Wednesday, October 6, 2010

~~Diving & Fishing Trip @ Pulau Dayang and Pulau Aur~~


Hurm…dah lama gian nak diving ni..maklum la sepanjang bulan puasa mana la boleh diving..so, bila Cik Hasina (my buddy dive) aku dok mengpromote dia nk join trip ke Pulau Aur and Dayang, bukan main jeles lagi aku..teringin sangat nk join, tp dah fully booked lak..:(
Nasib baik la dh nak last-last minute ada yg tarik diri sebab kena outstation ke Bangkok..yahooo!!!!..happy giler!!…terus apply cuti…tak sabar2 aku nak pegi..maklum la…aku baru jek post pasal Pulau-Pulau Di Johor ni yang aku belum abis meround..tetiba ada lak peluang and timing pun best…tak kan nk lepas kan peluang pulak…(^^)


pulau johor_thumb[4]


Khamis ( 30 Sept 10)
Kul 6 pagi aku dah bangun..packing barang..semua brg yg perlu di bawa aku dah asingkan cuma tinggal pack masuk beg jek..so, takde la lama sangat aku mengepack..then, beg2 tu terus masuk keta, g keja…
Plan asal nya balik keja nnt nak singgah bilik semula, mandi n sembahyang dulu..skali time kat opis dorg dh msg katanya suh tunggu kat jeti mersing kul 8 mlm..sbb kalo air pasang cepat, bot akan sampai awal..
Apa lagi, pas keja jek terus aku shot ke Mersing..drive ke mersing pun dah amik masa 1.5 jam – 2.0 jam..nasib baik la jugak aku tergerak hati nak bawah terus beg pack aku dlm keta..


map


kul 8 mlm..aku dh terpacak depan Jeti Mersing..herm..call Ina and Abg Mie (organizer trip ni) tak dapat line la pulak..agak nya dorg ada kat area rompin kot..aku pun lepak la kat bar depan jeti mersing tu sensorang..sib baik la time tu pun start CSI Miami kat tv…layannnnnnn…
Kul 8.30 mlm dorg yg lain pun sampai..dorang naik 3 keta…kat situ la aku baru berkenalan ngan dorg..selama ni aku cuma kenal Ina jek..kenal abg Mie pun thru FB jek..dorg ni semua dr KL, aku jek sorg dr JB..
Ahli-ahli Jemaah menteri sepertripan aku;
  1. Abg Mie
  2. Ciku najib
  3. Awaniss
  4. Yus
  5. kak Ainul
  6. Ina
  7. Aku
  8. Kak Arab
  9. Hubby Kak Arab
  10. Anak2 Kak Arab 2 org (yg pompuan 6 thn, yg laki 1 thn 9 bln)


gadis2 ayu Aku, Ina, yus, Kak Ainul and Anis..

So, kitaorg pun makan dinner kat restaurant kat Jeti Mersing tue..makanan nya best even mahal skit, sbb portion nya besar, boleh share 2 org..Aku makan Spaghetti Bolognese siap ada garlic bread..Mabeles..
jeti food


Abis makan, kitaorg pun g la kat jeti yang sebenar kami nk berlepas,..rupanya kitaorg bukan nk bertolak dari jeti besar Mersing..ooohh sebenarnya, kami perlu bertolak dari jeti belakang TiMotel Hotel..ada dekat2 area round about tu jek..

Sampai2 kat jeti tu, mengunload kan sume barang..Kami akan stay kat Pulau Dayang,..kitaorg kena bwk raw, nnt makcik kat sana masakkan (umah masak RM8/head/day)..so, mengangkut la beras, kicap, sos, sayur2 macam2 la..sume ada..


coming-brg2
Aksi memunggah barang..

