Tuesday, August 31, 2010

~~Recipe : Apple Pie Ala-Ala McDonald~~


Hurm..mula-mula nampak si Hasina post gambar apple pie kat FB..siap tag aku kat gambar tue..eleehh..ingat aku jaki la konon..mula-mula tengok memang ingat kan dia beli apple pie instant dr kedai..sbb apple pie tu rupanya cam apple pie McDonald..rasa nya cam mana tak tau la kan..sbb dia tayang gambar jek..bukan nya nk bagi sikit.. :p

Then ari ni nampak ramai mintak recipe termasuk lah mamat-mamat bujang kat gambar si Hasina tu..yang aku leh tak tahan tu tengok ada gambar baru kat wall org lain, org laki pulak tue...pun dh siap buat apple pie nya..herm senang sangat ke..setelah di mintak link recepi tu, rupanya memang senang!!!!!!!!...perlukan 4 bahan jek rupanya..

korang yg baca blog ni, sila la try buat yek...link untuk recepi tue;


Recipe Apple Pie Ala-Ala McDonald



Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • *Puff pastry*
  • *Apple Sauce*
  • 2 biji epal
  • 1/3 cawan gula
  • 1 tsp serbuk kayu manis
  • Cara-cara nak buat, sila click DI SINI..



Yang ni version aku yg buat

Yang aku buat ni banyak minyak skit..so, pandai-pandai la control api dapur yek..kalo kuat sangat kang cepat hangus lak kulit pastry tu, kalo slow nnt jadi la cam aku ni haa..meresap minyak..aku nak kena try lagi.. :)

Kalo tengok kat link recipe tu memang cantik and menarik laa..

Pasal kulit pastry tu, aku beli kat Tesco..but ada yg inform kat Giant pun ada..cuba la cari..kulit tu cuma RM3++..untuk 10 keping..kalo cari kat hypermarket, kulit tu dia letak kat area kulit popia...



senang jek rupanya..kalo aku yang ala-ala yang adoooo ni pun buat pun jadi, korg mesti la lagi boleh kan...

selamat mencuba :)


4 comments:

aLeya without maisara said... Best Blogger Tips

hok...bg la aku rase sikit..
ngidan ngidam..

YanTie DiVer said... Best Blogger Tips

lerr...buat sendiri jewkkk..senang laa..=)

Hasina Terebuzzu said... Best Blogger Tips

muahahahhahaa!

YanTie DiVer said... Best Blogger Tips

Ina ni lagi terror..aliya, try ko request dr dia..:p