Friday, April 10, 2015

~ Banda Aceh ~ Day 3 ~ Pulau Weh ~

Pagi ni bila sedar-sedar je..adoiiaiii sakit segala badan..mana tak nya semalam seharian kehulu hilir..rasa macam nak berkurung dalam bilik rehat-rehat je...tapi bila dengar bunyi ombak kat luar, tempting pulak kan..jalan jauh2 duk dalam bilik je, baik tak yah datang sampai Pulau Weh nie..
Pemandangan dari sliding door bilik..puuuuuhhhhh...

Tengah golek2 jadi helikopter atas katil tu, terdengar jiran sebelah bilik tutup pintu..pegi breakfast agaknya...mula la terasa perut pun lapar..mandi lebih kurang je (ala jap lagi nk terjun laut jugakkan...haha)..lepak kat luar rumah mengadap laut sementara tunggu en somi dok bersiap...tetiba di tegur oleh sepasang suami isteri..owwh, rupanya mereka ni lah jiran rumah kami ni..sembang punya sembang, dorang ajak kami join trip dorang ke Pulau Rubiah (pulau yang terletak kat depan bilik kami ni)..dorang nak pegi snorkeling..kos sewa bot (IDR 100,000) dan sewa peralatan utk 2 orang lebih kurang another IDR 50,000)..wah ni dah menarik..tambah pulak mereka suami isteri sangat ramah, macam dah kenal lama je..can't resist!!!..so kami mintak diri untuk breakfast sekejap, meanwhile dorang boleh tukar baju dan bersiap..(aku ni awal-awal dah pakai baju swimming..tak sabo kannnn)..lalu depan dive center pun, ku pejamkan mata jeeee...namanya tema hanimun, takkan nak g terjun dive sorang-sorang kannn...sabar la wahai paru-paru ku..>.<"


Lepas breakfast dan pilih snorkeling gear, kami dah standby tunggu bot sampai..crystal clear water kat depan mata ni betul-betul menggugat iman...

 
   Harga bot standard untuk semua..

Crystal clear sangat kaannn

 Itu la dia bilik kami yang berharga IDR 300,000 semalam (RM84)

 Approching Pulau Rubiah...
Dah ada group yang sedang mengenjoikan diri
 

Kami snorkle dari depan kedai makan nie, kemudian jalan kaki tracking ke belakang pulau pulak, tapi nampaknya air ombak nya terlalu kuat, then pindah lagi ke spot yang lain..sampai la ke petang.. Owh ya, jiran kami sewa camera under water berharga IDR105,000..so ada la gambar-gambar underwater..







dah hampir jam 3pm, kami pun pulang ke bilik kami kat Pulau Weh..sampai kat sana, aku sambung lagi mandi depan bilik...



Lepas puas berenang kuak lentang,meniarap,kulit pun dah pedih terbakar,kitaorang pun pulang ke bilik....

Lepas mandi-mandi tukar baju,kitaorang nak round-round pulau nie..so, cari motor  untuk kawan kami ni sewa...Meround naik moto keliling pulau ni..mula-mula kita ke point kilometer Nol..mula-mula aku tak paham kenapa tempat ni di panggil KM0..rupanya, indonesia kan terdiri daripada >17,000 pulau..so at this point, adalah kedudukan yang paling barat sekali dalam negara Indonesia...owwwhhhhhh..(sambil kepala angguk2)..




 Kawasan di KM0 ni sedang ni naik taraf..nak bila proper tower yang boleh nampak bigger view..



Lepas melepak kejap kat sini, kami pusing-pusing mencari port baeeeekkk nak tengok sunset..tengah pusing-pusing ternampak signboard untuk ke resort yang terasing dari kawasan yang ramai orang ni,  main redah je masuk la..rupanya kawasan ni private area..tengok je la dia punya resort, en somi menyembang dengan tukang kebun dan security yang dok usha kami..sebelum dorang halau kitaorang, en somi ambil attention dorang dulu..kikiki..sementara kami nie dok bz mengambil gambar2 yang cantik..

kos penginapan di resort ni IDR 1juta/night


 Peraturan yang strick bila berada di kawasan pulau Weh ni..bikini dan swimming trunk memang sama sekali di larang pakai..

Lama jugak kami lepak kat situ, sampai la azan maghrib berkumandang..baru kami beransur pergi..
 Pusing lagi sekitar kawasan nie, last-last kitaorang pun ke pusat bandar untuk makan-makan..Lepas makan, perut dah kenyang..badan pun dah keletihan..apa lagiiii...zzzzz...








10 comments:

PaE said... Best Blogger Tips

Tu dia.... Sabar la paru2.. hahahahaha propa!!

tiga lalat said... Best Blogger Tips

Salam. Hee menarik kilometer 0 ;p

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

Cantik view dari kawasan tue..

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

Paru-paru aku dah lama x sedut compressed air tau..hahha

yana said... Best Blogger Tips

ohoiiii bestnyaaaaaaa. untung pegi honeymoon! weuwwwwww. inikah kak yantie yg aku kenallll hahahahaa

Delores Hope said... Best Blogger Tips

Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

Seo Ninja said... Best Blogger Tips

your article is this very helpful thanks for sharing................:)

Vimax
Vimax Canada
Vimax Asli
Vimax Original
Obat Kuat Viagra
Viagra
Alat Pembesar Penis
Pembesar Penis
Obat Kuat
Obat Pembesar Penis
Obat Penyubur Sperma
Obat Perangsang Wanita
Sex Toys Pria
Sex Toys Wanita

Dewi Aja said... Best Blogger Tips

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Amsyahril Syahril said... Best Blogger Tips

PENGKHIDMATAN PAKET TOUR DAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT INDONESIA.

Assalamualaikum Tuan/Puan.


Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami menyediakan PAKET TOUR UNTUK PADANG dan BUKITTINGGI, BANDA ACEH, MEDAN, JAKARTA dan BANDUNG, JOGJAKARTA, SURABAYA, BALI MUSLIM TOUR, dan LOMBOK.

Dan kami juga mempunyai PENGKHIDMATAN KENDERAAN SAHAJA dengan harga yang sangat berpatutan untuk PADANG dan BUKITTINGGI, ACEH, MEDAN, JAKARTA dan BANDUNG dengan driver yang mesra, educated, baik hati, sopan, suka menolong dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pengkhidmatan pada pelancong dari Malaysia.

Kami berusaha menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna dengan famili dan rakan-rakan di masa percutiannya.

Contact person :

1. Amsyahril
( Director )

Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

2. Riko Adryansyah
( Tour & Transportation Manager )

Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




Anonymous said... Best Blogger Tips

salam sis...boleh bg info hotel yg sis duduk masa di pulau weh? hope can help
tq in advance