Tepat kul 11.30 mlm..kami berangkat dari jeti nelayan..naik boat nelayan jek..tak laju mana pun 20-40 knott jek..bot ni cuma ada 1 cabin tuk penumpang ngan bilik air..so, pandai2 la nak tido kat mana..angin sejuk..udara segar..mata ngantuk..bdn penat..atas lantai jek pun boleh tido..zzz…

boat
Ni la rupa boat nya..
kabin
Ini la dia cabin 1st class…bagi tiket 1st class kat ibu mengandung ngan budak2..
pelarian 2
dah macam pelarian…;p

Jumaat ( 1 Oct 10)
Kul 6.30 pagi kami pun sampai jetty Pulau Dayang..gelap lagi time tu..subuh hening bak kata orang..bilik nya tak la mewah..but ok la for 2D1N trip, RM270..satu bilik ada 2 katil double decker..cukup2 la ngan kami nie..
bilik
Ni la bilik nya…ok la kan..

Apa yg paling sedih kan aku..try nk amik gambar, tetiba camera tak leh nk ON pulak…hampeh betul laaa!!… :(

pas mandi2 ala kadar and sarap mee hoon goreng, aku ngan Ina terus round pulau tu..nak cari diving centre..dh gian sangat nak dive nie..pusing punya pusing..laaa, kat pulau ni cuma ada 2 resort jek..resort yg kami tinggal tu..another one resort agak mewah skit..resort yg lagi 1 tue, operate weekend jek sbb owner and most of their customer pun dr Spore…chisss..melepas nk diving ari nie..
dayang resort

Tak kan nak termenung jek kat pulau ni kan..yg lain tu bukan nya diver..(cuma aku, Ina and Ciku jek yg diver)..dorg yg lain more interested ngan fishing..hermm..aku ni boleh ke mancing..tak reti pun..so, dlm beg tu bwk la magazine ngan novel..in case kalo aku boring..


kapal tumpang lalu Betul2 nk p area laut dlm nie…kapal kontena lalu lalang…mak aii, rasanya cam ciput nya bot nelayan nie..
1st spot..ciku letak jek joran..tak sampai 2 min dia angkat dh penuh ikan..perrhhh..terus aku excited..tolong cabut kan ikan dr mata kail…ishh 1st time ni cabut ikan..apa lagi..ngan aku2 skali la melompat!!!..hehe..
ciku 1st
Ciku pencetus semangat…(^^)
Aku kira2 org yg dok sibuk nak memancing ni takde la seramai mana..joran cam ada 2-3 bijik terlebih jekkkk..aku pun apa lagiiiii..ngan joran pinjam, aku pun terus try fishing..memang berbaloiii…kat spot tu jek aku dapat 18 ekor ikan…selar, tuna and sardin..ok la tue..for 1st timer cm aku ni kan..

1st fishing Hasil tangkapan kat 1st spot..4 fisher and sorg tukang cabut…

pas puas kat 1 spot, kami gerak ke 2nd spot..kat spot ni tak berapa best…kena tunggu, baru la ada yg dapat..hermm…bdn dh penat, br pas makan nasi goreng lak tu..apa lagi..sume zzzz..atas bot…
GPS tak sangka dlm boat nelayan siap ada GPS..boleh detect kedalaman, population ikan..boatman kata dulu sume bot kena ada GPS sebab takut langgar batu karang…oohh…bagus jgk kan..

3rd spot..kami sambung mancing lagi..this time sume org dh tukar mata kail besar..nk aim kerapu lak..alamak, cam ne nk tukar mata kail nie??..so, aku pun ngan mata kail ciput tu, aku letak jek umpan..ikan2 selar yg dpt byk tadi, di potong kecik2, buat umpan…haa…kat sini aku dapat 2 ekor ikan besar..besar tapak kaki jek..hehehe..tp tak tau nama ikan apa.. ;p
33620_443104207346_579322346_4982084_6264279_n      

best tul dinner malam tue..dapat makan ikan fresh..
Malam tu kitaorg went to another fishing spot..kali ni tak berapa nk byk ikan..dok dekat sejam pun, aku cuma dapat se ekor ikan merah..goreng pon sodapppp!!!…
Kul 1.30 pagi baru kitaorang sampai bilik masing2…semua terus zzzzzzzzzz kepenatan…

Sabtu (2nd Oct 2010)
Pagi2 bangun..melepak kat depan bilik..menikmati pemandangan pulau..pas tu aku ngan Ina pun terus g  diving centre kat “Dayang resort”..jumpa ngan tokey dia nama Uncle sam..
Memandangkan mostly divers kat sini are singaporean…so singaporean ni semua dh ada their own diving gear or dorg dh sewa dari diving centre kat sana..
Jadi aku yg memang lansung takde apa2 diving gear ni di charge mahal..tambah sakit kan hati, benda2 tu pun bukan in good condition..sewa bukan main mahal, tapi brg2 nya hampeh tul..

