Sunday, April 3, 2011

~~Kekecohan Perhentian Island Diving Trip~~Advance Open Water~~(23 - 27 Mac 2011)~~

*amaran : entry aku kalo pasal trip sure panjang giler..so, sila la standby kan apa2 yg patut yek..:)..happy reading..*


Last year time  Hasina , abe luvis and kam p MIDE, dorg belikan package fun dive kat pulau perhentian for me..wahh..menarik!!..since aku pun tak pernah pegi pulau tu lagi..hehe..

Opp kos ler aku setuju sgt ler..lagi pun time dorg beli package tu Bulan July 2010..and valid till April 2011..lama tue..leh arrange kan timing cun2..

Finally we all decided nak p hujung bulan Mac 2011..and aku pun ubah plan dr nk wat fun dive ke upgrade my diving license from open water to Advance open Water...kalo nk tau details pasal license2 diving ni sila baca entry..Pengenalan-Diving and Advance-Open-Water

23rd Mar 2011(Rabu)

sms bertalu2 dr hasina aka cici pasal dia ada isu pulak..tak dpt cuti..adehh..pas sorg2 tak leh nk join trip ni...aku ngan aliya pulak..sbb kami dh bayar kos yg agak besar (sbb wat lesen) maka kami teruskan gak ngan misi nk ke perhentian..mslh utamanya, cici ni ler mastermind trip ni..dia la yg deal kan semua ngan amoi resort tue...arrangekan transport lagi..apa lg..last2 sumua terpaksa di re-arrange kan semula..tp apa2 hal pun, alhamdulillah semua berjalan seperti yg di rancang..

aku pulak ngan aliya,pas keja..aku ngan aliya terus balik hostel..mandi..siap2..kul 6.30pm kami dh bertolak...apa2 hal, singgah makan kat 8 kati, Banda Putra dulu..hehe...


 Mee Hoon Tom Yam for me..:)

Mee Goreng Mamak for Aliya

Udang Nestum and Teo O Lemon Panas

Pas sesi melantak dinner..kita org teruskan perjalanan ke Kota Tinggi - Mesing - Pekan - Kuantan - Kemaman..Sampai Kemaman lebih kurang kul 3.30 pagi..sepanjang jalan hujan jek..so mmg tak boleh nk speed ler..singgah umah Suly...so, kat sini ler meeting point kami (aku and Aliya - team dr JB) and another 2 keta team dr KL (Abe Luvis, KC, Diana, Mie Tung, Wan, Hakim & Aida)..

Perjalanan konvoi 3 bijik keta terus ke Kuala Besut Terengganu..non-stop..

24th Mar 2011 (Khamis)

Lebih kurang kul 7.30 pagi kami dh terpacak kat jeti  kuala besut..Janji ngan boatman kul 8.30am..so ada lebih kurang sejam tuk kitaorg meronda2 cari bekpas kat sini..alang2 dah sampai Tganu kena la makan makanan Pantai timur kan..:)

haaaa..tu dia..pagi2 dh makan nasi dagang...


laksam pun sedap!!

Pas bekpas...maka kami pun berkumpul kat jeti semula..sementara tunggu bot, sesi berkenalan pun bermula la...
Cute Damia and her mum, Aida..ayah nya xde lak time org amik2 gambar ni..


KC and Abe Luvis


Suly and Diana


Mie Tung and Wan


Aliya and Me

Lebih kurang kul 9 kitaorg bertolak ke Pulau Perhentian Kecil...time ni laut bergelora..betul2 dh buat aku kecut perut ler..huhuhu...

Alhamdulillah savely sampai Pulau Perhentian..package kitaorg tu stay kat Shari-La resort..bilik dia mmg best ler..

view ShariLa dr jetty


from left : Abe, Suly, Diana, KC, Mie, Wan, Hakim, Damia, Aida and Aliya


 from left : Abe, Suly, me, KC, Hakim, Mie, Wan,  Damia, Aida and Aliya
Bilik aku and aliya..306 
 Bukak2 jek pintu..


