Wednesday, June 19, 2013

~Samporna Dive Trip~ Day 5 & 6~Pulau Kapalai + Pulau Mabul~

sambungan dari sini...

pepagi tu cam biasa la..pas breakfast, lebih kurang kul 8am kami bertolak dari hostel..terus ke jetty and tunggu boat..perjalanan dalam bot lebih kurang sejam untuk sampai ke kapalai...

 scenery sepanjang atas boat...

Tu dia Kapalai Island...yeaaahaaa!!!..
Out 1st dive spot for today is House Reef, Kapalai Island..:)



 "lipan" underwater..


Nice nudibrach..1st time nampak spesis nie..
 suka cari si kecik ni kat celah2 soft coral...hehe..jumpa pun...

 suka kaler coral ni..light blue...
2nd dive spot, Seaventures, Mabul Island..
 nudi tengah dating..
 dok syok-syok layan diri tetiba DM tarik aku, sua kan muka depan muka moray eel ni, giler terkojot den!....nak amik gambor pun tangan dah gigil!..deng!..dalam air pun kena buli!..T.T
 nudi lagi..
 kawan patrick (sponge bob)..haha..


 Nudi lagi...

 Ni la dia botol2 pecah..buat bom..huhu..sedih tgk kawasan sekitar xde coral..T.T
 Puffer Box Fish!..
 Nudi lagiiii..tp yang ni susah nak jumpa..

 safety stop...tunggu bas ke cik abangggg...

 bye...seaventure..

3rd dive...Lobster Wall!...my favorite spot!..



 Frog Fish.

 Mantis shrimp...tak tau la berapa panjang shrimp ni..tak berani nak dekat...


Malam tu kami semua sibuk dah pack-pack barang...

Next day, (day 6)...leaving samporna dengan berat hati..cam tak puas lagi nak dive..haha..
Touch down kat LCCT at 4.30pm (cam biasa la AA mesti delay, sib baik delay stgh jam jek)..pas  tu terus lari pegi taxi stand sebab tiket flight ke JB naik MAS pulak..depart kul 5.30pm..cam nak pengsan bila beli tiket taxi LCCT-KLIA rupanya RM42.20..mahal rupanya..kalo naik bas baru RM2.50..haihh..sib baik nak cepat..

sib baik pakcik driver tu melayan kan aku  nie haa..siap jadi pompom girl kat seat belakang..go pak cik go!..sampai kat KLIA , ngam2 pakcik tu berenti kat depan pintu departure..berlari ngan beg berat pegi gate A5!...jauh giler kot!...phew..sib baik sempat!..

Touch down kat Senai epot kul 6.30pm..malam tu pengsan kepenatan..haha..baru rasa letih, penat...;p

maka berakhirlah cerita pasal Samporna Dive Trip nie..6 days punya cerita..

more stories to come..stay tune..;)


5 comments:

zila said... Best Blogger Tips

Subbhanallah!!!! cantiknya...bertuahnya dpt peluang myelam dan tengok kehidupan di dsar laut

tasyha3 said... Best Blogger Tips

Boleh share all the expenses?
i nk compare harga yang i dapt..
last year stay kat UC, tpi horror..
this year, nk try tmpt lain pulak..
harap membantu..

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@zila

zilaaa....jom laaa buat lesen dive..:)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@tasyha3

5d4n, Staying in Semporna...
Date: 1-5th of May 2013...
Price : RM 1,670.00

Price inclusive of :
~~~~~~~~~~~
*** Land transfer Twu Airport - Semporna - Twu Airport
*** 3 daily boat dives (EXCEPT arrival & departure day)
*** Borneo Semporna Proboscis River Cruise Excursion
*** Breakfast & Lunch (EXCEPT alcoholic & carbonated soft drinks)
*** Dinner at Semporna Proboscis River Cruise's Jetty (EXCEPT departure day)
*** Air-Conditioned Bunker Room with attached bathroom / hot water ( Common Sharing Basis )
*** Dive Equipment ( BCD, Regulators, Wetsuit, Weights, Weight Belts, Fins, Mask, Tank )
*** Free use of Wireless broadband services
*** SIPADAN Sabah Park Permit
*** Semporna Jetty Fee

Price excludes:
~~~~~~~~~
*** Tips to the dive master or dive instructor
*** Airfares & airport taxes
*** Insurance coverage
*** Dinner except on River Cruise...
*** Item not mentioned

iwannabeumie said... Best Blogger Tips

salam kenal cik yantie..cantiknya gambar2 underwater kalau dpt dive ni kan..suka sgt la..senang2 jemputla singgah blog saya ye..saya suka snorkeling je..dive x reti lg :-)

http://iwannabeumie.blogspot.com/2013/09/pulau-mabul-kapalai-sabah-our-precious.html