Friday, December 6, 2013

China - Guangzhou - Shenzhen - Hong Kong - Day 3

Bersambung dari sini...

Pagi-pagi nan indah nie aku bangun dengan penuh harapan..sangat berharap la dapat masuk Hong Kong and ke Macau...tapi tu laaaa..masalah ngan kami punya single entry visa ni...our initial route patut nya cam nie...


So bergigihan la kami naik train pergi ke boarder HK..actually boarder HK ni kat Shenzen Metro stesen yang kami mula-mula sampai semalam.. so, kami mengangkut semua beg, jalan kaki ke Hubei station and terus naik metro ke Louhu Station...dari sini jalan kaki jek tuk cross broader..





Sampai-sampai jek kat imigresen, aku main jalan jek dah sampai kat kaunter..si pae panggil aku, "kak kita main masuk jek ke ni?..tak nak tanya pasal visa dulu?"..so kami pun pusing-pusing kat area tue cari sesapa staff imigresen yang boleh tumpang tanya..last-last kami di bawa berjumpa seorang lady yang sangat la terror speaking..lepas menerangkan masalah kitaorang, dia bagi 3 suggestion;

a) kami masuk jek ke HK..sampai kat sana nanti buat visa entry ke china lagi 1 kat HK..tapi dia tak sure amik masa berapa hari..:

* yang ni aku ngan pae tak nak proceed sebab nak stay kat HK memang mahal semua hotel-hotel nya..so kalo nak kena tunggu visa kami siap (yang tak pasti berapa hari tu, duit poket pun tak berapa nak berkepuk-kepuk) cemana nak survive kan..*

b) kami amik local visa..dorang panggil Shenzhen visa..visa ni korg boleh apply and dapat on the spot..cuma visa ni ada beberapa limitation..(a) bila dapat visa tu, korang perlu masuk dan keluar melalui shenzhen sahaja - maknanya keluar then masuk semula melalui boarder ni jugak la..(b) Keluar dari Shenzhen dan masuk semula dalam tempoh 5 hari...(c) korang perlu pulang ke negara korang (mesti balik ke Malaysia) melaui Shenzhen jugak (tak boleh melalui kawasan lain)..:

*yang ni confirm la tak boleh nak proceed, sebab kami dah beli tiket balik malaysia dapart from guangzhou.*


c) Kami apply another visa kat area Guangzhou jek..:

*ni betul-betul last option la...sebab tiket one way nak ke Shenzhen - Guangzhou pun dah hampir RM50..*

Korang boleh baca pasal Shenzhen visa kat sini..(dah balik dari sana baru la aku buat research pasal shenzhen visa ni..too late!!..)

memandangkan ketiga-tiga option yang dia bagi tu cam tak berapa boleh nak proceed, aku pun tanya..
me : with our current condition, what is your recommendation?
Immegrasion staff : Don't go to Hong Kong.

aisseeehhh..aku masih tak puas hati...dok pusing-pusing kat kawasan tue..pantang jumpa staff imegresen, mesti aku tumpang tanya...masalah utama nya mereka tak boleh cakap english..so cara paling senang dorang tunjuk jek ke bilik officer tadi..huhu..

kecewaaa...kecewaaaaa....kecewaaaaaa....>.<"

punya lah aku frust, sampai aku sms kat travel agent yang buat kan visa aku tu, lantak la kena charge mahal, ye la sms ke Malaysia kan...huhuhu..nak naneeessss!!!...

dah lama aku termenung kat imigresen tu, dah bertenang-tenang dulu.,...baru la aku ngan pae angkut beg, blah dari bangunan tue..huhu..

Since kami dah ada kat stesen keretapi Shenzhen, so kitaorang terus amik fast train (yang tak berapa fast tue) direct ke Guangzhou..sepanjang aku dalam ketapi, takde mood nak bersembang ngan pae,  aku sangat ralat!!!...bila hati dah sejuk sikit, aku start bukak buku LP, kena start cari plan B..


nanti dah sejuk sikit ati aku yang lara nie, aku taip sambungan lagi yek..

till then...

waaaaa..*nak sembunyi bawah bantal dulu*



 

4 comments:

PM said... Best Blogger Tips

Last year kami buat route mcm korang jugak shenzhen-HK-Macau-Guangzhou-Shenzen. Kalu mcm kes ni, masuk China, pastu nak keluar g HK dan lepas tu nak masuk China balik kena amik visa double entry.

erm.. takpelah dah kesampaian nak masuk HK, tu tandanya kena repeat balik tu :)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

aah..mmg patut nya double entry..tapi travel agent kami bagi single entry jek..tu yg panas ati jek..nak marah pun x guna dah kan..huhu..redha dlm terpaksa...T.T

Anonymous said... Best Blogger Tips

hello.. salam kenal..
grrr tak sukanya dgn travel agent yg tak professional & tak bertanggungjawab!! nak senangkan kerja derang & amik untung sj..

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Anonymous

tau tak pe..aku sms buat ayat psycho kat dia..last la aku nk deal ngan company tu, ingatkan tlg travel agent melayu ni boleh la support sikit2 kan...

lepas ni, no more laaa.