Tuesday, November 26, 2013

China - Guangzhou - Shenzhen - Day 2

Sambungan dari sini...

Ari nie pagi- pagi pas bersiap semua..kitaorang bersantap nasi lemak...ececeeehh, nasi lomak la konon..Kat China mana nak cari santan koottt...macam biasa la kalo travel santap megi jek laa..makanan ruji katanya kan.hehe..

Time check out, terus tanya orang kaunter cemana nak ke shenzen..alkisah kitaorang ni nak ke shenzen,semata sebab nak cross boarder ke Hong Kong...actually risau jugak pasal nak cross boader ke HK nie, sebab visa kitaorang masa hantar ke travel agent mmg mintak double entry...memang sepatutnya kena double sebab,
1st entry- dari KL masuk ke Guangzhou
2nd entry - dari Macau nak masuk zhuhai (china) then terus ke Guangzhou..

Tapi malangnya bila dapat visa, dapat single entry jek..pas tu staff travel agent tu kata boleh jek masuk kak..takde masalah...nak marah pun tak guna kan, bukan sempat nak buat visa baru pun..lagi pun ada geng traveller lain pun apply multiple entry tapi dapat single entry jugak..so agak try our luck jek la ni,nak main redah pun tak berani sangat sebab 1st time datang sini..

eeh eeehh...jom sambung cerita..So receptionist tu pun bagi la direction...mujur jugak la dia terror speaking English..dari hotel, pegi ke epot dulu..dr epot nanti amik metro ke Guangzhou East Railway Station, then amik fast train terus  ke Shenzen..

 Excited faces la niee..tengah tunggu shuttle bus ke epot kat lobby otel..
Ni la direction yang di tulis receptionist hotel..amik metro dari epot ke Guangzhou East Railway Station..then dari sana, amik fast train ke Shenzen..

 Mesin beli tiket metro ni pun kelakor jugak...aku ni takde duit kecik..so ingat kan boleh la beli tiket kat kaunter, tapi di suruh nya aku beratur kat mesin..dah sampai kat mesin, tak boleh guna duit sekeping Y100, yang boleh guna cuma Y10 ngan Y5 jek,,so pegi lagi kat kaunter sambil tunjuk kan duit Y100 sekeping yang aku ada tue,sekali di amik duit Y100 aku, then bagi duit kecik..then tunjuk masin nie lagi..adoooiii kena beratur lagii..apa daaaa..pas tu, balance yang kuar cuma coin Y1 jek..wallet terus jadi berat giler.haha..

Dah sampai Guangzhou East Railway Station, nak beli tiket fast train ke Shenzen pun terkial-kial nak guna mesin beli tiket ni jugak..kena scan passport, then tak reti nak pilih 2 tiket...so aku beli 1 tiket, pae beli 1 tiket...haaa, amik kau...aku kat gerabak 6, pae kat gerabak 4...hahaha..

 Harga tiket nya Y79.50 per person.. 




Ramai giler orang..padahal train nya berlepas lebih kurang 15  min sekali..

Bila sampai kat Shenzhen, aku nak ke Muslim hotel..kekdahnya kan senang nak makan, sebab ada Muslim restaurant skali..hehe..dasar budak dumuk kaaann...takut beno tak cukup makan..padahal dalam beg,makanan sesaja dah berapa kilo dah nie..

Keluar jek dari Shenzhen train station,aaahh sudaahh..beso giler kot station nie..kalo ikut kan LP kena naik mini bas..tapi abeh semua staff kat situ dorang tak tau stesen minibas kat mana..adoii..last2 kitaorang keluar jek dari stesen tu dulu..ingat kan nak cari clue la..kot la kalo dh nampak apa kat luar,senang nak navigate..rupanya belum apa2 lagi kitaorang dh kena kejar ngan 'ulat'..malas nak layan, Kami terus ke taxi stand..rupanya sampai sana pun dorang dah boleh agak kitaorang ni nak ke Muslim hotel..ye la kan..pakai tudung, kulit pun hitam manis..dorang mintak tambang taxi Y100 (~RM 50)..giler ke apa..ikut dalam buku LP nie dekat giler jek kot..  




Dalam pada kena kejar tue, aku jalan jek ke tempat tunggu taxi..humanghaaaaiii giler panjang org dok beratur tunggu taxi..hahaadddoiii...dok terblur- blur tu ternampak pulak logo metro...terus aku ajak Pae naik metro jek laa..

Kitaorang dok belek map metro bukan main lama..nasib baik la ada tulisan English jugak Kat map nie..haha..beli tiket metro Y3 jek (~RM1.50)..turun Kat station Hubei..giler punya driver taxi..dia ingat kitaorang nie banyak duit sangat jek..jangan judge poket kami sama ngan saiz badan tau...T.T

Berjalan la kami umpama kenderaan berat kat atas highway 6 lane..seyes orang2 lain semua jalan laju giler even pakai high heels 5 inch..haha..kitaorang ni pulak, ngan baby depan belakang..sendiri punya saiz badan lagi..hahaha..memang jadi tukang blok org jalan jek laa...

Pemandangan dalam Shenzhen Metro..bersihhh...

