Thursday, February 16, 2012

~JB-KL-Korea~Day 3~

Sambungan dari sini..

Pagi tu, lepas brekfast roti penyek, kami pun check out..terus jalan kaki ke busan station..seperti yang disegeskan oleh hostel owner, kami naik taxi ke busan ferry terminal..sebab kalau naik taxi dalam 3000KRW, while kalau naik train sorang 1100KRW..so baik la naik taxi kaaannnn..

Bila jek kami sampai kat ferry terminal tu, terus la cari kaunter ferry nak beli tiket ke jeju..hurm, tak nampak pulak kaunter tulis jeju..so, tak usah pening-pening, kami pun ke information kaunter..ajushi tu cakap kitaorang salah terminal..

Dia pun ajak kami keluar terminal, go straight until end of block, turn left walk for 200meter..u will find another ferry terminal..to jeju..oohh..salah terminal rupanya..kamsahamidaaaaa...So, berjalan la kami ber3 ni ngan beg beso and kesejukan ke sana..nasib baik pemandangan indah..maka takde la terasa beban sangat..




Sampai jek ferry terminal tu, aku dah pelik..awat takde keta parking kat area ni..awal sangat ke kami sampai..masuk jek dalam bangunan, lengang!!!..haaa??..lengang??!!!!..ada beberapa orang jek dok tido kat kerusi..lampu pun tak dinyalakan..laaa..takkan la tak bukak kaunter lagi?..



Ada la sorang lelaki tu aku tumpang tanya..."jeju ferry counter??"..dia wat tangan ultramen menembak.."No"...haa??..noo??....pas tu kebetulan ada sorang perempuan berjalan kat kawasan dalam kaunter..maka lelaki ni pun jerit2 panggil pompuan tu..

Terus kami pun ke kaunter..
Me: Any ferry to jeju today?
Awek kaunter : no
Me: nooooo??...
Awek kaunter : no ferry on monday
Me : what?..I tot there are 2 companies, another 1 has trip to jeju on monday..
Awek kaunter : nooo..nooo..only 1 company..no ferry to jeju..
Pas tu cepat2 dia blah..

Mak aiii...kecewanya aku..:'(

So, kami pun dok kat tepi, berbincang dulu..last2 kami decide nak beli tiket flight ke jeju petang tu..kalau kami nak ke epot tuk beli tiket, mcm tak patut jek sebab nya epot jauh dr town..so akhir nya kami decided beli tiket online jek la..Owh, aku cuma teringat kat depan busan station ada 1 cyber cafe..last2, kitaorang balik semula ke busan station, then g cyber cafe beli flight tiket..

Sempat naik observation deck ferry terminal tu tengok view dalama kesejukan..

video

Dari ferry terminal tu, kami naik bas ke busan station..actually takde la jauh sangat..aku rasa kalau tak kendong anak 2 orang depan belakang ni, larat jek nak jalan..

Sesampai jek kat depan busan station, kitaorang pegi cyber cafe kat situ..beli tiket flight untuk 3 orang ngan harga 116,700 KRW, guna airline JEJU AIR..Actually Korea ada beberapa local airlines antaranya KOREAN AIR (MAHAL giler), ASIANA, T-WAYS and JEJU AIR..memandangkan sebelum ni dah pernah beli tiket tuk JEJU - SEOUL, so agak senang la guna website dia ni..unlike T-Way yang website dia semua bahasa korean..


Selesai segala urusan beli tiket, pas tu aku teringat nak tanya pasal luggage..ye la kan kalau naik air asia luggage 15kg jek dah RM30..so mintak tolong orang cc tu translate kan..punya la seksa nak paham kan dia..lastly dia gugel dalam bahasa korea..then kami pun copy/paste dalam gugel translate..Perrh..jejuair ni siap free luggage 20kg...details kat sini..


Pas dah diprint kami punya flight itinerary..kami pun keluar la dari cc tu..kuar2 jek dari kedai tue kami nak ke busan station..busan station betul2 depan cc tu..kebetulan pulak, lampu trafic light tuk pedistrian masih lagi  hijau..maka aku pun terus jerit "JOM!!!" maka ngan gigihnya berlari la ngan kendong baby merah ngan oren tu..tetiba belum sempat sampai hujung, lampu turn merah and kereta terus pecut laju..aaahh suudaaaahh!!..aku trap kat tengah-tengah jalan..tambah sadis bila tengok ke kanan ada lori majlis pembandaran dok jirus air..

Makkkk aii!!! Terus aku terlompat-lompat kat situ..giler la kalo aku kena air tu..dah la temp time tu lebih kurang 2-5 degree jek..sejuk giler..pas tu air tu laju giler..hose bukan main besar pulak tu..kalo kena mmg free jek la aku mandi ais..driver pulak dok tengok side mirror sambil bebel kat pekerja belakang tu..terus aku signal kat driver..mintak-mintak la dia alert aku kat tepi ni..aku toleh belakang, mengharap simpati dari kawan-kawan..chiis!..dorang dok gelakkan aku sampai nangis-nangis!!..



