Tuesday, August 31, 2010

~~Ubi Kayu vs Ubi Keledek~~


Ari ahad lepas, boleh pulak aku teringin nak makan kuih Cik Mek Molek...Orang Kelantan panggil nama tu la, aku tak tau la kat tempat korang kuih Cik Mek Molek di panggil apa..sebab ni la first kuih yang aku belajar buat, mak su aku yang ajar..dia siap jual kan lagi..

kiuh ni simple jek nak buat..slalunya sume bahan dh disediakan mak su aku..aku tinggal adun and siapkan..then, mak su tolong gorengkan..time tu aku br sekolah rendah...so, tak reti la nk goreng-goreng lagi..




Ni la rupa kuih Cik Mek Molek

Di sebabkan mengidam sangat, pas sembahyang Asar terus keluar pusing la Taman Johor Jaya ni cari ubi.. Lupa pulak nk bagitau ingredient nk buat kuih ni cuma la ubi, tepung gandum and gula..maklumlah dh petang, mana la ada pasar bukak lagi..kena la cari kat mana-mana  kedai-kedai runcit..pusing punya pusing akhirnya pas 20 min jumpa la jugak kedai yg ada jual ubi..alamak, macam-macam ubi la pulak ada..slalunya sume mak su yg buatkan, aku tinggal uli..tepon pulak tertinggal, cam ne nk tanya mama nie..aku pun belasah jek la amik ubi..

sampai umah jek, mama  bagitau rupanya aku salah beli ubi..tuk buat kuih kena pakai ubi keledek, yg aku g beli tu rupanya ubi kayu!!...

adoi laa..dh la penat round cari ubi, beli pulak salah..frust giler laaa.. aku tinggal jek ubi tu kat dapur..dok kat depan tv, cabut ekor togeh nk buat makan soto berbuka nanti..

tak lama lepas tu, mama keluar dr dapur sambil jinjit platic ubi tu and amik kunci keta..tanya aku kat mana kedai yg aku beli ubi ni..aku kasi la direction nya..mama nk g tukar ubi yg salah beli..

Kejap pas tu, mama balik dh bawak ubi...aku senyum jek ikut mama masuk dapur, nk buat kuih..mama nampak aku jek dia gelak..aku tanya la napa??

mama kata, sampai kat kedai tu dia bagitau la aci (tokey kedai tu) yg dia nk tukar ubi..dialog yg di ceritakan mama lebih kurang cam ni la..


mama : aci, saya nak tukar ubi ni laa..anak saya silap beli..
aci : akak mau ubi apa?
mama : ubi keledek, tapi dia beli ubi kayu..
aci : boleh..boleh...akak pilih la kat depan..

mama pun pegi la pilih ubi keledek kat depan..pas tu ada sorang pekerja tu datang kat mama,

Pekerja : kenapa akak???
mama : nk tukar ubi..tadi anak saya salah beli..nak beli ubi keledek..di beli nya ubi kayu..
pekerja : oohh..yang datang beli ubi tadi tu anak akak ke??
mama : aah
pekerja : Anak akak tu tinggal kat mana sampai ubi kayu ngan ubi keledek pun tak tau beza??...
mama : oohh..dia tak kenal sebab dah lama dok kat obesiiii!!!!!!!!!!!!!!..........
aku bantai gelak la dengar mak aku cite..time buka posa, adik beradik aku sume kumpul, mak aku bercerita la ngan dorang...tak pasal-pasal jek jadi bahan kutukan..pasrah jek laa..sib baik la, soto yg aku buat petang tu best, power!!..leh la cover malu skit...

tp skang ni aku rasa cam mak aku bukan bergurau sesaja tu..cam pedih lak kena sound..adoii, dh 2 ari pun terasa bisa kena sound ngan mak aku..;p


3 comments:

Hasina Terebuzzu said... Best Blogger Tips

WAHAHAHAHAHHAHA.....

len kali tanya la dlu nk ubi apa? ni tau bantai je.. nasib ler org kedai tu kenal sapa yg beli ubi tu! hahahahahahhaa....

YanTie DiVer said... Best Blogger Tips

nasib baik ke kalo org tu kenal???...yg tak tahan tu, mak aku siap buat lawak...
"dia dok obersiii!!..."... :p

aLeya without maisara said... Best Blogger Tips

wah dah menceburkan diri dlm masak memasak nmpk.. gud gud..