  
Bila sampai kat Hubei Station, pas belek-belek map-map kat pintu metro tu..kitaorang amik exit D then amik simpang ke kiri..terus tembus ke atas...dok blur-blur belek map kat buku LP tu, tetiba kami di tegur..."assalamualaikum, may I help u??..u look like lost"...aku tersenyum..Alhamdulillah..ada jugak muslim kat sini. even amoi yang menegur tu pakaian nya agak menjolok mata..

Pas tunjuk buku LP tu (kat buku tu ada wording dalam Mandarin)..so dia bagi direction..u go strait, untill 3rd trafic light, turn right but dont cross the street..the muslim hotel just near by"..xie xie (terima kasih)...time dengar direction cam dekat bebenor rasanya..bila jalan pikul beg ni, adoii laa..aku punya old injury kat kaki ni sakit sangat..padahal jaraknya 750meter jek...>.<



View Larger Map

Sampai kat bangunan tinggi putih nie, korang belok kanan...

Tadaaaaa..inilah dia hotel nya..Alhamdulillah...

Lepas check in, kebetulan ada maintenance job pulak kat lif nya..konon-konon cam gigih la nak naik tangga..sekali amoi receptionist kata, "7th floor"...terkedu terus!!!...kuat pae gelakkan aku.."ko tak yah nak gigih sangat la kakkkkk"..apa lagi, tumpang letak beg kat lobby, then terus ke restaurant kat sebelah laa..kita bersantap dulu..haha..

harga hostel ni tuk bilik twin sharing paling murah Y218 per room (~RM 109/room)..nanti dia akan bagi discount card..kalau ada discount card ni, korang akan dapat discount Y30 (~RM15) per day..since aku duduk sehari jek, so aku tak guna pun discount card tue..*if any of my reader yang ada plan nak ke Muslim Hotel ni, boleh la inform yek..nanti saya akan post kan...gift to my reader
la..hehe..*



Gigih study buku Lonely Planet..>.<

Lepas berehat kejap..kitaorang terus ke Shenzen Muzium..cam best jekk...cam best jekk....nak ke muzium ni pun takde la susah sangat, amik metro ke Civic Centre Station, then amik exit B..actually muzium tu betul2 depan exit B tue, tapi ada devider berpalang kat tengah-tengah..kitaorang pun blurr jalaan jeek sampai next block, last-last tumpang tanya budak-budak yang tengah melepak kat tepi tu..ada sorang budak tu escort kitaorang sampai ke muzium sebab dia tak reti nk bagi direction in English, body langguage pun kitaorang tak paham..last2 dia suh ikut...sampai ke depan muzium dia escort..hehe..



Basically muzium nie sangat impressive...best sangat..binatang-binatang dalam nie sangat la macam real...and local tourist sangat ramai kat dalam nie...dan part paling best, cam aku ngan pae ni antara display unit jugak la..ada orang yang berenti tengok kitaorang terberkelip-kelip matanya..haha..kagum kot, cemana la 2 makhluk ni boleh bulat cam ni sekali..miahahhaa..






 Klinik zaman dulu- dulu...
 Wong Fei Hong!...
 Student Shenzen university jadi tourist guide kat dalam muzium nie..malangnya sepatah pun kitaorang tak paham..huhu..

Pas pusing-pusing kat dalam muzium tue, konon nya nak ke art gallery pulak...tapi bila tengok jam cam dah tak sempat pulak..so bila belek-belek buku LP nie, ada pulak cerita pasal shopping place yang murah giler harga barang-barang pakaian ngan gadget...tapi kena beware ngan pick pocket..Amik metro, exit Laojie Station then jalan ke Exit A...tak perlu keluar bangunan pun...kat exit A tue terus bersambung ngan shopping mall..merayapkat dalam tu sampai la ke blok-blok mall lain...ada jugak terserempak ngan pelancong dari Malaysia..sempat jugak la sembang sikit-sikit..Malam tue kami beli kasut baru.kasut crocs sepuluh hinggit..kasut Puma aku boleh masuk beg jek esok..




Lepas puas meround malam tu, sebelum balik bilik sempat lagi dinner kat restaurant sebelah...hehe...

Our dinner ni berharga Y10..lebih kurang RM5...lumayan..

Bersambung....

Pictures courtesy of Pae (my buddy) & self-collection.

5 comments:

Ipa Gojos said... Best Blogger Tips

Kak yanti..cepat sambung...nk baca lagi..hehe

Henry Fox said... Best Blogger Tips

tekun sungguh gmbr yg duk stdy LP ni. kalo kasik buku akademik agk2 lulus cemerlang x? ;p

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

ipa...hahha...slow2 ni menaip..dh stay bz ngan normal life...

Henry Fox..haha..tu la pasal,,xtau la bila si pae ni snap gambor..:p

Sara R. said... Best Blogger Tips

Hi kak, memang jauh ke dari Hubei station nak ke Muslim Hotel tu ?
tengok google maps macam jauh je...

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

takde la jauh sgt pun..750m jek..tp mmg diri sendiri tak fit..
tambah pulak ada old injury kat kaki, bdn tetiba naik sesangat, berat beg lagi,,tu yg kaki sgt sakit..>.<