Sunday, June 26, 2011

~~Trip to Bali !!~~

Bali...bali..bali..memang salah satu destinasi impian aku..antara yg ter top dlm my place to go list..:)

So, bila hasina call aku tanya nk p bali tak, sbb air asia tgh wat promo sure la aku tak menolak..nasib kami agak baik sebab sempat beli tiket yg sgt murah..return tiket+tax : RM124..cumanya flight aku and hasina berlainan..tp tak kisah la..flight aku pun sama ngan shawal,sharul and abe..so, xde la aku lone ranger..siap ada 3 org body guard lg..hehe...


For this trip, as sume org bz maka arrangement hotel and itinerary mmg tak sempat nak dibuat..lagi sebulan sebelum travel date, my ex-boss's wife  mengoffer byk pulak holiday voucher..dorg dpt byk sampai tak terguna..ahaha..apa lagi, cepat ler la aku mengaccept..hehe..

This time, even aku tak penah pegi bali, tp sbb ada voucher tu maka aku tlg la arrangekan apa yg patut..that voucher under  travel agent : Zest Leisure Travel & Tour..ngan harga RM545 (tuk pckage 5D4N including airport transfer,transport jalan2 selama 3 ari, 3 star hotel, meal Breakfast/lunch/dinnar for 3 days)+RM20 (compulsory tips) + RM50 (surchage peek session) = RM615 bagi aku sgt murah la..memandangkan chip & deba, hasina and aku agree maka kami berempat pun proceed ngan package ni..

While abe, shawal and sharul choose to be backpackers sejati..

So bermula la kisah pengembaraan aku...

Khamis (16th June 2011)
Seawal kul 930am aku dah sampai LCCT ngan tiket flight JB-KL aku dpt harga RM1..hehe..sampai2 jek LCCT, hasina dah sms, ajak breakfast kat old town..kebetulan aliya pun tiba pada masa yang lebih kurang sama..so, sempat la aku breakfast ngan hasina,chip and diba sebelum dorg naik flight ke bali..

Pas breakfast, aku and aliya merayap la keliling LCCT and buat la apa2 xtvt yang patut sampai ke petang..nasib baik la minah ni ada kefreean masa  boleh nak teman kan aku..kul 3pm, shawal and abe dah sampai..tengah kitaorg sibuk check in flight, sharul pun muncul..selesai semua urusan apa yang patut, kami lepak kat McD sampai la pukul 5pm..


Penerbangan dari LCCT ke bali mengambil masa 3 jam 15 min..hujan menyambut ketibaan aku and the geng di denpasar international airport..sebaik keluar airport, aku dh ternampak travel guide (siap pegang sepanduk nama aku), hasina, chip and diba...wahhh..sangat excited!!...


sampai2 epot, map of bali bersusun kat rak-rak..
Wander, our tour guide dengan banner...:)

Destinasi pertama sebaik tiba di bali adalah dinner..makkkkaaannnnn....hahaah..terus ke restaurant nasi padang..abih jek mencekik, kitaorg terus balik ke hotel..

Teh botol yg mesti di cuba kalo sampai indon

Hotel nya memang sangat puas hati..bilik besar, bersih dan cantik..kepenatan sepanjang hari, aku bayar dengan berendam dalam bath tub air panas..perrh..lega betul..kul 11pm, aku ngan hasina dah lena..zzz...






Jumaat (17th June 2011)
Pagi ni kami meround2 kat keliling otel ni..cantik jgk...menu breakfast di sediakan pun agak menarik..





 Lepas breakfast, wander (our tour guide) dah menanti kat lobby hotel..excited tak sabar2 dah ni!!!...aaayyyuuuhhhh doonnnggg!!!!

1st destinasi kami adalah ke tempat pembuatan batik..tempat nya agak exclusive, tapi seni nya memang cantik dan halus..lukisan2 menggunakan konsep batik memang mavelous..malangnya no photograph di benarkan di dlm galeri..kalo nak beli memang la tak mampu...kat sini, chip and diba memborong 1 lukisan pemandangan..cantik bangat..

nona-nona mencanting batik..

songket pun ada...

Dr kilang batik, kitaorg ke kawasan perkampungan membuat barangan silver...orang2 bali ni memang terkenal dengan kemahiran artistic,kemahiran mengukir...unik2 jek design2 assessories nya..harga??..ada sale 40%...time nak bayar tu diba tawar2 lagi..dapat la diskaun 50%...menarik la!!!..:)

diba di kelilingi advisor and tukang racun..:P
with hasil shoppingan..:)

3rd destination, painting..macam2 jenis lukisan kat sini...cantik2..aku berkenan ngan satu lukisan ombak..hidup betul lukisan tu..dia open harga IRP 300 000, finally aku angkat ngan harga IRP 150 000...




Ni la dia lukisan ombak yg berharga IRP 150 000..skang dh parking kat bilik saya..
*gambar ni nmpk faded sbb ada plastic layer atas lukisan ni, plus guna camera hp je*

4th destination, kitaorg ke art market..haaaa...kat sini hasina and diba borong sakan..aku lak diam2 jek la, sbb dh tercekik beli lukisan td..

