Saturday, February 28, 2015

~Misi melawat saudara ~ Pulau Belitung ~ Day 5~

Sambungan dari sini..

Pagi-pagi tu adoii yaaiii..dah nak kena balik pulak..malas pulak nak pack barang..macam dah suka pulak tinggal kat sini..actually otak takde pikir pasal kerja, pasal masalah mestila rasa cam heaven je kan..lagi pun as tetamu kami di layan dengan penuh hormat pulak..makanan pulak sedap-sedap hari-hari..dorg makan ikan segar dari laut, cuma cara masak dorg memang bakar je, or goreng je...3 rasa ke, tomyom ke (masakan thai memang dorang tak tau)..sementara tunggu tengahari tu, sempat la kami baring-baring tengok tv..kat sini siaran cite upin ipin sangat la glamer.sehari 3x ..kul 9 pg, 1 tghari dan kul 6 or 7 petang ( tak berapa ingat la)..setiap waktu tu pulak duration sampai 1 jam..lagi macam-macam cerita upin ipin aku tgk kat sini.biasa la kalau dah balik rumah sendiri kat malaysia ni, mana la ada masa sangat nak menghadap tv...

some more, dorang still pakai suara asal (bahasa malaysia) cuma ada subtitle dalam bahasa indonesia kat bawah..so dapat galakkan kanak-kanak belajar membaca..may be jugak dorang nak kekalkan perkataan "betul..betul..betull"..dan " dua ringgit"..sampai kan anak-anak sedara bila tau kami ni dari malaysia, terus mintak 2 ringgit..(alangkah indah kalau dorang mintak 20 sen cam zaman P. Ramlee).


Laki bini baring depan tv layan cite upin ipin..cute kan..(kata kami la)..tapi orang yang memandang nampak cam dugung 2 ekor tersesat dalam umah..haha..bila lagi ada masa senang lenang boleh baring depan tv kan..(alasan)..:p

Lebih kurang kul 11 pagi kami dah siap sedia pack semua barang..sementara tunggu van, kitaorang pun sempat la amik gambar sikit buat kenangan...



 kawasan ni namanya Manggar..tapi memang sesuai kot..buah mangga banyk giler hokeehhh..terliur2 tekak aku nie...takde heran nya semua orang ngan buah mangga, siap ada yang busuk kat pokok tak di petik..

 byeee!!..terima kasih banyak2..moga ada rezeki, kami datang lagiii!!..

 van ni untuk penumpang sriwijaya..untuk airlines line yang lain, boleh jugak naik, tapi bayaran dia agak mahal sikit la)..aku tak sure berapa IDR sebab suami dini yang uruskan..Perjalanan ke epot dari distinct manggar ni lebih kurang sejam setengah, tapi yang lama nya sebab kena kutip ramai penumpang lain..nak-nak pulak kami 1st passenger yang di kutip ari tu..jenuh berpeluh-peluh la dalam van tue..
 

 
 
Jenuh tunggu kutip orang je sampai dah basah lencun baju ni haa..

Setiba kami kat epot, dini dan suami dia dah tunggu kat situ.dorang merempit naik moto..Epot Tanjung Pandan ni kecik je..so korang boleh lepak-lepak dulu kat cafe makan mee pop and minum air teh botol sementara tunggu flight..korg check in awal-awal pun dia tak bukak kaunter lagi..



 Epot tax Tanjung Pandan..IDR 11,000
 Byee belitung..ada rezeki kami datang lagi kat sini..InsyaAllah..



 Tu la dia pulau Lengkuas yang kami tak sempat nak pergi..hujung sekali tu, dari atas flight nampak jelas bangunan rumah api yang gah terkenal kat cerita laskar pelangi tu..next time la nampaknya..
Ni pulak pulau yang aku tak tau namanya..tap yang pasti, pulau ni ada keluar paper masa misi pencarian MH17.cantikkan pulau ni..sure dive spot cantik nie..

 selamat tiba di Bandara HANG NADIM..

Setiba kat epot ni, senja pun berlabuh.,.memang tak sempat nak amik last ferry ke JB..so aku ingat nk check in kat hotel-hotel yang dekat dengan jetty je malam ni, tapi en suami ingatkan yang trip ni motif nya "melawat family"...so dia call sapa entah aku pun tak tau, dalam setengah jam menunggu dah ada yang menjemput..

Malam tu kami tidur kat umah saudara kat batam..sempat jugak dia bawak kami keliling pulau ni..kawasan berhampiran je la,.takde la sampai ke 4 jambatan cantik tu..

Actually rumah kazen ni sangat la dekat dengan jetty..so kami meround-round malam tu pun sekitar jetty tu je..

 







Sebelum balik ke rumah, sempat jugak dia bawak kami makan bakso dan sate kat area rumah..nampak tak apa yang pelik ngan sate ni??..ye makan sate pun siap ada cili padi ngan bawang goreng..kiki..kuat pedas betul dorang ni..

 Esok nya hujan lebat sangat..so tuan rumah tolong call kawan nya yang ada kereta mintak tolong hantar kami ke jetty..kami terlepas ferry pertama jam 8am, so kitaorang pun pulang ke JB naik ferry yang kedua jam 10am..

akhirnya siap pun entry aku g belitung-batam ni pada bulan december..sampai-sampai JB je, kecoh pasal kes flight MH17..Alhamdulillah kami selamat pulang..





2 comments:

Love Razila said... Best Blogger Tips

Syiok juga eh kalau dapat ke sana =)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

best2 pegi sana..kalau ada rezeki nk pegi lagi...selagi pulau lengkuas tu tak pegi, selagi tu rasa misi ke pulau belitung tak lengkap..

lagi 1 tips, kalau kita baca kat internet/website ada ferry service dari palembang-bangka-belitung..tp kena hati2, sebab menurut orang2 tempatan sini dan juga driver van tu, perkhidmatan ferry dah sangat kurang (byk trip di cancelkan last minute) semenjak ada flight tambang murah ke belitung..
"kalau cost naik pesawat lebih kurang sama dengan ferry, apa salahnya pilih pesawat bukan kah lagi cepat.." ayat nya dorang selalu bilang.