Monday, February 20, 2012

~JB-KL-Korea~Day 4~

Sambungan dari sini...

Pagi ni lepas brekfast, kami terus checkout and ke jeju bus terminal..setibanya kami kat jeju bas terminal terserempak ngan 2 orang auntie dari malaysia jugak..sempat la bersembang-sembang sekejap..dorang ni stay kat hotel tepi laut..gaya2 percutian aunties2..bukan cam kami yang gagah perkasa memikul beg kehulu-hilir..haha..padahal..memang terpaksa..:p

lepas meminta diri ngan dorang kami mencari sumber maklumat kat bas station ni..nasib baik la tourist information kaunter kat situ dah bukak awal pagi..so senang la sikit..tumpang tanya no bas..awek kaunter tu siap escort kami ke bas and bagitau kat driver location tempat kami nak turun..rupanya auntie tu pun nak tuju kat tempat yang sama..gua manjanggul..

Perjalanan mengambil masa dalam 40 min..turun-turun jek angin kuat giler kat bas stop tu..ngan beg beso kami sibuk tahan taxi..dari jalan utama (bus stop) tu ke gua tu tak de la jauh sangat tp aku memang tak tahan sangat kesejukan nya..naik taxi pun dalam 3000KRW jek pun..

 Sejuk-sejuk pun sempat posing lagi tu..posing ngan winter mask...hehe...
haaa..cuba tengok kat hujung nunnn...mana la tak kena tiup angin kuat, bus stop ni betul2 tepi laut daaa...

Sampai-sampai jek kat kaunter aku pegi cari locker..pas tu terus beli tiket and lari masuk dalam..tak tahan angin sejuk kuat sangat..ngan harapan semoga kat dalam gua tu leh tumpang dari kesejukan angin ni laa..

 sorang harga 2000KRW..tp bila aku beli tuk 3org dia charge 4000KRW jek..tatau la kot2 dia tak paham ke ada diskaun tuk tourist..

Uniknya gua ni adalah dia terbentuk di sebabkan laluan lava gunung berapi..bukan cam gua kat malaysia yang jenis batu kapur tu..so, aku yang minat gua ni mengenjoykan diri kat dalam tu..suhu dalam tu sejuk jugak, dalam 13 degree...tp sejuk lagi kat luar nunnnn...

 
Terserempak ngan group auntie dalam gua..

Keluar dari gua, kami terus naik taxi ke bus stop (main road) semula..tunggu bas kat situ..bas di jadualkan lalu setiap 20 min..tp rasanya macam sejam!..sebab angin sangat la kencang and sejuk melampau..tengah kami terketar-ketar tu..tetiba snow turun..tu la snow pertama aku!..haha..jakun!..tp tak enjoy sgt snow tu sebab aku sejuk!!..lagipun tak lama pas tu, bas pun muncul..
Top left ( clock wise) : bass..cepat la sampaiiii..sejuk dah niii!!!...; batu apa thah ni..ada tulisan korea , amik jek la gambor..; view kat area bas stop yang sejuk giler tu..

Dalam 15 min perjalanan kami turun kat women diver museum..dah nama pun diver kan, mestila nak g jugak museum diver..hehe..tp punya la siksa nak bgtau kat driver bas tu kami nak turun kat women diver museum, sampai last2 budak2 skolah tolong bgtaukan..Haenyeo museum..!!..jauh tul bunyi korean vs english!..


Angin masih kuat..so kami cepat2 masuk dalam museum, beli tiket then tumpang letak beg kat kaunter tu..siap tumpang cas bateri camera jugak..aku kesejukkan sampai tak mampu nak buat apa..sampai la dah minum kopi kasi badan panas dulu..then, tetiba snow turun dengan lebat..dh cam ribut pun ada gak..maka tanpa segan silu, aku lari keluar..baru la enjoy snow..budak jakun..hehe..


Dah puas menjakun ngan snow tu, kami pun focus kan diri ngan museum tu..mula-mula tengok documentari pasal women diver ni dulu..then baru la kami jejalan kat dalam museum tu..kagum tul aku ngan ke toughan ajuma-ajuma ni..dah la diver tu mencari macam-macam jenis hidupan laut..perlu di ingat yek..dorang ni semua skin dive jek..tak guna gas pun..paru-paru power betul dorang ni..dalam masa yang sama dorang fishing..bila masa dorang tak turun ke laut, dorang mencucuk-tanam jugak..menguruskan hal rumah tangga lagi..mengandung, mengasuh..hish2..kagum2..memang layak di bina museum khas tuk dorang..
video

video
 documentary of Haenyeo...
aku ada record time introduction..
*amaran : jangan gerak-gerakkan monitor korang..aku yang tak guna tripod..hehe..tangan shaking..:P*
 Perkampungan Haenyeo..
upacara sembahyang memohon perlindungan & keselamatan 

Agak lama kami kat museum tu..sebab terperangkap ngan ribut salji kat luar..sempat la kami tumpang sembahyang kat situ..bila salji dah agak reda, baru la kami bergigihan jalan dalam kesejukan tu ke bus stop..

