Thursday, August 19, 2010

BuBBles EveryWhere…Part I

Salam…mentor blog aku dh tanya2 bila nk update blog…senyap jek…hurrmm..umur blog aku ni baru jek 3 ari..dh tak sabo2 mentor aku ni..ye la..utk tidak menghampakan mentor aku, ari ni aku menarikan jari2 aku yg gebu2 ni kat atas key board yek…dlm pala aku ni dh ada draft nk cite apa, cuma belum ada masa nk menaip jek…maka, mencurah2 la idea nk buka cerita ari ni…


kali ni aku nk cerita pasal hobi baru aku iaitu scuba diving or diving atau bahasa melayu nya “menyelam”…Memandangkan time aku mula2 nk join diving nie..susah betul aku nk dpt kan info pasal xtvt nie..especially kat area JB ni mmg kurang betul la information pasal diving nie..plus, mentor aku tu pun kaki air gak, g swimming pool berenang dh mcm mermaid terror giler berenang…kan aliya kannn…(^^)v

actually aku pun bukan la tau byk sgt pun pasal diving ni..aku survey2 jek lama..so, sikit2 info yg ada ni la kita share reramai..kalo ada sesapa nk tambah apa2 info or perbetul kan apa yg aku bagitau, pun amat la dialu-alukan…(^^)

So, bila bercakap pasal menyelam ni, sure la akan teringatkan air kan…bila teringat air pulak…automatic nya kita akan ingat pasal berenang…Secara am nya, untuk menjadi seorg diver, ianya tak memerlukan highly swimming skill…boleh berenang biasa2 jek and yg paling penting, mestilah ada water confident…kalo ikutkan certification requirement dlm diving, diver ni perlulah boleh berenang at least 200m..tapi takde la cakap dlm tempoh masa berapa lama..so, berenang la serelex2 nya..takyh nk kalut2 berenang cm sukan olimpik..and asalkan instructor diving berpuas hati and korg boleh buat mengikut sylibuss yg dh ditetapkan..instructor diving akan mengjudge  sama ada boleh jadi certified diver ke tak..so, apa yg instructor tu ajar, follow baik2 jek…jgn gelabahhh…

certified diver???..sapa yg bagi certificate nie???…haaa…utk mnjadi diver, pun ada ‘badan’ yg mengeluarkan sijil/lesen diving ni…ala2 SIRIM la nie…Ada 2 badan yg glamor pengeluar lesen untuk diver nie…sama ada PADI or NAUI…Kalo kat Malaysia ni, PADI lagi glamor laa sbb byk dive centre kat malaysia ni under PADI..tapi tak kira la korg ni dicertified oleh PADI or NAUI, sylibuss nya lebih kurang sama and korg boleh dive kat mana2, whole world..bwk jek lesen tu time nk g diving..



PADI logo
Logo PADINAUI
Logo NAUI 
Scuba diving flag
Scuba Diving Flag


kalo korg nk tau mana lebih baik, PADI ke NAUI ke, ada perbincangan hangat pasal antara 2 certified bodies ni..korg boleh refer kat forum ni..


tp, kalo ikut aku punya personal opinion, mana2 pun boleh..lebih kurang jek..setiap benda apa pun ttp ada pro n con nya kan.. :)

apa benda lagi nk cerita ekk…..heermmm…ok kita cite pasal peringkat pelajaran diving pulak…haaa…bukan tae-kwan-do jek tau ada level2 tali pinggang..putih laa, kuning la, hijau laa..…dlm scuba diving ni pun ada level2 nya and spec2 yg korg kena pollow…di sebabkan aku ni di certified kan under PADI so, aku lebih specific kpd PADI la yek..PADI menawarkan bbrp type of courses yg mana setiap level tu ada specialty masing2…


Padi cources
PADI Courses 


so, mari kita cite pasal DISCOVER SCUBA DIVING dulu…haaa..yg ni utk sesapa yg nk try2 jek dulu..nk rasa cm ne pakai regulator, cam ne rasa angkat tong gas, cm ne rasa back roll (terjun terbalik ke belakang dr atas boat), cm ne rasa pakai diving gear..korg boleh pegi dive centre, ckp ngan org kat situ nk buat discovery scuba…hagenya dlm lingkungan RM150-RM200 utk skali terjun..ni hage yg so far aku nmpk kat diving centre laa maybe ada tempat yg lain hage nya..so, DIVE MASTER (DM) or INSTRUCOR akan brief kan korg, pasal basic diving nie…dia demo la skali cara pakai mask, fin, wet suit, tong gas, regulator..apa step2 yg korg kena buat..and paling penting dia akan brief pasal safety..dia explain la dlm 1-2 jam..pas tu bagi korg gear, korag dh standby pakai2 sume..dia bwk naik boat ke diving spot…so korg akan terjun and  DM/instructor yg akan bwk korg ke dlam laut..korg tak yh penat2 kayuh…korg akan di tow..so, korg relek2 jek..kalo ada cameraman pollow, korg bz2 kan la diri nak posing2 ngan gaya sesuka ati..and korg sure akan bz jakun tgk ikan ke, turtle ke, coral ke and sume benda2 best kat dlm laut nun…ada stgh dive centre, dia akan bwk korg ke bwh bergantung pada brp minit and certain kedalaman jek..ada lak certain dive centre yg kurang berkira, bwak korg smpai gas nk abis (50MPa), and kedalaman <18m…bergantung kpd DM/Instructor yg escort korg time tue..

korg yg try discovery ni dh tentu-tentu la minat ngan diving kan..off course la suka ngan diving, baru la sanggup nk melabur RM 200 tuk discovery…hage tu agak mahal sbnrnya, sbb korg bayar harge untuk 1 x dive but for 2 org..ye la, kena la byr kan hage DM yg escort korg tu skali..so, bagi aku la kan..baik korg tak yh buat discovery ni…terus buat OPEN WATER course jek…tu my personal opinion, bergantung pada masing2 la kan..mesti ada demand, br la dive centre ni offer discovery nie.. :)

so, ni baru intro pasal diving..insyallah, akan bersambung lagi..part II pulak…yg tu, aku nk cite pasal open water course, apa diving gear yg korg kena pakai, apa function gear tu sume…tp tak janji la yek bila..heheh…ari ni aku leh nk entry blog ni sbb dpt MC, suara takde ngan selsema teruk..even suara n hidung tgh dok mslh, tp jari still maintain..:)

Note : source information from these link

Wassalam….
signature


5 comments:

Hasina Terebuzzu said... Best Blogger Tips

poyos.. tak ble blah! hahahhaaha

YanTie DiVer said... Best Blogger Tips

whahaha..jeles r tue...ko ada????:P

YanTie DiVer said... Best Blogger Tips

ina, aku baru terpokir napa ko jeles pasal entry ni..
pasal discovery, merujuk pada ko la kan..wahahah..lupa lak pasal tue..:p
ok, aku mmg poyo!..(^^)v

Hasina Terebuzzu said... Best Blogger Tips

tak jeles la... bagus la.. cuma tak ble blah smpai copy chart dlm manual tuhhhhh.. hahahaha

~ beaber ~ said... Best Blogger Tips

salam ... ehehehe nice explaination tapi me rasa ada lagi satu tertinggal SSI(scuba school international)

regards