Sunday, December 21, 2014

~misi melawat saudara~ Johor Bahru - Batam ~ Day 1 ~

This time aku ngan en somi (sejak dh kawin ni buddy in crime) dh bertukar..hikhikhik..
Ok sambung cerita..

Alkisah kali ni aku ngan en suami nak melawat saudara mara at his side..masa majlis kami bulan may 14 ari tu ada jugak saudara mara jauh dia dtg..tapi this time baru kami sempat nak membalas lawatan..

En somi ku berketurunan orang boyan..keluarganya merata2 kat malaysia, indonesia dan singapore .. Tapi dh namanya traveller, dalam hati mesti simpan niat nak berjalan jugak kan..hikhikhik..lama kot aku puasa..ok ar nie, consider pecah record "puasa jalan" paling lama dah ni..

Kali ni kami dari johor bahru akan ke batam, then ke tanjung pinang kemudian ke pulau belitung...
Dari JB nak ke batam boleh naik feri je..tambang nya one way RM81, kalau beli return tiket RM125..
Feri ke batam ni start dr seawal jam 6.30 pagi..setiap jam ada trip..last ferry kul 6 ptg..boleh beli online tiket tp any how kena check in kat kaunter 20 min sebelum waktunya..


Kalau ikutkan nak amik ferry direct ke tanjung pinang, tp terlewat pulak tadi..takpe la amik ferry ke batam dulu nnt kita on road ke tanjung pinang..kalau naik ferry ke tg pinang dr JB..ferry jam 9.30 pg, 1ptg dan 5 ptg shj. Tambang one way RM101, return RM159..

Oh ya..kalau ke indon melawat kawan or sedara mara, boleh bawak milo as ole-ole..kat sana milonya tak sesedap sini and mahal giler.kazen en somi kata laa..aku bwk sekali buku2 nak didermakan kat sana..

Perjalanan dari stulang ke Batam lebih kurang 2 jam..dalam speed bot tu tak terasa pulak ombak..laju jekkk...
 White card umtuk masuk ke Indonesia via Batam..Nanti akan ada staff yang akan pegang white card ni round dalam feri once depart..kena alert sikit ngan staff yg bawak white card ni, selalu dia akan jerit "malaysia..malaysia", so sementara dok dalam feri boleh la start isi form..

Pemandangan dalam ferry, aku rasa impressed jugak la sebab bersih dan selesa..(tapi aku tak pergi toilet, so tak tau la cemana keadaan di bilik kecil tu).

OK la ye..nanti sambung lagi..

Next Entry.

5 comments:

Nieda ramly said... Best Blogger Tips

katanya batam syurga beg tangan

Nieda ramly said... Best Blogger Tips

katanya batam syurga beg tangan

cikmerpatiputeh said... Best Blogger Tips

betul..aku kalau makcik g melawat sedara kt sana pun belikan milo yg peket kecik2.satu kampung merase.suka betul dorg..

Iza Hyun J @ paE said... Best Blogger Tips

Akak.. take care.... selamat bercuti ngan partner in crime y baru... sob sob sob...

Love Razila said... Best Blogger Tips

Finally ada gak entry bercuti..lama der menanti holiday kalau solo dulu kemain, kejap2 ke sana, kejap2 ke sinun...suka, banyak info boleh dapat. HIKHIKHIK ape pon enjoy the trip ye =)