Bilik nya sangat cantik..siap ada beranda..bersih...sgt puas ati..:)

Kul 2pm aku, aliya, suly and diana (geng2 student) dh kena berkumpul kat dive centre...start register and fill bermacam2 jenis forms and introduced to our instructor..





aku dpt instructor Spike..he's from Isle of Man (negara yg aku tak pernah dgr..sangat malu..rasa cam nk bukak world map skang gak..:p)..Dia sgt baik and concern..tp sgt particular and strict..sgt byk kali pesan suh aku baca buku tu and suh aku buat sume soalan kat belakang chapter..siap ckp dia akan discuss pasal jawapan bagai2 ler..adeeehh aku ni dh ler tak tido lagi spanjang malam..

then bila aku inform aku tak larat sbb br pas driving 13 hrs..so, dia reschedule kan semula..ari ni aku cuma kena baca buku and buat sume soklan..sok kul 10 pg..dia nk jumpa aku and discuss soklan and dive..

Inital schedule aku kat sana...ari jumaat br start dive..so, ari ni leh tido dulu..

So, aku balik tido terus zzzzzz....tido 2 jam..pas tu terus sesi start baca buku...

Malam tu, kami explore ke Long Beach..makan kat sana..but i still bwk buku...wahh..melepak pun bc buku..wahh!!..schema giler!!..

25th Mac 2011 (Jumaat)

Pagi2 bangun, terus sambung baca buku..aku pun kagum ngan diri aku leh jadi seskema macam tue..haha..5 chapter nk kena baca ni beb..

tengah dok melepak kat dive center, sekali aku dengar ada org panggil nama aku..pusing punya pusing rupanya si Hasina ni sampai gak ke pulau ni!!..giler tul la minah ni..boleh gak sampai sorg2 kat sini..hantar dia ke bilik, patut ler amoi resort ni yek2 bagi bilik3 org tuk aku..rupanya si hasina ni dah kaw tim baeek punya ngan amoi tue..

aku patah balik ke dive center..teruskan usaha aku baca buku..Initial plan aku nk buat Peak Performance Buoyancy (PPB)..sib baik ler aku siap wat soalan kat belakang buku tu...sume jawapan aku si Spike ni check..kalo salah, dia siap suruh aku betulkan..tulis jawapan yg betul..

semua list yg ada dalam syllibus, spike make sure aku buat..siap bwk gelung bulat hulla hoop..suh aku masuk time kat underwater..wah...betul2 mengontrol buoyancy nie..

malam tu, time org dok tengok sun set, aku lak dh siap gear up...tuk nite dive..perh..lampu yg dive center bagi punya la kecik...neverse la aku kat bwh tue..limited betul apa yg aku nmpk...issh!..tak best tul..


Pas abis night dive, geng2 student g long beach,,join the others dinner kat Long Beach..melepak2 sampai kul 11 mlm..balik bilik jek terus krrorrhhh...kkkrrooohh..

26th Mac 2011 (Sabtu)

Pagi ni bangun-bangun jek hujan lebat...mak aii..ni mcm bukan suasana yg best tuk dive..kul 8pagi aku dh sampai dive centre...spike kasi briefing pasal dives session ari tue..pagi nk buat deep dive, then wreck dive (aku request nk wat wreck..tak nk buat fish ID) then lastly wat navigation..

memandangkan ari ni ari sabtu, so sangat ramai org ada kat dive centre tu...sampai 2 boat nk wat fun dive..cuma aku jek yg student ari tue..kitaorg ke tokong laut spot..for deep dive...

Group kitaorg dh standby nk dengar briefing...

Dua boat penuh ngan diver bertolak ke Tokong Laut..time ni hujan dah berenti..klo ikutkan plan, dorg akan durun ikut buoy line...so senang sikit ler..sampai2 jek kat dive spot tu aku dh telan air liur...ada surge yg kuat giler..aku nampak buoy line pun dh leh agak current kuat ni...

