Thursday, June 2, 2011

~~Cameron Highland Trip~~

As reward for myself selepas bertarung menjawab final exam for my 2nd sem ni..(hahha..padahal result tak tau lagi...flying colors ke, tak kee??..sibuk nk reward diri sendiri lak..hehe..)..aku and kawan2 yg seangkatan (Arabella, Pae and Aliya) buat trip p cameron highland...hehehe..nk tenang2..sejuk2...amaaann2.,..damai2...


20th May 2011


Right after kerja..tu pun gerak lambat sbb ada benda aku nk kena settlekan..aku, pae and arabella terus bertolak ke KL..berenti kejap kat Hentian Seremban for dinner and solat and then terus kan perjalanan...Kitaorg sampai KL area kul 11 mlm..pick up minah aliya and terus jek menuju ke Tapah...


21th May 2011


Kul 2 pg kitaorg dah sampai Hentian Tapah..nk terus naik ke Cameron cam bahaya pulak..so, kita org lock kereta..turun kan seat..terus layan tido...krrooohhh..kkkrrrooohhh....




Pas solat subuh, kitaorg gerak naik ke cameron melalui Tapah..haaa..amik ko..layan kan la conner2 tue..mmg teeerrrbaaeekk laaa...mencabar my driving skill betull...:)


Dr Tapah nk ke Tanah Rata sejauh 50 km...tp ngan jalan mencabar pusing2 tu...kul 8.30am baru la kami sampai kat Tanah Rata..maka pandai2 la nk cari budget2 hotel2 murah ni..




Finally kitaorg amik Apartment ngan harga RM 150 semalam..ok la kan..kalo bahagi ngan 4 org..tak sampai RM50 pun per head...





Plan nak tido kejap tak menjadi sebab semua org dh excited nk berjalan...hissh..dh mcm kanak2 ribena pulak dorg ni...


Aliya yang berusaha study map Cameron


Pas mandi, kul 11 am kitaorg dh dlm keta bersedia nk merayap...aliya si tukang belek map jadi planner..first spot kitaorg ari tu g Bee Farm...




Tu lah dia kotak2 sarang lebah..





Pas tak tau apa nk buat kat Bee farm tu, kitaorg p makan ice cream strawberry pulak...


 Cheese Strawberry cake..ngan ice cream strawberry..

Kalau dapat makan, bukan main happy lagi..hiiishh...

Meround pasar tani ada lah benda wajib kalo dtg cameron ni...pas pusing2 kat situ, ingat kan nk beli la sayur2 sikit, strawberry sikit2..sbb kalo ikut plan, esok dh tak nk lalu area ni..


tp nyonya yg jual kat situ tak bagi pulak..kata nya baik dtg semula pasar tani tu esok pagi2..baru la boleh bwk turun sayur2 segar..so, plan nk shopping sayur2 terbantut..kami survey2 hage je laa..esok kita pusing sini balik...


Next destination, kami ke Big Strawberry Park...Haaaa...tang ni la yang sesat2 pusing2 tak tau mana hala nya..dah la jalan sempit..nasib baik la finally sampai gak...sampai sini, kita makan coklat strawberry...besttt!!..kalo dh sume kaki makan...apa pun best kan..hahaha...













Lip ice strawberry!!...



Dari Big Strawberry Park, kami meround pulak ke Kilang BOH...ingat kan nk pegi kilang Boh palas...rupanya sampai kilang Boh lain daaa...Baru la aku tau yg rupanya ada 2 kilang BOH kat cameron ni..tak kisah la salah2 pun..yang penting dah sampai, kita minummmmm dulu..tak larat dah nak makan...:)











dh abis melepak kat sini..meround2 kilang..dh buat kecoh..buat lawak..amik gambar sini..amik gambar sana.. kita org pun menuju ke destinasi yg wajib lagi satu..apaaa lagggiii kalo bukan pasar malam Cameron Highland...:)


Pasar malam ni mmg aku suka pegi...sebab nya;
a) nk beli teh ke, cactus ke, honey ke..apa2 la..tak yh nk susah2 pegi tempat lain...sume leh jumpa kat sana jek...
b) murah
c) souvenir yg cute and murah and macam2 design ada
d) yang paling penting la..sure la makan best..ayam golek pun ada...nak-nak pulak tengah sejuk kannn..perrhhh..layannnn....:)




Pas shopping sampai penuh tangan...balik apartment, makan malam melantak2..pas tu view gambar ramai2..tgk movie..sambil berkelibung dlm selimur ramai2..hahha..meriah laa..tgh syok2 tgk movie..last la ada sound system extra pulak...laaa, rupanya aku sorg jek dok tgk sampai abeh..yg lain sume dah selamat...zzzzz...


22th May 2011


Bangun tido..siap2..sebab apartment kami ni siap ada dapur sume, so sempat panas kan makan yg tak abis malam tadi..breakfast dulu..tengok semua gambar2 lompat2, aksi sepanjang xtvt semalam..apa lagiiiii gelak sakan laaa...dlm kul 11am..kami check out..paling penting, amik gambar dulu!!..




Dari otel, p lunch kat Tanah Rata..biasa la kan...jalan-jalan ngan geng2 bdk2 deeemuuukk ni la yg best..sume kaki makan...wahhh...makan tak pernah miss!!..






Pas makan, pergi pulak ke pasar tani...beli sayur2..strawberry..buah2...byk la yg di sopping kan..




Finally, kitaorg ke Kilang BOH palas...haa..jumpa pun kilang ni..yg best nya, view kat sini cantik giler..sepanjang jalan pun boleh berenti2 kejap nk amik gmbar..mmg tenang laa dok lepak sini..

















Pas melepak kat kilang BOH tu, kitaorg pun berangkat balik ke KL...


Trip kali ni mmg best..even cuma weekend breakaway pun..tp bila kita berjalan ngan kawan2 yg sekepala..sekaki makan..serasi...sume nya jadi best...lain kali nk jalan ngan korang lagi tau!!..




pictures courtesy of Arabella & Aliya


Saya yang rindu nk ngaaappp strawberry lagi,



5 comments:

Bayang said... Best Blogger Tips

camera courtesy to korg jue~

Arfariena said... Best Blogger Tips

sedapnyer strawbery coklat ....

aKU maNUsiA beRpeRaSaaN said... Best Blogger Tips

seronoknye tgk mereka...
heheheh cameron mmg sangat best!~

terajubintang7 said... Best Blogger Tips

Cameron memang best. Seronok bile di sana. kami pun ade entry pasal Cameron. klik di sini

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

for me, pegi mana2 pun best asalkan ada tripmate yg best...apa2 pun jadi best..:)