Monday, February 13, 2012

~JB-KL-Korea~Day 1~Part 1~

Ngan begpack besar and small back pack kat depan kitaorg dah jadi cam sandwich..tunggu bas kat sri putri tu..orang ramai dok tengok jek..dah cam rupa budak lari dari umah pun ada..hehe..

3 orang punya beg..macam ni punya banyak...:p


Bas sampai pukul 12.30pm..lambat sikit dari yang sepatutnya...tak pe la..kita orang pun ada ample of time..tapi punya la laju bas tu, dah cam pelesit..kitaorang duduk seat ke2 dari depan..aku banyak kali terjaga kecut perut tengok bas tu dok mencilok..Sedar-sedar jam baru pukul 3.30am..tapi kitaorang dah sampai TBS..awal betul la hai..travel duration  normally 4 jam JB-KL..driver bas ni leh buat 3 jam jek..perrhhh..mana la aku tak kecut perut..

Pusing-pusing kat TBS tu nak cari port best nak melanding..surau tutup dari kul 12tgh mlm sampai kul 5 pagi..hurm..pusing-pusing kat area tu..ramai jugak orang tido kat sini..last2 kitaorg tido belakang kaunter..hehe..tersorok sikit, lg pun nk cari port soket nak charge tepon..

Budak merempat lari dari umah..;p

Best pulak kopi 7E ni..

Tapi tido atas lantai situ tak best..lantai dia sejuk sangat la..haha..pas tu last2 aku dah puas golek2 tak leh jugak tido..melepak beli kopi kat 7E..sampai subuh..pas tukar baju, sembahyang subuh..kita org tumpang tido kat surau..kebetulan tak ramai orang kat situ..yang best nya tak sejuk sangat dalam surau tu...hehe..

Dalam pukul 8am, aliya datang..jadi sugar mummy kitaorg..actually kitaorang mintak tolong dia tukarkan duit MYR-KRW..sebab kat JB exchange rate mahal..kat KL jugak yang cheaper..so, awal2 lg kitaorg dah transfer duit kat dia..

Majlis penyampaian hadiah dari 'sugar mami' kami..a map of korea...hehe..

Ni la dia duit bekalan aku..720,000 KRW
Time kasih banyak2 kat sugar mami kitaorg ni sebab dia bergigihan mencarikan the cheapest money changer..so, next time korang boleh la try usha2 ARS tu..address as per kat header resit tu..kat area Masjid India..


Lepas breakfast kat hailam kopitiam, kitaorang pun bergerak ke midvalley jap..nak beli barang sikit..malangnya train penuh giler..sorang dapat naik while aku and pae terpaksa tunggu next train..

Next train sampai dah pukul 11am..perhh, punya la penuh, tapi kitaorg tetap jgk menyelit..sampai kat station midvalley dah lebih kurang pukul 11.30am...sib baik member kami sorang lagi tu sempat beli apa yang dia nak dan terus tunggu kita orang dekat station tu..tak buang masa, tunggu next train ke KL central..Bila jek sampai kat KL central, sempat jugak pegi money changer tukar duit RM - USD..kena jgk bwk USD sikit wat2 backup..pas tukar duit..off cause la sempat singgah beli tapau subway..hehe..

Dari subway, berlari ke terminal Aerobus ke LCCT..time masa tu dalam pukul 11.45am..perjalanan takde la sangat jem pun, sebab pagi ari sabtu..kitaorang sampai LCCT lebih kurang pukul 12.45 ptg..

Check in luggage pun lambat jugak..sebab ramai orang..abes check in dah pukul 1.30ptg..terus ke surau..sembahyang jamak & qasar zohor ngan asar..keluar jek surau..kitaorg dengar last call for Incheon flight..aikk..baru pukul 2.10pm..apa lagi..berlari mencicit la kitaorang ni..

Sepanjang dalam flight, aku dok menyembang ngan akak dok sebelah aku..banyak sembang pasal tempat2 dia dah pegi.. akak tu seges naik bas bila sampai nanti, sebab cheaper..is it?..rasanya aku baca LP dok ckp naik subway lagi cheaper..yang aku risau kalau tak sempat jek sampai hostel kalau dah kul 12.30 semua train stop.lagi pun kitaorg tak stanby backup plan kalau tak sempat train and tak buat research pulak kalau naik bas, macam mana nak ke hostel..

Sembang bukan main ngan akak tu, sedar2 dengar announce dari pilot akan landing lagi setengah jam..aik..kejap jek rasanya travel 6 jam sbb sibuk menyembang..Dijangka pukul 9.31pm waktu tempatan, suhu -4 degree...dalam perut flight tu pun aku dh gigil-gigil inikan pulak nak sampai ke -4degree..

Turun jek flight, kebetulan yang sama, banyak giler flight lain pun sampai..maka beratur la panjang giler kat imigrasion epot tu..sampai jek turn aku, dah pukul 10.40pm..amik beg, pegi 7-eleven top up tiket T-money..kitaorg top up 25,00KRW..pas tu berlari pegi subway station..*cerita pasal T-Money ni boleh baca entry si Fatt..dia ada bagi explanation yang details*

Pemandangan dalam subway dari Incheon International Airport.


Apalah agaknya nasib 3 orang ni yek..