Spike mintak aku sabar jek dulu dlm boat..sbb nk bagi buoy line clear..ramai sgt org nk bergantung kat buoy line tu..nnt susah katanya..so aku hanya la jadi pemerhati kat atas boat yg tgh oleng2..bila semua diver dh back roll dr boat..dorg pun berkumpul dekat dengan buoy line tue..kejapan aku dh nampak abe luvis kena drift..mak aii..abe yg terror berenang tu pun boleh kena drift..terus mata aku mencari cici..lega sikit bila nampak cici elok2 jek dok bergayut ngan tali kat depan boat..at least dia ada tempat nk bergayut ler..

bila abe kena drift, KC pegi kat ngan abe..suddenly semua org yg depan boat (dekat dgn buoy line) pegi dekat abe jugak..dorg terus wat free descent kat situ tak guna buoy line..mak aii...giler ke??..kan current kuat tue..kalo takde buoy line nk pegang confirm ler kena drift!!...

yg si cici, wan ngan tung masih lagi dok kat depan boat bergayut kat tali boat tue..ishh DM dorg dh turun ngan group abe..so dorg 3 org ni mcm mana??.aku dh risau giler...aku bgtau kat boat man pasal 3 org kat depan tue..boat man dorg leh suruh dorg decent lak..suh tunggu yg lain2 kat bwh..lg pun time tu dh nampak ada buih2, cam ada sign ada org kat bawah ler..even tho aku rasa cam mustahil dorg leh kayuh nak lawan arus kuat ke arah buoy line..dlm kecoh2 tu..yg 3 org ni pun desent gak..

Belum sempat jantung aku nk normal risaukan si cici td, tiba2 jek abe lak naik kat surface..siap ada DM pegang kan dia lak..naik2 boat rupanya, abe punya sebelah fin tertanggal...adeh laa..abe naik jek boat, aku terus bagitau DM tu, suh dia p kat cici..kat bouy line..

mental down terus aku...dok aku tgh tak sedap ati, cuak, takut, risau...tetiba instructor aku ajak turun lak..dammmnn!!..turun2 jek, terus instructor aku tarik ke buoy line..aku sangat ler tak sedap ati..ngan current kuat..takut giler aku..terus napas cam naga...sampai kat bawah (18 mtr) si spike suruh lepas kan tali..suh aku decent lagi sampai bawah (24mtr)...adeh, nk lepaskan tali tu pun aku tak sanggup..terus aku check gauge aku..tinggal 70 bar jek..terus aku tap tank spike tunjuk kat dia gauge aku...terus dia ajak assent...

sampai surface aku sangat takut...sampai boatman terjun tolong aku naik boat...aku sampai gigil2..sib baik abe ada..dia calm kan aku..aku tak nk turun kat spot ni dah!...

tgh kecoh2 tetiba aku nampak ada kepala org kat surface..nun jauh kat hujung...aku tunjuk kat boat man...boat man p pick up dorg..jauh giler dorg kena drift..1-2 km gak ler..at same time ada group lain pun naik surface..boat lagi 1 pick up group tu..aku melilau cari cici..ish takde gak..group yg naik boat kitaorg tu ada 4 org jek..pun cici takde gak..aku dh risau bagitau kat abe..abe dok suruh gak boat man tunggu cici naik surface..tgh dok kecoh2 tue..tetiba aku muntah..sib baik sempat muntah kat laut..buat nya muntah dlm boat, lagi ler haru!!..giler laa!!..tak pernah aku kena sea sick ni!!..

tgh aku dok muntah2, abe ckp cici dh naik..perrhh!!..baru ler aku lega bila nampak budak tembam tue kat surface..terus stop muntah..cici, tung and wan selamat naik boat..

terus kitaorg balik resort..aku amik angin sikit...tukar tank..menyembang merapu2 ngan org kat situ..break 30 min...aku dh refresh!..

So, percubaan nk buat deep dive dh terkubur...so, kita org nk try wat wreck dive lak....so, kitaorg ke Vietnamese Wreck dive spot..