Melawat ke unikan Bali, kitaorg berjakunan tgk padi bukit..malang nya, masa kami tiba tu, sawah padi dah gonjeng..hahaha..sawah dah kena tuai daaaa...tgk scenery pun dh cukup cun..



Tempat yang wajib di lawat, kami pergi ke gunung Kintamani..gunung berapi yang masih aktif lagi..bukan main cantik..kitaorang lunch yang kat sini dengan mengadap pemandangan yg cantik sangat...lunch kami ni pun dh included dlm package..so, soal harga dah tak perlu risau..pas makan, sesi amik gambar!!!!


Wander booked kan table yg mengadap pemandangan cun for our lunch...

Lepak kat situ untuk sesi amik gambar..namun kesyokkan kami mengambil gambar terganggu dengan kehadiran penjaja barangan cenderamata..perhh sampai kena kejar..awal2 travel guide kami dah pesan, jangan tanya harga, jangan layan..

few penjaja tengah mengejar chip..while kat hujung sana, diba pun kena kejar..sian dorg..nak amik gambar pun tak boleh..

So, kami ke spot yang lain...sib baik kat spot ni penjajanya tak se aggressive 1st spot td..takde la sampai kejar2..






video

Perjalanan diteruskan...singgah kejap kat kilang kopi..kat sini kopi di hasilkan secara tradisional..selepas kopi di bersihkan, digoreng (tanpa minyak), di tumbuk, ditampi..maka jadi lah serbuk kopi..kat sini gak la baru aku tau pasal Luwak Coffee..buah kopi yang di makan musang, then bila musang tu uukk-uukkk, pekerja kebun kopi ni p kutip tahi musang tu..then dorang cuci sampai 4 kali,sampai la biji kopi tu bersih..pas tu, process yang lain sama la cam biasa..weekk..kembang tekak aku..pasal halal/haram, aku kurang pasti..tp mmg bau kopi tu agak kuat..power!!....boleh bau jek la..kalo nk minum, mmg tak de selera.

buah kopi
 
ini la dia musang yg uukk--ukkk bijik kopi tu..
 Goreng bijik kopi tanpa minyak sampai hitam..
Tumbuk bijik td tu sampai lumat..

Macam2 jenis sample kopi dorg bagi kitaorg try..sume aku try, kecuali luwak kopi..pas rasa sample, kena la sopping kan..tp harganya agak mahal la..

Lepas puas bershopping, kami g dinner..then singgah kejap ke money changer..adoyaiii..baru sehari, dh pokai tahap gaban ni...

Don't be surprised, Money changer pun siap ada drive thru..caya laa..tempat puaka ni!!...:)

pulang ke hotel..kebetulan depan hotel kami ada ole2 gallery..Mr Kuta Bali...best gak sopping kat sini..murah, and all under one roof concept..nak apa jek brg2 local bali..sume ada and harga pun agak berpatutan..

Chip and diba dah tak sabar2 dah tu..;)

Shop till u drop!!...:)

Sabtu (18th June 2011)
Pagi ni lepas breakfast. Wanden (our guider) and ketut (our supir,tp kitaorg panggil dia Marcel,ganteng dong..ahaks..*gelak gediks*) dah standby kat lobby..

Activity ari ni bertemakan waterspot...wahhh..sgt tak sabar!!!

Sesampai jek kami kat water sport center tu, terus tanya kan harga diving..IRP650 000 per dive (lbh kurang RM236)..perh, mahal nya..memandangkan poket pun x berapa nak tebal and laut pun nmpak choppy, maka kami pilih snorkling package..untuk 3 orang,kami di charge IRP 500 000..si hasina nasib baik, sbb dia bwk mask and snorkle sendiri..

Trip ke Turtle Island ni dah included dlm package yg kitaorg amik.. 
Snorkling trip jek la yg additional..

Unluckily laut ari tu agak choppy and cloudy..visibility bad..then strong current..kitaorg di layan sangat baik, ala2 maharaja/maharani dengan staf2 kat situ..sampai kan fin pun di pakai kan...



tu ler dia glass bottom boat...

ada nampak apa2??...mmg tak nampak apa pun time snookelling tu..:p 



 Dari snorkling yang tak berapa nak best tu, kitaorg ke turtle island..kat sini ala2 cam taman haiwan..amek2 gambar ngan binatang2 kat sini..then pandai2 la hulur tips kat staf yang layan korg kat situ..


  



Dah puas main air..kita lunch dulu!!...


After lunch, kami ke tanah lot..destination yang wajib pergi kalo ke bali ni..kebetulan masa kami sampai, air tengah surut..so, boleh la kami jalan sampai ke hujung batu..setiap pukul 6.30pm, ada performance tarian traditional..tarian pemujaan untuk matahari turun..tp kitaorg tak berminat mau tengok..kitaorg terus ke kawasan sopping..











video


Pukul 6.15pm, kami dh bertolak dr tanah lot..dinner time...!!...Dinner kali ni, kami makan nasi ngan ayam goreng..ala2 nasi ayam penyet la..Nasi Timbel Komplit...unik nya, nasi nya di masak steam dlm daun pisang..memang best!!..


