Monday, June 3, 2013

~Samporna Dive Trip~Day 2~

Bersambung dari sini..

Day 2 : 23rd May 2013

Pagi tu bangun subuh kena betulkan timing..haha..lupa pulak subuh masuk awal kat sini..pas tu sambung golek-golek atas katil jap..pas mandi siap2 sume, pergi la bekpas.. takde benda sangat yang boleh dibuat kat pekan tawau nie..aku pusing-pusing jalan kaki sorang diri kat town tue, singgah watson jap, pas tu skodeng2 kedai tudung..okeh seyes tudung kat sini memang murah okeh..sib baik nak cepat and aku tak nak check in luggage, kalo tak mau aku borong tudung kat sana..haha

sampai kat hotel, rupanya driver dah tunggu, sib baik aku memang dah siap pack barang dan dah standby beg kat lobby..so terus masuk van, perjalanan ke samporna pun bermula..dari tawau ke samporna mengambil masa lebih kuran 1.5 jam - 2 jam..sepanjang perjalanan kami bersembang selama setengah jam dan selebih nya aktivti kroohh kroohh..haha

sampai-sampai jek kat Borneo Global Sipadan Backpackers Lodge, terus check in..kemas-kemas bilik jap..time tu baru lebih kurang kul 2pm..kul 3.30pm kami kena berkumpul kat sini lagi untuk next program..so ada masa singkat ni kitaorang pusing kejap kat pekan Samporna nie..ada few dive shops, then ada giant sebijik, ada few kedai makan..tu jek la..

kul 3.30 ptg kami dah standby kat lobby BGS tu, here we go!..yeahh..

 Perjalanan dari hostel BGS tu ke river cruse ni ambil masa lebih kurang 30 min...tp ok gak la leh tgk rumah org local, then leh sembang ngan driver yg ramah ni..banyak info pasal local people boleh dapat dari dia ni..



 Sampai-sampai jek, dapat minum petang..goreng pisang ngan tea..
 itu la dia tourist guide kami..kecik jek org nya.
 dorang kasi makan kat helang ni...cam kat langkawi pun ada nie..
 Macam mysterious jek jetty nie..cam nak g umah kak limah..haha


 Bila nak senja, dorang bawak kat port kluang tido..dorang ni tido terbalik kat pokok2..nanti bila dah senja, semua ni bangun dan terbang serentak..
 lepas tengok kluang tu terbang bergerombolan, kitaorang pun balik kat jetty tadi and dinner..
Ni la dinner kami..best woo..

Pas makan, singgah town samporna, beli bekalan makanan dan ubat-ubat sikit..then malam tu sebelum tido semua orang dok sibuk kemas-kemas dive set masing-masing, aku yang takde dive set ni, sibuk belajor nak set up kan camera...excited nyaa..esok nak g dive kat sipadan...yahooo!!!..

bersambung

1 comments:

Love Razila said... Best Blogger Tips

Wow...bestnyer, kite ni dok terkebil2 nak ke Tawau xlepas2. Hehehe...cantiklah gambo lepas jeti Kak Limah balik rumah tu. KIKIKI