Dalam train tu, kitaorang tumpang tanya ajushi macam mana nak ke "Jangno-three-Ga"..tp ajushi tu sebut, "Jangno-sam-ga"..owh, maknanya 3 tu pronounce as "sam" kat sini..nasib baik la ajushi tu boleh speaking english fluently..baru balik dari singapore, business trip..oohh..patut la..maka, dah alang2 ajushi ni boleh cakap english, siap sembang macam-macam ngan ajushi tu..ajushi tu cakap nasib baik kami sampai ari ni, sebab semalam seoul extremely sejuk, -17 degree..dia kata sekarang ni cuaca sangat tak menentu...aku memang ada jugak baca dlm news, tp alang-alang dah beli tiket flight, kami teruskan jugak..

Berbalik pada direction punya cerita, menurut ajushi tu, dari airport subway, turun kat gimpo airport, pas tu tukar train ke line 5...dari gimpo station ke jangno-sam-ga tu dalam 30 min jek..owh maka aku lega..sebab aku tengok jam baru pukul 11.20mlm time tu..and aku tak nak jadi macam fatt, kena halau train, sebab train akan stop bila2 jek bila dah kul 12.30am...sampai gimpo, ajushi tu tunjukkan jalan nak ke line 5..just follow purple color katanya..hehe..kamsahamida..my 1st word in Korean..hehe..

okeeh..skang dah sampai line 5..tunggu train..

Tunggu dalam 5 min, train pun sampai..maka ngan gumbira ke legaan kami pun naik la..baru jalan 4 station..tetiba kat screen monitor tulis station: Ujangsan, LAST STATION..aku ngan pae ternganga..LAST STATION!!???..serentak terjerit..aku terus tengok jam tangan yang di adjust ikut local time dlm flight tadi..aik, baru kul 11.50pm..errk, mana aku dapat info kul 12.30am ni??..*tepuk dahi*
Jangno-three-Ga station aku bulatkan kaler hijau...
tapi time tu kami baru jek sampai kat station tanda BIRU tu..jauh lagi perjalanannya...:'(

Pas tu semua orang dalam train tu turun..kami pulak masih tercengang..perhh!!..dah macam nasib fatt ni..pas tu staff train tu dok buat sign pangkah ngan tangan..dah cam ultraman menembak..kitaorg pun kuar dari train terpinga-pinga..tak tau nak g mana..staff train tu ada 3 orang tu dok keliling kitaorang..sib baik dalam ramai-ramai tu ada sorang pandai cakap english..dok tanya nak pegi mana..aku tunjuk kat map..pas tu dia suruh naik taxi, aku cakap la tak nak, mahal sangat sebab dah midnight...aku tanya agak-agak berapa cost kalau naik taxi..dia kata 70,000KRW..whaattt??...NOOOO!! its too expensive for us...Pas tu ajushi tu terus laju jek jalan.."follow me", sebab bila dia toleh tengok kami masih berdiri clueless kat situ...kitaorg ber3 pun mengekor la ajushi tu ngan beg berat..Rupanya dia escort kitaorang naik ke atas..aku cakap ngan dia terima kasih and sorry tak tau la berapa kali, sebab jauh sebenarnya yang dia dok escort kitaorang ni..pas tu dia bagi tau, dia pun selalu backpack..sebelum ni dia pernah ke Mississippi dengan europe..owh, patut la pandai cakap english..pas tu dia cakap, dia paham perasaan kitaorang, bila dalam keadaan macam ni, sebab dia pun pernah merasa..terharu betul aku..sampai jek tingkat atas, keluar dari subway, makkkk aiiii sejuuukkkkkk!!!!!..terus hidung aku berair!!..masalah sikit aku ni, hidung aku sangat sensetip ngan sejuk..


Benda yang paling aku risaukan akhirnya berlaku jugak...Kami menurut jek ajushi tu dengan penuh harapan..ngan temp yang terlalu sejuk cam tu, ngan kepenatan, ngan kelaparan our last meal cuma lah breakfast..pas tu condition jalan yang ber ice *sbb a day before temp sangat sejuk, so tepi2 jalan semua ber ice and licin*..aku dah banyak kali nak tergelincir...hurmm..macam mana ni??

Bersambung...

10 comments:

zzaina66 said... Best Blogger Tips

waah best nye gi jalan. duit sini convert duit korea berape?

Kasawari said... Best Blogger Tips

perghghhhh.. ini idaman saya backpack ker Korea.. best best!! cepat smbg entri

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

RM 1 = lebih kurang 277KRW..tp kena pandai2 survey..sbb kedai money changer boleh up sukati..so, aku dh survey kat tenet, ramai rekemen kedai ni la..ada option lain, kat midvalley,kedai tu nama WAWASAN..

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

Hehe..penat tak hilang lg ni..baru sampai smlm..takat yg dh buat draft boleh la publish awal..hehe..

Al Hadi said... Best Blogger Tips

woi dengkinya! plan trip tak bgtau awal2

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

Alamak bro..tiket beli dr thn lepas lg..plan main hentam jek ni..next time la yek..kita g time spring/autum

Bayang said... Best Blogger Tips

ahahaha.. muka aku memang minta penampo !! eh kak, membantu x map yg aku bg tu?

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Bayang

aliya...map ko membantu bila kami sampai seoul..tapi takde gambo as bukti pulak...hehe..

bdk2 @ John said... Best Blogger Tips

wahhh dah sampai korea! tahniah2..ape perasaan anda? best kan? ade rase mcm nak pegi balik tak? hehehehe

Zura Rahman Novelis said... Best Blogger Tips

Bestnya jumpa ajushi...nezt wewkninsya allah i ke seoul. Tgh buat research feeling feeling nak gi mana