Sunday, November 24, 2013

China - Guangzhou ~ Day 1

Sambungan dari sini...

Announcement di LCCT tentang kelewatan flight Kami yang dijadualkan pada 2025 ke 2050,agak merunsingkan aku..sebab sepatutnya kami tiba di Guangzhou lebih kurang jam 1205am..makin lambat bertolak, maknanya makin lambat la tiba..huhu..nasib baik kami dah booking awal2 hotel berdekatan dengan epot thru booking.com..huhu...


Lebih kurang jam 1 am, kami tiba di epot Guangzhou, lepas selesai segala urusan dengan imigresen..Kami ke kaunter information, tapi takde sapa pulak kat situ..then, ke kaunter epot taxi..ada beberapa org Malaysia ngan Indonesia kat situ tengah dealing kat kaunter...diorang ajak aku share taxi tapi mereka nak ke town Guangzhou (1 taxi kena charge Y400 (~MYR200) aku pulak nak ke hotel berdekatan jek..bila aku tanya kaunter taxi tu berapa harga taxi ke hotel, dia suh aku call jek hotel sebab di sediakan epot shuttle..pas tu suh beli SIM card phone pulak..hage nya Y125 (~MYR62)..Mahal nya...so kitaorang tak beli pun SIM card tu, pas tu terus keluar dari epot tue..
keluar jek dari epot, terus kitaorang kena serbu dengan 'ulat' taxi..Mahal pulak tue..nak Y200...padahal aku tau hotel kami memang tak jauh mana..

tengah dok kami kena kejar ngan ikat taxi tue, tetiba dengar suara org tanya 'akak nak g mana?'..terkejut la aku ngan Pae, spontan Pae tunjukkan booking paper yg kitaorg dah print address hotel tue..'kitaorang pun nak pegi hotel nie jugak'..GOOD EAST HOTEL.. alhamdulillah ada jugak teman..lelaki cina 2 org Malaysia ni sangat fasih berbahasa melayu..tu la dia bangsa Malaysia kan...
Bila kami dah jadi 4 org..boleh pulak ikat taxi tue nak turunkan harga ke Y100..chett..aku ngan Pae dah setuju jek..tp mamat tu kata mahal laa..pastu dia belek2 booking resit kitaorang..eh, ada sediakan shuttle laa..pas tu di  call hotel..apa thah dia dok cakap bahasa mandarin... okeh,lagi 10 min van hotel datang katanya.. so kami masuk dalam epot semula..tunggu kat dalam..

lebih kurang kul 2.45 baru Kami tiba di hotel..Perjalanan ke hotel tak sampai pun 5 min, tapi tunggu lagi 4 orang yang lain...bila dah check in, tanya jugak berapa harga epot shuttle tue..it's free!..aku suka bebenor dengar perkataan free nie..haha...



Bilik sangat selesa..twin sharing room cuma berharga MYR 77..:)
Selapas solat malam tue kami tido lena...zzzz...
Bersambung..

9 comments:

Love Razila said... Best Blogger Tips

Wow...jauh tu. suka2, nak tunggu sambungan gitu, cepatlah update......

Iza Hyun J @ paE said... Best Blogger Tips

kak.. ko gi ngan sape kak... sape pae tu.. kikikiki soklan nak kene lempang...

Suhaidah Bahruddin said... Best Blogger Tips

Ajak lerrr.....kita nanti

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Love Razila
haha..sementara ada masa, saya try update yek..:)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Iza Hyun J @ paE

pae tu ada lah spesis lempeng..lempeng kelapa campur ngan lempeng pisang...(makanan jek di ingat nya..)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Suhaidah Bahruddin

hehe..insyaAllah yek..kalo ada trip cenggini lagi..

Amanda Suria said... Best Blogger Tips


Bumi Guangzhou yang indah kan....akak dah pi tahun lepas...best...cuma banyak gak tempat x pi sebab x termasuk dalam pakej...salam kenal...i follow..

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Amanda Suria

salam kenal...happy reading..:)

Anonymous said... Best Blogger Tips

assalamualaikum..boleh x nk tau bp u punye overall expenses tuk backpackers.