Friday, December 13, 2013

China - Gaungzhou - Day 4

Bersambung dari sini..

lambat betul update entry...busy sikit la skang ni..hehe..alasaaaaaaannnnn....

Ari ni bangun-bangun pagi jek..terus kemas barang mau check out..kali nie kami nak ke kawasan central Guangzhou..Time nak check out kat lobby tu baru la perasan yang kat luar rupanya hujan tengah lebat..alhamdulillah..,.hujan rahmat nie..sebab sepanjang kami kat sini, sangat la jerebu..tapi rupanya cam tu la environment Guangzhou nie..

Aku lari pegi beli payung kat sport city..tumpang tanya kat auntie-auntie kat dalam tu mana nk beli payung sambil guna body language je..auntie-auntie tu tunjuk ke bawah, lorr ada basement ke dalam blok nie...kalo tengok blok nie dari luar cam mall zaman dulu-dulu jek..rupanya kat basement mall tu ada hypermarket and wet market...terkejut pun ada..haha..jangan pandang rendah!..

Lepas dah dapat payung, kitaorang termenung kat lobby..haha..actually kami pun tak tau nak kemana..semalam ada jugak riki-riki booking.com, last2 jumpa 1 hotel yang sangat murah..lebih kurang RM70 jek per night..tapi kami still dok berbelah bagi, nak ke hotel tu ke nak cari hotel lain..arrhhh, since takde plan apa..belasah jek la..kalo tak ok, nanti kita cari hotel lain..

ari ni jalan-jalan best sikit..sebab bahu tak sakit dah..haha..malam tadi time round-round area ni, aku beli beg trolley!!!...sebab orang kat sini semua pakai beg trolley, apa murah sangat ke???semalam pas bergaduh guna calculator ngan tokei kedai, aku dapat harga RM120 untuk beg beso..memang la ada niat nk beli beg trolley ni sebab nak sumbat barang-barang dive aku, tp tak sangka pulak dapat semurah itu..miahaha..rezeki...

Beg aku yg kaler biru tu, beg pae yang kaler hijau..
aku beli size beso, senang nak sumbat fin nanti..:p

Bila hujan dah reda sikit, kami pun jalan ngan trolley kaler striking tu ke metro station..dari metro station ni, kami terus ke Haizu Square station..malang nya bila bawak beg trolley ni, aku letak semua barang termasuklah beg pack aku dalam tue..semua metro station ,aku naik lif untuk orang disable tuk naik ke tingkat atas..tapi bila sampai kat Haizu Square station, xde lif pulak untuk ke tingkat atas, untuk org naik wheel chair, ada sediakan platform kat tepi tangga, then naik ke tingkat atas guna controller pulak..alaa, takkan aku nak panggil staff metro station semata nk angkat beg trolley aku yg 20 kg tue..tengah gigih nak angkat beg tue sambil buat muka kesian kat pae, ada pulak mamat local people 2 orang tolong angkat kan beg aku...waaahhh..alhamdulillah..tak tau la berapa kali aku cakap terima kasih kat dorang tue, dah la tinggi pulak tangga tu..sampai tingkat atas bukan main mengah dorang...>.<'

Pae kata, bukan main terror aku berlakon buat muka kesian..hahaha...:D

pas tu menolak la beg tu dari Haizu Square station ke hotel tue..(XIDIWAN HOTEL)..jauh giller...siap lalu depan spital la, lalu depan bank laaa..sib baik x pikul beg, main tolak-tolak jek beg tue..Jap yer aku check kat gugel map...lorrr 1.2 km jek ke??..rasa cam jauh sangat jalan..:P




Bila tengah nak check in bilik, kami request nak tengok dulu bilik nya, nak amik deluxe room ke or twin sharing since harga nya beza dalam RM5 jek..bilik kami kat tingkat 6, bilik deluxe ngan twin sharing at the same floor, so kami main jengok-jengok jek laa..last-last kami decided nak amik twin sharing sebab bilik nya beso sikit ada ruang untuk solat..

Time nak check in tue, kebetulan ada beberapa couple yang check in sekali..aku perati kan jek la dorang tu, bagi depa settle dulu..maklum la kami ni ada luggage beso ngan tuan badan pun beso jugak kan..tapi aku perasan muka couple-couple tu, yang lelaki nya tua, yang perempuan nya bergaya seksi tapi tak berapa muda sangat la pun..bila naik ke lif, kami sama lif ngan couple-couple nie..tapi dorang masuk ke bilik deluxe and kami ke bilik twin sharing..

lepas letak barang and ke toilet, pae terperasan sesuatu kat atas meja..kitaorang pun dok belek-belek la bakul tue..pas kata, "eh kak, bagus kan dorang bagi RAINCOAT, dah la kat luar tue hujan"..aku pulak menjawab..."lorr ye ke??..chett buat penat jek aku lari g beli payung tadi.."..sambil tangan dok belek-belek kotak kecik tue..bila ternampak perkataan tu jek aku terus buang kotak tue..."eeeeaaa!!!..geli giler seeyyy...."..pae tanya, "lor apasal??".."CONDOM!!!!."..miahahha..berderai la kitaorang dok tergelak!!..


Pas tu teringat pulak kat couple-couple tadi...haha..berderai la kami ketawa macam kat umah sendiri gamak nya..siap dok bincang panjang ni..kenapa bilik twin sharing pun ada benda nie??..haha..sendiri pikir laa...kah..kah..kah...





 

3 comments:

Iza Hyun J @ paE said... Best Blogger Tips

betape sucinyer otak aku pk tu baju hujan.. hahahahaha bongoksssss

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

hahaha....dengan aku pun sama terpengaruh..:P

Love Razila said... Best Blogger Tips

HAHHAHA...sabo jelah, x pernah jumpa hotel yang sediakan CONDOM. kahkahkah,kite budget bila buang tu sebab kot nampak lipas mati ke cicat mati yang berulat ke, HAHAHAHA