Next destination, Ilchibong..kat sini sangat glamor time sun rise..sebab dari sini boleh nampak sun rise peak..ok, setibanya kat bus stop Ilchibong tu, driver pun suruh kami turun..turun-turun jek..loorrr..ingat kan bus stop ni dekat la ngan pantai..tapi sangat la meleset jangkaan kami..so, macam biasa la singgah family mart, tumpang tanya kat cashier..owh, rupanya nak kena naik taxi..so, kami pun mntk tolong awek kaunter tu tolong tuliskan perkataan peak sun rise tu in korean..senang sikit nak tunjuk kat driver taxi..

Perjalanan naik taxi dari bus stop Illchibong tu tak lama..dalam 15-20 minute...tambang dalam 4000KRW..driver taxi bagi kami business card, sebab kat area tu takde taxi..so pengangkutan utama cuma la taxi..sampai-sampai jek, salji mulai turun ngan lebat di ikuti angin kuat..kami cari tempat letak beg, tapi malangnya memang takde..so berpikul la beg berjalan sampai ke hujung..ngan angin, ngan sejuk, ngan salji, ngan beg..memang la sangat menyeksakan..but when look at those awesome scenery..Besar betul kuasa tuhan..Subhanallah…hanya itu yang mampu terucap..


video
selesai jek sesi mengambil gambar, layan perasaan dalam kesejukan kat situ..kami pun nak blah la kan..nak telepon taxi..aiikkk..macam mana ni..lansung takde public phone kat situ..so kami pun mintak tolong awek korea yang dok melancong jugak kat situ tolong kami..nasib baik la english dorang sangat bagus, so tak perlu la menghabiskan masa untuk bercakap dalam bahasa ayam-itik..alhamdulillah..lebih kurang setengah jam kami tunggu, taxi pun datang dan hantar kami semula ke bus stop Ilchibong..


Kami turun di stesen bas Sewingpo..Process mencari hostel kami kali ni agak mencabar, sebab kami dalam kesejukan..tambahan pula, kawasan tu muka bumi nya naik-turun bukit..Mujur, dalam kami tersesat2 tu, terserempak dengan seorang local people kat situ yang boleh bercakap bahasa english..dia escort kami sampai ke hostel...baik nya..dia perkenalkan nama nya Mr Kim..

Hostel kami ni namanya Jeju Hiking Inn..ada listed dalam buku Lonely Planet..segala urusan online sangat senang untuk deal...ada sediakan bilik internet, siap ada 2 pc dalam tu..and bilik pantry..yang ada microwave, dapur untuk masak and simple facilities la..

Lepas jek check in, letak beg..kami terus tanya kat uncle yang kat kaunter tu..mana mau makan best, and xde daging...dia kata kalo NO GOGI tu..maknanya semua jenis daging xde, no pork, no lard, no beef, no chicken..dia cadangan kami ke korean restaurant makan bimbimbap..so dia cuma cakap turn left, go strait, nanti nampak la restaurant nya..

tapi kami sesat sampai ke mana la..last2 kami jumpa kedai family mart..so disebabkan sejuk giler, maka kitaorg sopping beli kopi dulu..baru jek bayar harga kopi, kami ternampak Mr Kim kat luar..aiikk...dia ni follow kitaorang ke??..hishh...takkan la..kebetulan kot..

pas tu kami pusing2, itu pun mr kim ni follow..sampai la kami kat depan kedai korean restaurant..tapi kami macam serba salah pulak nk ajak dia join..maka kami cuma mintak diri..masuk dalam kedai and order..macam biasa benda paling penting NO GOGI!!...fish and seafood, OK!!..
Setakat ni..,.ini lah makanan paling sedap kami pernah rasa kat Korea ni..burrrpp!!..Alhamdulillah..
(sambil taip pun dok telan2 air liur ni)
video
Harga set ni 33,000KRW..size medium jek ni..
ada banyak sayur, ikan, telur ikan, tauhu, carrot..
masa mula-mula sampai jek...semua benda di tanya..what is this?..this one??..Buy off process..haha..

Keluar jek dari restaurant ni, kami terus balik ke hostel, selesai menunaikan ibadat, kitaorg pun terus kkrrooohhh..kkroohh...





4 comments:

Love Razila said... Best Blogger Tips

Wow...syioknyer trips uols. Happy baca.I like...

jay jamil said... Best Blogger Tips

ahjuma-ahjuma ni patut buat kelas ajar skin dive ker, tapi aku pun tak sanggup nak amik LOL

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Love Razila

sila2 continue pembacaan yek...happy reading..:)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@jay jamil

haa.tau tak pe..aku tengok dorang punya skill, memang tak leh nk challenge la..power tu..