Monday, October 21, 2013

~Save Our Ocean Trip~ Pulau Perhentian~

Diving trip aku kali ni bertemanakan underwater clean up..haaa...bunyi macam best kan, tapi sebenarnya ianya adalah activiti mengutip sampah kat dalam air..kalau kita tak tolong kutip, sapa lagi mau tolong derrr....Trip nie under kelolaan Braveheart Adventura, yang di ketuai oleh Reha Dolphin..Disamping kutip sampah under water, ada jugak activiti mengutip sampah di kawasan persisiran pantai bersama-sama dengan kanak-kanak perkampungan kat situ..Cukup la dengan mukadimah sedikit sebanyak nie..jom kita bercerita!

Day 1, Jumaat (4th Oct 2013)
Jam 9am kami tiba kat Jetty Kuala Besut..4 orang kawan kitaorg dah tiba kat situ awal pagi lagi..selepas parking keta, makan nasi dagang kat warung kat situ (seriously sangat la sedappp!!)..,kul 10.30am kitaorg dah dalam perut bot..trip kali ni terdiri daripada 5 org diver dan 2 org non-diver...


Hello Perhentian!!!!  

Perjalanan ke Pulau Perhentian mengambil masa lebih kurang 30-45 min..sampai-sampai terus kami check in Fauna Chalet dan berehat sebentar..Lunch disediakan, memang termasuk dalam package kami..Lepas lunch and solat...kami pun stand by untuk dive...gear up guys!..

Dive spot kami kali ini ialah TERUMBU TIGA..

Double click for image enlargement

Double check semua gear..make sure it works well..safety first..:)





Sebab kali ni aku punya mahaguru underwater camera tak ikut sama, aku boleh terlupa pulak cemana nak setting kan white balance kat camera..huhu..gambar semua tak jadi..:(






Lepas pulang dari dive tu, kitaorang berkumpul dengan budak-budak penduduk kampung situ untuk activiti mengutip sampah kat tempat berdekatan..

 
 Crystal clear!!...

 Gigih budak-budak nie mengutip sampah...bagus..bagus...

 Floating on salt water and enjoying blue sky...awesome!...

Lepas sesi mengutip sampah, jom mandi!!!..
seyes sangat laa...budak2 ni berenang cam dolphin...terjun kat sini, tetiba muncul kat sinun!..
video
Apabila pakcik pun dah naik sheh!..

Malam tu kami melepak kat cafe situ jek..tenang..menghayati bunyi ombak..

Day 2, Saturday (5th October 2013)

Lepas breakfast, kami melepak kat cafe..sebab misi dive pagi ini untuk mengutip sampah underwater..so sementara tunggu diver lain balik, kita lepak dulu..hehe..


 Diver-diver lain ke wreck dive...yang kami pulak, termenung tunggu depa balik..

Misi cleanup kali ni terdiri dari seorang jejaka dan 4 orang ladies diver yang gagah perkasa...yeah!!..

 Sessi mengutip sampah underwater di Teluk KK dive spot..



Lepas rehat sebentar, kitaorang standby untuk pur 3rd dive..SHARK POINT dive spot..

 Divers...ready??...
 Lipan underwater






 Hi En Nemo....how are you??


 kat dive spot ni pun kami masih lagi bawak mesh beg bersama..senang kutip sampah kalau terjumpa...
Agak malang, kami jumpa lebih banyak sampah di dive spot ni berbanding di Teluk KK..:(
Aku dah cam main sukaneka underwater pulak..tukang bukak beg jek..
This pic, aku menyambut tin yang diver kat atas jumpa..haha..apa yang penting, kerjasamaaaaa...

Coral dia masih lagi banyak spesis and healthy kat sini..harap-harap underwater life ni masih kekal terpelihara..

Malam tu, kami melepak merehat-rehat kan diri..sempat jugak kitaorang meround sampai ke hujung teluk...banyak lagi pilihan resort yang lain..antaranya, Flora Resort, Alu-Alu Resort dan beberapa lagi yang lain (terlupa pulak aku nama resort yang lain tue).

Ini senarai harga makanan kat Fauna Resort..bagi aku tak berapa mahal kalau nak dibandingkan dengan Pulau Tioman..

Day 3, Sunday (6th October 2013)
Pagi tu meround-round sekeliling kampung..mengemas barang untuk meninggalkan pulau..Jam 12 kami check out dari resort dan bertolak ke Kuala Besut..


 Good Morning Perhentian!!..
(Pictures : Courtesy of Amir Azmi)
Bye Perhentian!!...
Hope boleh berjumpa lagi..InsyaAllah..


4 comments:

Yana said... Best Blogger Tips

bestnya oiiiiiiiii teringin nak pi. bawak lah dakuuu ;(

Love Razila said... Best Blogger Tips

bahagianya hidup kalau saya pandai berenang macam awak...serius, jeles bangat...ape pon thanks alot to share the photo underwater world tu... cantik...

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Yana

hehe..hang bela la tabung ayam cam aku...:)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Love Razila

alhamdulillah..boleh jugak share kebesaran Allah dengan reader yang lain..besttt..amik la swimming class..insyaAllah boleh berenang...chiyok!..;)