Tempe goreng, tahu goreng, timun, kacang panjang, sup, tomato, ayam goreng berempah, ulam sayur apa thah lagi satu tu..

Nasi steam dalam daun pisang

Ahad (19th June 2011)
Kalo ikut kan arrangement package kami, ari ni light and easy..dah takde trip jalan2 ngan pak supir..tp di sebabkan trafic kat bali memang sgt bz..so, memang tak brp confident nak drive sendiri..lgpun service warder and kutut mmg baik and kitaorg pueh ati..jadi, kami choose to extend trip dengan wanden & ketut..payment IRP 600 000 per keta for full day trip..this time, up to us la nk jalan ke mana..

1st destination, kami ke epot dulu..sbb chip and diba nak tambah luggage..terlebih sopping ni..;)

Then, kami meneruskan perjalanan ke Uluwatu..ni pun salah satu destinasi wajib yang perlu di lawati kalo dah jejak kaki kat bali ni..sceenery nya memang cantikkkk!!..kebetulan masa kami sampai tu, tak ramai sangat org..jadi leh la nak amik gambar syok2...


yang dah pakai sopan, still di beri kain tuk ikat kat pinggang..
kalo pakai seluar pendek, kena pakai kain, ala2 batik lepas..



video

video

Dari uluwatu, singgah kejap kat kedai kek lapis..kek lapis dia ala2 kek lapis serawak..cuma lagi gebu and lembut..harga tak brp mahal la..then ktorg berjalan kaki ke kedai polo..kedai ni jual brg2an polo..tp import dr China..memang kain nya berkuality..harga dlm lingkungan RM100 lebih...disebab kan poket tak berapa nk tebal, kami kuar kedai tu berlenggang jek..

Dah puas meround, kitaorg lunch kat restaurant maliboro..best gak makanan kat sini..unik nya ayam dia di masak guna high pressure cooker..so, tulang2 ayam tu leh di kunyah2 sampai lumat..


Study menu...
 
aku ingat kan air coke dlm botol kaca yg classic tu..rupanya dlm botol plastic daaaa..........:(
Try order air ES SODA GEMBIRA laa
rupanya air soda bandung laa..okeh la tue!!..dengan gumbiranya saya minum!!
Menu kami, kerabu mangga, Itik, kangkung belacan, sambal petai, ayam telur asin
From left : Wander (our guider) and Ketut a.k.a Marcel (our supir)

Pas makan kenyang2..its time for spa!!....yaahhooo!!...

Mula2 sampai, staff kat situ bg pamplet, harga semua in USD..mak aii...tp sebab wander yg bawak kitaorg..so dia bg harga local la..IRP 350 000 tuk 2 jam treatment..tp kalo nk add on facial dia bagi IRP 450 000..hurm, biasa la kan, aku sure la try nk mintak kurang..aku try mntk IRP 400K...last2, dorg bg IRP 425K..haha..ok ar tu..



Dah puas ber spa 2 jam..kitaorg ke jimbaran beach...dinner sesambil menikmati sun set..perhh..view dia memang cun la..dah la sebelah ngan airport..elok2 jek kapal terbang lalu..cuma takde camera canggih, maka tak leh la nak snap gambar..










Aksi lompat mesti ada...(^^)

Pas dinner, kitaorg sambung sopping lagi kat Mr Kuta..tempat paling senang mau sopping..last kopek punya sopping ni..

Pas abeh sopping sampai melecet kad creadit, kitaorg pun balik otel tuk packing sume barang and zzzz...


Shopping tahap gaban..sampai sekeping duit Rupiah pun xde balance..haha..

Isnin (20th June 2011)
Kul 3am, aku dah bangun penuh keseksaan..mandi2..siap2..sambung lagi packing apa yang patut..

Kul 4am, kitaorg terus ke airport..bye2 Bali...bye2 wander...bye2 Marcel...


Pictures courtesy of Hasina, Dzumie Chip, syawal & Sharul


Yantie's Places to go : Bali Mission Accomplished 



Saya mau pegi bali lagi dengan poket yang tebal,

9 comments:

mimi_2687 said... Best Blogger Tips

bestnye!!

zmah said... Best Blogger Tips

Seronok dia berjalan di Bali.

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

hehee..mmg best!!...:)

Arfariena said... Best Blogger Tips

wah.. bestttt gilerrr

Norhisham Nordin said... Best Blogger Tips

datang singgah dari blog alya bayang... nape tak dive kat bali..?

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

NN: sbb pulus tak cukup...;p
sibuk nk sopping lebeh...hehe

Hyun Joong Lover~~ said... Best Blogger Tips

Bile pegi dengan poket y tebal tu ajak saya jugak!!~~

Norhisham Nordin said... Best Blogger Tips

huhuhu... next time laa kita plan gi sama2... amacam..?

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

hisham...

tarak hal..yg penting sila roger awal2..nk kena prepare tabung..hehehe..;)

btw, sila plan time musim mola2..unic ooo ikan tue..sgt berharap leh tgk dia time diving..