Kali ni sampai jek kat dive spot, dah ada boat kat situ..diver dlm boat tu, nmpk kitaorg jek terus dorg jerit tak bagi turun,..siap ada mamat dlm boat tu jerit, "u wouldn't come out alive!!"...perh..sentap terus aku..

instructor dia pun kasi signal strong current kat spike..tp kalo tgk kat surface ni, takde choppy pun..alamak, mcm mana nie..so, kita org p dive spot lain...outer reef....

sampai2 jek kat outer reef, aku dh nampak laut choppy giler, surge, buoy  line indicator tu pun kejap nampak, kejap hilang...hishh..aku terus signal kat Spike, aku tak nk turun!!..

so, kitaorg terus hilang arah tuju...terus patah balik ke Vietnamese Wreck semula..nk try turun..sampai jek kat dive spot..aku terus terjun back roll..tak nk tunggu lama dah...tgh betul2 kan mask, terus nampak view lain macam..aik...kat mana aku ni??..toleh2..mak aii..200 meter dah aku kena bawak arus..kayuh2 pun kat situ gak..arus lagi kuat dr tenaga aku...pasrah jek la aku kat tgh laut tu..melayan view sementara tunggu boatman datang kutip..:p

last2 kitaorg ke Houselight spot...belum turun aku dh nampak current kuat gak ni..spike kata kalo strong current, wat drift dive jek la..dive spot ni tak dalam..cuma 12m jek..xde buoy line...so, wat back roll jek terus kitaorg wat free decent..

Last2 kitaorg wat drift dive jek..sgt releks..pasrah jek la kena bwk arus pun..lansung tak penat..hehe..releks jek..tp masalahnya kena pasrah jugak le apa yg dapat tengok..kena bwk arus kawasan pasiiiirrr jek, nampak paassiiirrr jek laa..:p

Naik2 surface, jauh giler kitaorg dr boat..sib baik ler si spike ni ada whistle..kalo nk harap menjerit jek mmg tak de harapan ler boatman tu ler dengar..


Balik dari drift dive, terus tukar tank...nak wat navigation dive lak..relek melepak kejap kat dive centre..ada 1 group amoi2 baru register nk buat AOW gak...4 org amoi yg dh siap ada their own gear..pehh..ni mmg dh taiko kot..tp bila tgk log book dorg, lebih kurang aku punya record jek..:p

so, petang tu kitaorg ke Golden Bay..dengan tank 14kg tu berjalan kaki ke sana..wat navigation dive pulak...

Malam tu kami makan besar kat MAMA restaurant..last dinner kat sini ler katakan..ketam, ikan, udang, sotong...betul2 seafood ler..last dinner la katakan...burrrrppp!!!...besttt gilerrr!!!



sambal and sos penyedap rasa..





27th Mar 2011 (Sunday)

Pagi2 aku dh terpacak kat dive centre..kali ni ngan amoi2 yg nk buat AOW..nk buat deep dive..as ari ni aku akan balik, so tak nk amik risk p dive kat tempat yg sgt dalam..kitaorg p dive kat 20m jek...ok ler tu..kalo >18m dh consider as deep dive ler..cuma nampak pasir2...adooii laa..takde view yg menarik lansung!!..

abih dive dh kul 11am...isi form bagai lagi..apa lagi..berlari2 ler aku ke bilik..bot pulak kul 11.30 am dh terpacak kat jetty..kalut-kalut lerr!...

sampai jetty kuala besut, sopping sebenior kat sana..

pas tu, kitaorg singgah makan kat tok bali..then sopping keropok bagai kat pasor putih..maka kul 3 ptg baru bertolak dr sana...kul 3.30 am aku baru sampai kat hostel UTM ku....penattt!!!...

Alhamdulillah, semuanya selamat...
kawan2 diver baru ku, sila roger2 aku bila ada trip lagi tau!!...:)


yantie's places to go list;
xx. Perhentian Island  Mission accomplished!!

yantie's to do list;
xx. Advance Open Water    Mission accomplished!!

additonal :
yantie's to buy list;
xx. new compact camera with underwater housing
(haiiyaaa...selama ni mengharapkan cici punya camera jek..so, this time lansung xde gambar under water..wahaha..padan muka aku!!..;p)

Aku yg nk sangat nak wat fun dive...bllluuppp!!...bblluuupp!!..bbbllluuuppp!!

1 comments:

Hasina Terebuzzu said... Best Blogger Tips

1. kecoh la lu kak! Isle of Man pon tak penah dgr???

2. aku tak tembam.. kiut je! ahahaha

3. syg jugak ko kt aku ye kak??? =p