Wednesday, June 5, 2013

~Samporna Dive Trip~Day 3~Pulau Sipadan~

sambungan dari sini..

kul 7.30am kami dah berkumpul kat lobby hostel tu..bukan main semangat lagi nie..breakfast dulu, makan roti ngan minum coffee..then check dive equipment masing2..

 Excited faces..tak sabo dah ni..
 Mr K dok check dive equipment baru nya..baru nak merasmi nie..hehe
 Aku pun baru nak merasmi housing underwater tuk G12 ku..yeahh..jom try photography underwater pulak..

lebih kurang kul 8.30 kami naik van ke jetty pelancong..then naik bot selama lebih kurang sejam ke Pulau Sipadan..joms...:)

 Ini la dia jetty pelancong samporna..
 Dive sites area Samporna...hisshhh banyak nyaa..
 erkk..ada sampai 1001, mana jek la yg aku pernah pegi ni..:p 
 Pemandangan area jetty..
 ni la DiveMaster kami ari ni..
 Bersedia nak bertolak..
 Tu dia..tu dia..tu dia...Pulau Sipadan...:)
 Getting closer...
 sampai-sampai jek kat jetty tu, sila la register kan diri dulu...ada buku log kat kaunter tue..

 Crystal clear..haishh...tak sabar dah nak terjun ni.. 
So ini la dia 12 dive center yang ada permit tuk masuk sipadan, dive center lain sume kena beli permit dr these 12 jugak....and limited to 120 orang jek pelancong sehari...hasil sembangan aku ngan staff yang on duty kat kaunter tu, kalau ada group nak wat rombongan ke pulau tu boleh, tapi kena buat surat rasmi dulu..nanti dorang arrangekan apa yang patut..


oke..dah siap register..1st dive spot kami ari ni ialah WhiteTip Avenue..lets go!..:)

sampai2 jek kat dive spot, tengah gear up tetiba ternampak turtle tengah mating..haha...itu la dia cara penyu mating yer, di permukaan air..SubhanaAllah..unik kan..

Mula-mula nak decent jek..ahh sudah..lama nya tak dive..last kat bidong kot..dah lebih setahun nie..nak equalize, nak adjust boyancy, nak sibuk setting camera lagi..nak pegang pointer lagi..adoii..kalot...awal2 turun tu memang tak enjoy sangat, sebab sibuk ngan camera..giler la time atas darat dok belajor tu cam senang, kena adjust white balance jek, pas tu adjust ISO,...tapi hasilnya?...hitam..sume hitam..hanya hitam..dah masuk dlm air, sume button salah tekan..haha..i'm really screwed!..


maka untuk entry ni, aku cilok sikit la gambar master Chip ngan Dive Master..


Nudibranch...


colorfull fishes and coral..

Disebabkan dah lama sangat tak dive, breathing rhythm lari..so consume gas pun thah apa2..baru 40 min under water, gas dah tinggal 50 barr...so, signal kat DM, dia teman wat safety stop, naik surface sensorang, snorkling jek la dari atas...huhu..lepas 10 min baru dorang yang lain naik to surface..

Bye buddies...haha..aku abeh gas, kena naik surface awal..huhu

After interval for an hour, lets go for our 2nd dive..Barracuda Point!..hopefully jumpa barracuda laa...

the best is, turun2 jek terus jumpa Jack tengah buat vortex..damn!..cool giler..



DM aku ni terro giler buat buih bentuk O ring..giler cun gambor ni..
 A school of bumphead..extremely cool!..giler beso ikan nie..


 Sharrrrkkk!!!...
 Finally jumpa Barracuda..tapi tak cukup banyak tuk wat vortex..
aku ditangkap ketika sedang menangkap..lari dah 2 ekor shark tu..
 Ni hasil tangan aku amik gambar shark 2 ekor tue..giler gelap..jgn lupa adjust ISO yantie...haha..
Ni la another hasil kerja tangan aku..tak cun pulak colornya... white balance jangan lupa nak buat!..haha


After lebih kurang 45 min under water, DM dah bagi signal suruh naik.
Interval kat Pulau Sipadan and having our lunch kat sana...sempat la pusing-pusing pulau tu amik gambor.





 Ini la dia profile pulau sipadan..patut la boleh ada wall dive spot kat sini..tu la yg special sangat pulau Sipadan and pulau mabul...hanya diver memahami..haha..

Lebih kurang pukul 2.30pm, kami standby untuk terjun for our 3rd dive..Turtle Cave!..

 Akhirnya tangan aku berjaya amik gambar nudi ngan cantik..cantik kan..oke la nie..haha..

 Mr Chip and Cik Cici..
 kat hujung dive site tu, kami sampai kat jack fish tadi..yeah main ngan jack fish dulu..
Sebelum balik Samporna, tumpang lalu depan Mabul jap..rindu nya nak lepak sini lagi..

Balik hostel keletihan..malam ni kami tidur awal happily..

Bersambung..









16 comments:

Zilla said... Best Blogger Tips

fuhh, cantik giler!!!

*memadailah tgk gambar..nak terjun??mungkin tidak hehehe

Anonymous said... Best Blogger Tips

Nice ... nantilah aku simpan azam jadi diver gak. ni biar puas jadi runner dulu. nuahahaha

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Zilla

haha...jom la weeii..belum cuba, belum tau..;)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Anonymous

jgn simpan lama sangat azam tue..kang expired...mihahaha

yana said... Best Blogger Tips

tergamaknya hatimu menguris hatikuuuuu....~~ *nangis lari sorok belakang lemari* AKU NAK DIVE JUGAKKKKKKKKKKKKKKKK!!!!!!

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@yana

abeh sekolah cepat2..kumpul tabung ayam gemuk2..hehe..:)

Zilla said... Best Blogger Tips

yantie, kawan2 ne pun dok racun gak tapi takde kekuatan lagilah...takut tengok dasar laut..gelap je hahahaha...

Love Razila said... Best Blogger Tips

Wah!! awesomenyer. suka tgk tapi kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn kite xpandai berenang sooooo jangan haraplah nak dive bagai mau ler jadi dugong lemas xtimbul2 pulak. huhuhu

really enjoy your photo.

Ipa Gojos said... Best Blogger Tips

best gile baca blog akk...jap g sambung lg la...karng x berasap dapur den...hehhe

julie@julianamnoor said... Best Blogger Tips

kak yantieeeeee... i didnt know u have blogs too..now i will polow u hehe

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Zilla

haaaa...selagi coral boleh hidup, maknanya takde la dalam sgt..sb coral perlu cayaha tuk hidup..dalam sgt, dh gelap xde apa pun..

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Love Razila

haha..tak perlu highly skill swimming pun..basic2 tau, yg penting kena confident..:)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Ipa Gojos

haha..sila...silaa..happy reading...^.^

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@julie@julianamnoor

follow..jangan tak pollow...hehe..tp tak tau la rajin ke dok nk update..;P

Syafiq Kamaruddin said... Best Blogger Tips

fuyohh, bestnya diving kat sipadan..

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Syafiq Kamaruddin

mmg best amattt...haha..jom diving!..