Monday, February 24, 2014

*kupang*kupang*kupang*

Ari tu dok belek-belek FB kat henpon tetiba nampak 1 post yang menarik..tertarik..sesangattt..

dalam group female backpackers, ada orang JB nak buat activiti...menarik jugak ni, area JB je pun...lagi pun kan boleh explore JB ni, selalu kawan-kawan datang JB, aku sendiri pun x tau nak buat apa activiti best..oke jugak ni, boleh tambah knowledge...

Post yang sangat tempting..cant resist!..

Sekelip mata je ramai orang respond kat post ni...maklum la limited seat katanya..aku chop 2 seat untuk aku ngan pae..tapi last minute pae cancel sebab ada hal lain..so ada je org lain replace seat dia...

pada pagi kejadian pun ada lagi yg participant post cancel seat, so aku terus call yana (member UTM) ajak dia join, kalau dia free laaa..lagi pun bayaran x mahal, student mampu la kann..

Maka pagi sabtu tu, kami semua pun berkumpul kat kedai member ni haa..Dapur Warisan Bonda,  Jalan Camar 12, Taman Perling...sementara tunggu yang lain, sempat jugak la kami semua lunch kat sini...seyes asam pedas dia sangat sedapppp..haha..


 
Lepas semua berkumpul, kami berkonvoi naik 3 kereta ke kampung danga..aku pun 1st time jugak ke kampung danga..ada perkampungan orang asli and banyak restaurant makanan laut cina kat situ..

 Berderet kereta berkonvoi...

 Untuk ke jeti, may be korang boleh waze/google map. nama kedai makan tue atau nama perkampungan orang asli tue..
 belah kanan tu deretan rumah orang asli yang dah moden..
 Tu dia jeti nya...tak sabaq dahhh..
Bot ini boleh muat 5-6 orang..so kena buat 2 trip la nie..


 Loksi yang dituju...kelong yang hujung sekali, belah kiri tu..dekat dengan pasir yang menggunung untuk di tambak kan kawasan nie..owwh..patut la air dia dah sangat keruh..
 Memandangkan cuaca panas terik giler..aku pun tak nak sunburn..so, aku balut je muka dengan towel microfiber ni..dah mcm lilit shawl kat muka pulak..haha..
boleh lupa kalo pegi kelong akan sunburn..sengal..>.<'
 
 Alhamdulillah..semua orang selamat tiba kat kelong ni...rehat kejap..

 Tak sabar-sabar,,terus aku round-round kelong tu...cemana nak amik kupang ni??..
Pak cik Ali (tokei kupang) buat demo cemana nak amik kupang tu...


Mula-mula je malu-malu..kekok...kejap lagiiii....haa..semua lupa diri..
Tarik tali tu ke atas..then dengan hati-hati tarik pulak kupang yang dah beso tu dari tali tu...

 Apabila di tarik tali tu, bukan takat kupang je..teritip lagi banyak..so kena tarik slow-slow..nanti luka tangan..seeloknya pakai glove..tapi kami ni sorang pun x bawak glove..haha..belasah je laa..
 Ini la hasil tangkapan kami..ni pun bukan semua ni,ada banyak lagi yg dah masuk periuk..
Gigih bersihkan kupang tu..sebab banyak teritip yang melekat kat kupang tu, so korang kena gunakan belakang pisau untuk ketuk slow-slow kat teritip tu...
belakang pisau tau...kalo korang guna part yang tajam tu, nnt boleh terputus dua kupang tu (berdasarkan pengalaman)..haha..



Ini lah dia hasilnya...rebuskan dulu..kemudian jangan lupa buang bulu-bulu hitam kat celah kupang tu...makan ngan sos cili..perhh..sedap...

Lepas makan, lepas solat..kami pergi lagi amik 1 round untuk bawak balik rumah pulak..jam 4 ptg kitaorang dah pulang ke jeti..
We all dan pakcik Ahmad (pakcik yang jadi tourist guide kami)..
Bye jeti...moga sempat berjumpa lagi next time..

Menurut pakcik Ali, tanah yang menggunung sebelah kelong dia ni, akan digunakan untuk buat jetti pelancongan ke Batam/Tanjung Pinang..semenjak ada tanah tambak kat sebelah tu, hasil kupang sangat la merundum..sebab pasir tu menyebabkan air tercemar...

kawasan kelong ni akan di tutup dalam tempoh terdekat ni dan mereka pengusaha kelong ni akan di beri pampasan..apa yang menyedihkan, kupang di kawasan ini mungkin akan pupus suatu masa nanti sekirannya kelong-kelong ini tidak dipelihara dan di abaikan..

Lagipun bukan semua tempat sesuai untuk menternak kupang..menurut pakcik ali, kat area pasir gudang dan danga ni aja yang ada kupang kalau kat area JB ni..

mak aku kata kat kelantan pun tak pernah jumpa kupang..bila pikir-pikir balik betul jugak, selama aku ke kelantan, penang memang tak pernah jumpa pun kupang..huhu..

kupang, i love u..<3<3<3


7 comments:

Iza Hyun J @ paE said... Best Blogger Tips

kupang i love ypu tu mmg xleh blah... sejak bile lak kene jage dr sun burnnnnn entah.. kikiki.. oh lupe sbb dah dekat ekk.. lalalalalala

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Iza Hyun J @ paE


chooiiii..buat2 tak tau...

Amanda Suria said... Best Blogger Tips

akak suka kupang....best....

Love Razila said... Best Blogger Tips

Alahai...bestnya, Yantie camne nak join female backpacker tu??Nak join gak!!! ni my email address rz1109@gmail.com nanti bagi info ye kalau ada program =)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Amanda Suria

best kan kupangg..masak sambal..pergh!

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Love Razila

u ada fb kan..search je nama female backpacker..nanti jumpa..i bukan admin, xreti nak masukkan..hehe

yana said... Best Blogger Tips

rindunyaaaaa time ni!!