Thursday, June 13, 2013

~Samporna Dive Trip~Day 4~Pulau Mantabuan + Pulau Bohey Dulang~

Sambungan dari sini..

pagi ni kul 7.30 am cam biasa kami dah berlegar-legar kat area receptionist tue...breakfast makan roti ngan coffee..lebih kurang kul 8am baru la bertolak ke jeti..

lebih kurang kul 10 am kami sampai kat 1st point, singgah pulau Bohey Dulang...kena register kan diri dulu kat taman negara sini...




siap ada surat rasmi rupanya...

okeh dah siap tulis nama kat log book, kami pun naik semula ke boat dan menuju ke dive spot..hooyeaahhh!!..:)

baru jek start dive, baru shot 1 gambar, skali bateri camera kooongg daaa..haha..tu la, sifu suh charge bateri mlm td...malas...sebab letih sangat..haaa.padan la mukaa...:P

ni jek la yang dapat..squid ngan starfish dok melepak...

maka gambar sepanjang ari ni, aku mencilok dari sifu chip yek...wink..wink..:P
 puffer box fish (kot nama dia)...
Crocodile fish dok melepak, sipi jek lagi aku nk terpegang!..giler terkojot den!

lepas lepak interval for 45 min..kami ready for 2nd dive, kali nie ke pulau Bohey Dulang...
hehe..bwk camera, tapi cameranya kat tepi jek..miahaha..
Nudibrach..
 Another squid spotted
 Colorfull coral..

lepas dive lebih kurang 45-50 min, kami pun naik ke surface..then interval for an hour..lunch time!..:)

Lepas makan, bosan pulak dok lepak kat atas bot, so kitaorg pun sarung fin, pakai mask..terjun!..berenang g sand bay kat tepi tu..hehe..

Boatman terjerit-jerit panggil kitaorg balik..haha..get ready for last dive...:)

3rd dive spot still kat area pulau bohey dulang..

 
 Nudibranch
 Shrimp..tak ingat pulak spesis apa nama nya... 
Ni lobster laa..main sorok2 lak lobster ni, kalau dapat tangkap ni, wat sweet sour la malam nie..hehe..
 another spesis of nudi
small shrimp

 Bye pulau Sibuan!!
Bye !!...boat man kata ada shape org tido..ya ke?..

Petang tu lepas rehat2 kejap..kitaorang round-round la kejap kat area hostel tue..hurm, rupanya belakang hostel ni memang tempat naik ikan..so time ni penuh la ikan segar dok di lelong..saja jek pegi menjengah..haha


 Lepas dinner, kami balik ke hostel,,,pegi jengok jap kat board depan tue, dah di update, esok ke PULAU MABUL!..yeahh!!..

malam ni jangan lupa charge camera!..miahaha..

bersambung..;)





4 comments:

Henry Fox said... Best Blogger Tips

canteknya gmbr2 dlm underwater tu. pakai kamera mcm mana ye?

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Henry Fox

Kitaorang pakai G12, Canon..:)

JunAina said... Best Blogger Tips

Menikmati keindahan laut, bukan semua org boleh buat!

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@JunAina

boleh la try buat Discovery Scuba Diving (DSD) dulu..