Tuesday, February 18, 2014

China - Guangzhou - Day 6

Akhirnya ada masa sikit nak sambung mengarang...maaf la ye..>.<"

ari ni bangun dengan malassss..yeeee..sangat la malass..sebab bilik dah best kaaaannn...katil empuk, WIFI laju berdezuuuppp, bilik tinggi (tingkat berapa ea, x ingat dah) so xde dengar bunyi-bunyi kereta ke moto ke..sunyi, sepi...cozy...best jeeekk...

pas breakfast ngan makanan asasi kami, which is off course la meggi ngan roti kan..so berjalan la kaki ke kedai mall-mal sekeliling hotel tu..

tema ari ni nak cari barangan perkahwinan/pertunangan..reben ke, goodies beg ke, apa-apa la yang patut...





Actually tak tau nak kemana, tapi bila baca dalam buku LP ni ada sebut pasal One Link Mall..main jalan jek la ikut map kat dalam buku LP tue..tau-tau je kitaorang tembus tempat yang sama adik-adik tu beli cadar semalam..haha..yek..yek je la naik taxi semalam macam jauh sgt..rupanya 1.1KM je..

Sepanjang perjalanan nak ke One Link tu ada 2-3 mall jugak..tapi aku tak sure nama nya..kalo ikutkan harga-harga reben-reben tu memang murah la..lagi pun masa terserempak dengan desmond semalam, dia pun cakap selalu beli reben-reben kat sini..berbaloi..kalo beli paper beg tu, berat nnt kang ada additional cost kat luggage pulak..






Punya la banyak sangat pilihan, sampai pening…ye la, aku ni mana la biasa beli barang- barang kahwin/tunang ni…yang orang pesan, beli saiz 3 inch la, beli kaler itu ini la, beli yang ada pokodot la, yang material yang itu-ini laaa..mana la tak pening…dah la aku ni spesis otak kanan tak berfungsi (bak kata adik aku)..last2 aku follow je Pae beli apa..haha..



Lepas beli beberapa jenis barang, balik hotel je terus snap barang-barang yang beli tu…send kat wassap, kot la kalo nk tambah lagi ke nak tukar ke kan..sempat lagi..lepas hantar gambar-gambar semua tu, rehat kejap..makan, solat…

nexxxttttttt!!!...

Belek-balek balik list shopping mall yang adik semalam bagitue..oke, kita g beli beg..akak aku ada kirim beli beg, kata pae..so kitaorang pun naik la taxi ke leather mall...



Penuh mall tu dengan segala macam beg, wallet, belt…tapi kan, tang brand tu dia blank kan..nnt ko sebut je nk brand apa, di tepek kan brand tu..ada ke cam tue??..dah la mahal..dalam RM200 ke atas laa..melampau kaann..

Pas tu pae kata, semalam adik-adik tu cakap dorang naik jejantas ke seberang jalan..ada flea market kat seberang sana, yang tu yang murah..so kami pun keluar dari mall tu, jengok-jengok ke seberang jalan..sampai la ternampak jejantas…

Bila sampai je ke seberang jalan, tadaaaaa…amik ko…macam-macam beg adaaa..haaaaa...ini lah yang dicari-cari..yeahh...

Macam-macam beli...tapi make sure korang tawar menawar kaw-kaw..tapi kalo ikutkan even dh tawar pun tak de la murah sangat..sebab awal2 nak tawar je pun, mesti dia tanya kuantiti..kalau banyak, dia kasi harga lain...hurmm, berbaloi ke nk beli banyak siap ngan luggage nanti?..

Dah keletihan, kita orang pun balik hotel..naik taxi..belum berani nak naik moto lagi..haha..tp aku akan try jugak before balik nanti..




kami sampai hotel lebih kurang nak masuk waktu maghrib, lepas solat, sembahyang..kitaorang jejalan kejap kat mall depan hotel ni...tak sempat nak masuk, dah banyak kedai yang tutup..sempai jugak la meround mall tu tanpa hala tuju...saja jek..dah tak tau nak pusing mana, kitaorang ke Beijing Lu...meround kejap kat sana pun takde motif sangat..sempat beli 3 helai baju dengan harge lebih kurang RM15-RM20 sehelai..then aku ajak Pae jalan kaki ke masjid yang dekat area sini..

main hentam je ikut map kat dalam LP..tapi malangnya, masjid tu tutup daaaa..dah tengah malam pun ni...


Agak susah jugak la nak jumpa masjid ni, sebab dia di celah rumah-rumah orang..siap berenti kat kedai makan muslim, tumpang bertanya kejap..

on the way nak balik ke hotel, lalu lagi kat beijing road tue...singgah beli kat kedai muslim jual sate..this one agak mahal tapi sedap, sebab saiz besar-besar..


ada banyak booth yang jual sate-sate macam ni..selalunya ada tampal perkataan HALAL besar-besar kat beskal diaorang tu, tp yang ni takde pulak..even masa mamat bakar sate tu, aku tengok dia takde tatu or pakai rantai ke apa ke yang boleh buat aku was-was bahawasanya dia muslim..hurm, kena berhati-hati jugak la..masalah nya tengah makan pulak tu, baru terpikir..>.<"

tetiba je datang rasa tak yakin pulak dengan kehalalan kedai sate ni..so, 3 batang aku dah tertelan, 3 batang pae dah termakan, 4 batang masuk tong sampah..huhu..


2 comments:

shera shehan said... Best Blogger Tips

rambang mata klu kt mall dia..
tgk pic pon menarik je...klu nk plih mesti ssh sbb smua cantik2...

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

tu la pasal...rasa cam nak sambar semua pulak..haha..