Monday, November 7, 2011

~panduan mencari arah kiblat untuk musafir~

Salam,

Memandangakn ada beberapa tripmate-to-be and member-member bertanya pasal arah kiblat bila aku g travel..so, aku pun mula la nk wat entry pasal ni..dok menggugel sesambil blogwalking, terjumpa pun entry pasal ni..

share entry : BackpackerBusuk: panduan mencari arah kiblat untuk musafir

selalunya aku tanya2 org local (sbb takat ni, aku cuma travel area dekat-dekat sini jek pun)..takat Indon ngan Thailand tu ramai lagi orang muslim and otel2 pun sediakan surau/label arah kiblat.....tapi, time aku student dulu, ada gak belajar pasal cara 1 tu, cara tu paling senang sebenarnya..sebab arah tu boleh di tentukan oleh bayang-bayang kita sendiri..leh tgk kat dlm video ni caranya;


Pasal tengok bintang tu, dulu ada gak aku belajar time kuar masuk hutan..guider gunung tahan ajar aku..tapi selalunya either pakai kompas or pakai cucuk kayu tu...tu pun senang..

Tapi tu zaman manual, skang ni sume dah canggih manggih...bukak lappy/ipad...haaa..gugel map jek laa!!!..dah banyak website pun yang sediakan arah kiblat ni..leh baca details kat link yang kat atas tu yek..

selamat beramal ye..:)


2 comments:

fatt said... Best Blogger Tips

no problem beb, benda camni wajib dikongsi esp bila pegi kat tmpt2 yg kat siling hotelnya xde petunjuk arah kiblat. TQ :)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

kann...tq babe!...:)