IMG_9463 Price list diving gear..kalo tempat lain, complete set RM50/day..kalo kat sini..haa kira sendiri laa..:p
Hidden cost :
a) Divemaster/instructor fee : RM100/day
b) Boat : RM50/day
masalah paling utama, nk cari fin tuk saiz kaki aku yang cute miut ni..mmg takde size..aku pakai saiz S (37)..satu stor tu aku selongkar, last2 amik jek la M (38-39)..harap2 la tak tertanggal dalam laut nanti..

aur dive site

Diving spot at Aur and Dayang..
1st diving spot, kat area Pulau Lang..view cantik..and takde current..memandangkan bot ni ada platform, aku nk try terjun cara lain la..slalu buat back roll jek..this time nk try buat stail step atas platform, so Divemaster aku guide la aku step by step

terjun bot

Nak la jugak merasa terjun cam ni..all the while asyik terjun back roll jek..:)
Tempat ni memang best nk dive…tak best nya aku punya mask asyik masuk air jek..sibuk wat mask clearing jek..ngok ngek tul la, sewa bukan main mahal..

mask Ishh..cam ne nk dive..kalo mask dok banjir jek..ni yg nak kena beli mask sendiri  ni!!..     

cici tank bocor

Ina pulak, tank dia ada bocor..baru turun 20 min gas dh nak abis..cian buddy aku ni..

33570_443153142346_579322346_4982967_7620777_n
37164_443152352346_579322346_4982922_662114_n (2)
bubble

dive sambil terlentang, then tiup kuat2..cepat2 snap picture ni…cantik kan..nk tukar header blog la pas ni..
barracuda

barracuda in small group..tak cukup nak buat formation pusing-pusing…cam iklan Maxis..

lion fish

Lion fish kecik..tak cukup terror nk capture gambar at the same time tak menyebabkan air cloudy..;p

kapal bottom view

Our boat from bottom view..
pas je naik dr 1st dive ni, kitaorg terus balik ke resort..take our lunch…
lunch time Menikmati view sambil makan…
Kul 1.30pm, kitaorg bertolak ke 2nd dive spot…yg ni jauh skit..naik bot jek sejam..named Pinnacle..sampai jek diving spot tu, dh rasa laut choppy..adehh cam tak best jek..ni sure current teruk..nk gearing up pun susah..
pulau pinang 2nd dive spot ni dekat ngan Pulau Pinang..

This time aku try nk buat step from the boat..tp silap technique…tank aku tersangkut kat platform..so, regulator pun terhentak la kepala aku..berpinar-pinar la kejap dalam air tu..
dapat naik kepala jek aku dengar dive master menjerit..”Yantie,  r u OK???”..byk kali gak la dia jerit..finally aku replied..”SAKITTTTT LAAA!!!”..memang sakit giler…benjol terus pala aku..huhuhuhu.
pas tu aku dengar DM aku jerit lagi..”Yantie, come back here!!!”..baru la aku perasan, aku kena drifted..makin lama makin jauh dr boat..alamak..cepat2 aku kick back..swimming to the boat..dh la kena lawan arus, pas tu kepala sakit tambah worst lagi fin macam haram..adehh..ni baru betul sudah jatuh di timpa tong gas..:p
memandangkan aku ni tengah mengah lagi, so bernapas cam naga la..chiss..rugi gas ni..trying my best nk g bottom cepat2 sembunyi celah2 coral yg besar2…so leh elak kan current..
usaha nk turun
Kalo tengah bernapas tak stabil..susah la nk turun...


sib baik la 2nd dive ni view pun cantik even visibility tak se best 1st dive spot..but boleh tahan la..lebih kurang Tioman..


nemo2
44890_443156782346_579322346_4983079_320791_n 
kaki katak

Tgh nk try dive ngan kaki cam ni..jimat tenaga and buoyancy pun lagi bagus..tp still tak pass lagi..kena slalu g dive ni..
safety stop 

