Thursday, December 26, 2013

China - Guangzhou - day 5

Sambungan dari sini...

Pagi-pagi aku lagi aku dah siap2 nak pegi lagi kat masjid semalam..rasa macam tak puas explore masjid tue..lagi pun ada orang kirim kitab tafsir dari china..and rasa cam nak cari info pasal masjid-masjid kat area Guangzhou nie..since aku dah Xde plan apa-apa..rasanya aku nak visit semua masjid kat area sini..pagi nie since aku jejalan sorang jek aku naik taxi jek terus ke masjid tue..driver taxi tak tau masjid tu kat mana, aku tunjuk map pun dia blurr jek..tak pe la..so aku turun jek kat metro station yang aku pegi semalam..dari metro station tue aku jalan kaki sesorang ke masjid..

 Court badminton kat Guangzhou..Pagi-pagi cam nie tak ramai sangat orang main..
Dorang dok bertaichi lagi haa..nenek-nenek tua pun join, siap ada sorang bagi instruction..
Kawasan perumahan
Kedai muslim yang paling besar aku nampak kat sini.
 Kicap ABC pun ada...hehe..



Masuk jek masjid aku di sapa oleh imam yang ada bilik sendiri di depan pintu masuk masjid tue..aku pun tumpang tanya, kat mana boleh dapat kan kitab2 dalam bahasa arab?..tapi bukan main susah lagi dia nak faham..last-last aku sebut tafsir, baru dia paham..dia tunjuk kedai kat dalam kawasan masjid tu jugak..tp malang nya kitab yang aku cari takde..yang ada cuma Al Quran dan beberapa tafsir Al-Qur'an,tasbih, kopiah..aku pun keluar dari masjid dan berlegar-legar lagi kat kawasan situ..kot-kot la jumpa kedai buku muslim, tapi takde..last-last aku patah balik ke masjid dan tumpang tanya pak imam tue info pasal masjid-masjid lain kat kawasan nie..Pak imam tu bagi aku pamphlet, dia kata bagi driver taxi..nanti dorang bawak..bagus jugak sebab ada tulisan Chinese dalam map tue..aku amik masa kejap belek-belek map tue...hurm, kalau aku jalan kaki balik hotel akan lalu kat masjid lagi satu..so berbekal kan map yang imam tu bagi aku explore sorang-sorang jalan ke masjid tue..orang ramai takde la pandang pelik sangat, may be biasa nampak muka orang muslim kat area nie..
 






 Lepas penat ke hulu - ke hilir, tanya orang depan kata kat belakang..tanya orang kat belakang kata kat depan, last-last aku jumpa jugak masjid nya..masjid nie kat celah lorong pejalan kaki jek..even kereta pun tak boleh muat nak lalu..


 Ni la dia lorong yang aku dok pusing-pusing cari..haha..

masuk-masuk jek masjid ni aku terkejut..kat dalam tu ada ramai makcik-makcik tengah duduk mengadap tv , salah seorang dari depa tu dok nyanyi..laaaa..dorang dok karaoke!!..haha..lagu klasik pulak tue...aku dok amik-amik gambar and belek-belek kitab kat dalam masjid tue..












makcik ni dok sibuk menyanyi penuh penghayatan..

dalam aku dok blurr-blurr cari kitab yang kawan aku request, staff kat situ yang tengah menyapu tu, macam tau-tau jek aku ni orang Malaysia..Malay-shia..cam tu la dia sebut..last-last di bagi nya aku satu buku tafsir, tapi dalam tulisan chinese daaa..mana la kawe pahe...

 time on the way nak balik ke hotel, aku lalu deretan kedai yang jual barangan advertisement..tetiba jek nampak logo yang sangat dikenali..haha..parti apa pun, supplier sama jek..:p
ternampak kedai makan muslim, sempat singgah beli makanan lunch..

Dari masjid tu, aku jalan kaki balik hotel..okeh..time tuk mengemas..jom kita pindah hotel...yeaahooo..

Tadaaaaa..ini lah dia hotel baru kami..




 Ni la dia bilik kitaorang...beso and best..tapi yang paling superb, ada wifi giler laju kat bilik..

Lepas zohor, kitaorang join adik-adik semalam pegi shoping barang-barang computer pulak.dari hotel kena naik taxi ke sana, sebab jauh dari metro station..






 Punya la power power bank ni, sampai boleh guna tuk charge kereta..canggihhhh wooo...
 Segala macam benda ada kat mall ni..tepon zaman tok kadok jek yang takde.tepon semua yang latest jek..

 Transporatation kat China...dorang angkat monitor DELL pun guna trolley cam tu jek..ada yang siap terexcident sesama trolley dorang..pas tu kotak terus jatuh bersepah...dorang kutip balik, susun-susun..then jalan, cam de apa-apa jek jatuh kan kotak-kotak DELL...haha..nasib!

Lepas balik bilik, rehat-rehat kejap...NEXT DESTINATION....jom!!..





 Sebelum tido, sempat lagi meround kat BEIJING Lu (LU is ROAD)...kalo jalan kat sini, sila gemukkan wallet anda..hehe..kalo wallet tak gemuk, sila cuci mata macam kami je laa..hehe..tapi kami xpe, sebab badan dah gemuk pun..:p

Punya la banyak sangat jalan arini, sampai kaki dah tak larat nak melangkah dah..siap masuk kedai kasut semata nak tumpang duduk..haha..kesian pae, kena berlakon belek-belek kasut, test-test kasut, tawaf 3-4 kali kedai kasut tue..haha..
 Kepenatan balik bilik...nak tidoooo!!!!...



2 comments:

Love Razila said... Best Blogger Tips

Adoi ... lambatnya update, sib baik masih ingat2 lagi story. HEHEHE ada lagi x ni??SUka baca =)

Berapa kali tukar bilik hotel daaa =)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Love Razila

haha..lambat kan cerita nya ni..episod cerita drama merapu..hikhikhik