Alhamdulillah, Doa aku termakbul akhirnya, bila driver tu tertoleh kat aku..aku wat muka kesian tengok dia..siap eye contact..waaaa!!...pas tu terus si driver jerit-jerit dalam bahasa korea kat pekerja kat belakang yang tengah jirus air tu..aku toleh pulak tengok ajushi yang dok pegang hose air tu..mengharap dia toleh kat aku jugak..tetiba bila dia ternampak aku jek, terus dia kelang-kabut tutup hose air tu..perhh..sib baik betul..lagi 2-3 kaki jek nak sampai kat aku..air sempat di off!!..phewwww!!..

Rasa nak terpengsan time tu..wahaha..baru mampu nak tergelak..

Dalam 1-2 minit pas tu lampu trafic light tuk pedistrian tu tukar hijau..maka melintas jalan la kami ngan gelak tawa tak hingat dunia..adooiiyaii..tak leh bayangkan kalau aku kena jirus tadi..!!..

Setibanya kat busan station, kami cari locker untuk letakkan anak2 kendongan kami tu..sementara nak ke jeju ni, banyak masa lagi..so, kami nak meround busan ni dulu..Mula-mula singgah ke post office..post postcard dulu..sib baik la post office terletak sebelah jek ngan busan station..

Kitaorang abeskan masa setengah jam nak reti guna locker ni..nak siap scan cap jari la..nak masukkan no phone laa..bila dah akhirnya berjaya setelah abeh tumpang tanya semua org, baru perasan ada instruction in english kat belah kanan tu...sengal!!..haha...=.='

Di sebabkan service bus city tour tu takde ari isnin, maka kami kena la plan sendiri xtvt ari tu..Then kami ke busan station semula sebab nak tumpang tanya information kaunter macam mana nak ke Taejondae..kat busan ni, Taejongdae ni sangat glamor..untuk nature sightseeing..


Naik bas 88 or 101, boleh terus turun kat Taejongdae ni...dari pintu gerbang tu jauh jugak rupanya nak menapak sampai dalam..nasib baik la view nya cantik..layan kan jugak la sambil tangkap gambor..



Kami tiba kat ke destinasi lebih kurang pukul 11 pagi..ada di sediakan trem tu berjalan dalam tu..ada 8 stop yang korang boleh bila2 jek nak turun and naik..interval setiap trem adalah setengah jam..



So kami berenti kat hentian observation station..amik2 gambo dulu..pemandangan dia mmg awesome giler hokeh!!...pas tu jalan kaki ke light house..dari light house, kami naik trem terus ke pintu keluar..yang temple ke apa ke, kami terpaksa skip..

Kesejukkan...

video




 Setibanya kat pintu luar, hujan pun turun..hish..tak sangka lak dlm sejuk2 musim winter ni boleh pulak ada hujan rupanya..bertambahla sejuk..singgah kat mart situ, ada jual winter mask..hehe..terus aku beli..hidung aku dah berdarah asyik dok kena selsema jek...

Dari sini, kami terus ke busan station, amik beg then terus naik subway ke Gimhae International Airport...Kami sampai agak awal, so sempat la solat dulu kat emergency exit..then beli postcard kat epot, then departure pukul 7.05pm..dalam flight sibuk taip draft blog..hehe..kejap jek pun..flight duration dalam 45 min..lebih kurang JB-KL..hujan lebat menyambut kedatangan kami di pulau jeju..


Satu lagi masalah..disebabkan initial plan nak naik ferry and over night jek atas ferry tak jadi, maka terpaksalah kami cari hotel utk tido mlm ni...


So pae ke kaunter pertanyaaan while aku kutip luggage kami..last2 pae mintak tlg org jaga kaunter information tu kol kan hostel2 kat dalam buku tu..yang mana ada vacant, harga pun ok kami sebat jek la..Nasib baik last-last ada jugak hotel yang kosong..cuma ada bilik saiz besar harga 50 000KRW semalam..lagi pun dah kul 9 malam..takde choice lain..terpaksa sebat jugak la..naik taxi ke hostel ni cost around 5000 KRW..


Hostel ni aku highly recommended..ada listed dalam buku Lonely Planet..Global Motel..bilik nya besar and bathroomnya luas and best..

Lepas check in, kami ke mart terdekat tuk beli makanan dinner kami..berlari dalam kesejukan sebab hujan makin lebat..lepas makan and solat, dah macam tido dalam panggung wayang sebab tv bilik tu beso sangat..


Nanti kan sambungan untuk cerita kat Jeju pulak...

6 comments:

Iza Hyun J @ paE said... Best Blogger Tips

gambar aku nak terjun katil lawak giler. siot la ko kakkkk...

Zilla said... Best Blogger Tips

saya sangat jeles, ok!!hahaha
tah bilalah nak sampai korea ne?asik dok layan citer korea sampainya idak huhuhu

Izza-Crystal said... Best Blogger Tips

Yantie!!! ku sgt jeles!!!! huhuhuh.....

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Iza Hyun J @ paE

hahaha..ada satu lagi gamba..time ko dah berguling2 atas katil..hehe..

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Zilla

zilla, sangat rekemen g sini..tp g la time musim spring/autumn..sure lagi cantik and senang nak jalan..

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Izza-Crystal

nanti ko plan la g hanimon kali ke brp ngan hubby ko..hehe