Sib baik la ada tali nk pegang…tgh buat safety stop pun current kuat giler..kalo takde tali ni, agak nya aku dh thah kat mana..

pas 2nd dive ni, aku dh flat..penat nk mampus tambah lak kepala aku dh start bengkak..sib baik la tak berdarah..hurm, stay atas bot jek laaa..si Ina pun dh start seasick..kitaorg pun tak turun, layan boatman menyembang jek..

shirt melayan brother boatman menyembang..aku ngan Ina dok berkenan kat design tshirt dia ni..cute kan..
3rd dive geng-geng Singaporean baru naik dr 3rd dive…
Balik dr diving dh kul 6.30pm..mandi, sembahyang..lepak depan resort..sampai la team memancing balik…
Malam tu, dinner best!!!..ikan curry, ikan steam, ikan goreng, ikan rebus and sayur kacang..
ikan curry      ikan steam

kul 11.30mlm kitaorg check out..naik bot nk balik Mersing…sepanjang atas bot tak hujan tp laut bergelora teruk..sampai atas bot pun masuk air..sampai muka2 basah kena air…nk wat cam ne kan..tarik jaket, sambung tido..

pelarian
Pelarian…Bila lagi nk merasa kannn..;)

Ahad (3rd Oct 10)
sampai kat jeti tempat kitaorg tinggalkan keta kul 8.30 mlm…sibuk punggah barang2 and hasil tangkapan..pas tu, singgah kat medan selera kat jeti mersing..mandi and bekpass..
hasil Pembahagian harta pusaka..hehehe…
lebih kurang kul 10 pg, aku bertolak balik ke JB…dorg pun bertolak balik ke KL..
Paling tak best, bila aku kena drive sorg2 balik JB..tp kepala tak leh sandar kat seat, sbb tengah bengkak.. :’(

Aku yang masih berbenjol di kepala…auuuchhhh..SAKIT LAAHH!!,
  sign[3]

dive logo


13 comments:

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

disebabkan camera aku tetiba tak bleh ON..oll these picture are courtesy of Hasina "terebus"..
thanks for sharing...:)

Hasina Terebuzzu said... Best Blogger Tips

poyosssssssssssss...........

=p

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

ari ni ke 6 kepala aku kena tonjol ngan regulator...
baru la hilang bengkak nya...:)
Alhamdulillah, tak hilang ingatan..

pilotHans said... Best Blogger Tips

nice diving trip..xpernah lagi pi pulau dayang tue...jap, no1 -abg mie = suhaimi SSI ke? do we know the same person? haha..

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

Hi Pilot Hans,

Rasanya bukan same person kot..abg Mie ni Halmie..dia keja kat UNIKL..kenal?

Muhammad Izzat said... Best Blogger Tips

bot ke pulau dayang berapa ringgit tambang dia? pukul berapa je ada?

Deelofa Damia said... Best Blogger Tips

Brapa agak2 dye punya bajet ea? Rasa macam nak kesana.

Deelofa Damia said... Best Blogger Tips

Brapa agak2 dye punya bajet ea? Rasa macam nak kesana.

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Muhammad Izzat

kena contact boat man..booking dulu baru dia arrange kan schedule kita..carter the whole boat..kalau tak silap dulu RM1500/boat tuk 2D1N tu..then bahagi2 la brp ramai yg ikut tu..

mcm saya bgtau masa zaman saya pegi10 org kesemua nya..total cost bahagi2..so sorg rm RM270/person tuk package kami..boat+makan+tempat tinggal..

harga sekarang, tak tau la brp..

zulka nain said... Best Blogger Tips

bole bagi contact number for organizer x??saya pun nak pergi jugak

SyeeraKhalid said... Best Blogger Tips

Zulka.. jom pg chinese new year. Contact sy 01111628661 kalau ok. Sbb sy 2 org je

SyeeraKhalid said... Best Blogger Tips

Zulka.. refer msg bawah.. hehe

UcopMac said... Best Blogger Tips

Hi,
Boleh tahu for budget total nak kesana? A bit confuse here. Hehehe. Teringin nak kesana.