitaorg plan nak pegi Krabi, nak caving kat sana..then tetiba kecoh pulak pasal kes bom mengebom kat sana..lantas kita orang pun berbincang-bincang..kata sepakat di ambil, cancel la pegi trip ke Krabi tu demi keselamatan and mengelakkan ketidakselesaan kat sana..sebab trip tu nak pegi by road..so akan keluar dari padang besar, lalu hatyai sampai la ke Krabi..

Then, dok pikir-pikir mana pulak la nak pegi ni..cuti panjang pulak tu..hurmm, belek2 entry-entry lama..last-last wat decision nak ke Medan...nak try naik ferry..lama dah mengidam nak naik ferry dari penang ke Medan..previous entry leh belek kat sini..

so, aku pun mula la mengbelek-belek balik entry tu..nak kena plan route and timing elok-elok..nak kejar kan ferry tu..maklum la, ferry tu pun sehari sekali jek trip ke medan...siap kol member kat penang, mintak tolong dia riki-riki kan..nak beli tiket online ada error pulak..Finally, aku pun call la org ferry tu nak confirm kan pasal trip tu..

aku : hello..ni ferry service ke??
awek ferry : yaa..sini ferry service..
aku : nak tumpang tanya..trip pegi Medan dari penang ada lagi tak??
awek ferry : haaa??..lama tak tak dak laa..2 tahun dah tak dak service tu..(loghat utara)
aku : haaa!!..ye ke??...dah 2 tahun??..
awek ferry : aah la..lama sangat dah tak dak..
aku : ada company lain tak yang ada trip ke medan dari penang?
awek ferry : saya pun ta tauuuu laa..tapi company ni, memang lama dah tak dak..
aku : aaallllllaaaaa...tak pe lah..terima kasih yek..

sabar...sabar dulu..kita wat reasearch lagi..mana tau kot-kot ada lagi company ferry lain yang ada service pegi medan dari penang ni...

Kat dalam wikitravel pun ada pasal ferry dari Lumut-Medan..tapi bila aku call no yang ada kat dalam entry tu ,  +60 560 5680 4000 cam pelik kan..banyak betul digit nya..bila aku pusing2 kan no tu try la buang 000 kat belakang..no tiada dalam perkhidmatan...hissshhhh...

lepas di riki-riki beberapa forum, ni conclusion yang aku dapat;

Please note this ferry is no longer operating due to competition from the cheap budget airlines - please visit our Flights to Penang page for information on how to fly from Penang to Medan.

waaaa!!!!!!..giler kecewa!!!...pas misi nak naik ferry kat Jeju ari tu gagal, misi kali ni pun gagal jugak la nampaknya!!...keceeeewwwaaa!!!.....

6 comments:

Azizan Zolkipli said... Best Blogger Tips

haaa, dah takde feri dari Penang ? Naiklah dari Kelang aje Yantie ooiiii ...

Iza Hyun J @ paE said... Best Blogger Tips

Lor.... camtu kah... dah la jom gi Korea semula.. hehehehehe

jay jamil said... Best Blogger Tips

yantie, hang budak USM sejati. suka naik ferry!

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Azizan Zolkipli

abang, huhuhu..nak kena view timing ngan route lain tue..huhu..tengok keadaan dulu laa...:(

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Iza Hyun J @ paE

pae, korea semula..another 2 weeks jek ni..tak sempat gemuk tabung ayam aku..huhu..

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@jay jamil

haha..kan2..rindu woo nak naik ferry penang tu...baru la cam cite ali setan..;)