Thursday, November 10, 2011

26 fakta pasal traveller / diver

Haaa...nampak nya nama aku tersenarai sebagai salah sorang "insan terpilih" yang di tag oleh FATT..ada 26 soklan mencabar minda perlu di jawab...suka!!..suukaa!!...hehe..busy2 esemen banyak pun, aku tolak tepi dulu ni..

Memandangkan senarai nama yang terpilih tu semua nya traveller peringat tertinggi..yang melancong ke NZ la, India la, Korea la, UK la, china la, indon la...kang kalo aku cite pasal travel takde pengalaman sangat...nak cite pasal diving pun baru jek berkecimpung..hurrm, as diver mesti la at same time korang perlu travel dari island -  to - island kan..so aku rasa akan mengutamakan pasal diving, then pasal travel la..aku akan olah ikut sesuka rasa, kalau kurang rasa, kita tambah ajinomoto!!..(^^)v

Warming up dulu 5 min...hiaahh..jogging setempat dulu..streching dulu jemari-jemari gebu-gebu ni dulu..okkkeehhh!!...sila buka kertas soklan!..

bismillahirahmanirahimmm...


Part I
1. Perkenalkan diri anda secara ringkas

*garuk kepala dulu...garuk telinga dulu..cam soklan interview lak ni...*

Nama saya yantie Ahmad..haa..cam tu la bukan nama penuh dalam IC..di lahirkan dengan bertahi lalat di tapak kaki dan juga di tumit kaki kanan..so, i was born to be kuat jalan..tu ler alasan aku selalu kata..hehe..takde banyak sangat pengalaman travel ke luar negeri..main dalam negeri jek dulu..constrain kewangan mahupun cuti...tambah pulak tengah keja skang tapi at same time sambung belajar..so, lagi la ada constraint ngan masa ni..tapi kalo dah kaki jalan tu, tak leh jauh..dekat-dekat pun jaddiii la kaaannn...:D

2. Sejak bila anda terjebak dalam dunia dive?

jap nak bukak wallet, tengok lesen dive..sat ehh...

baru jek completed Open water aku pada 28 Feb 2010..then aku upgrade kan ke AOW pada 27 March 2011..baru jek pun..

tapi aku mengidam nak jadi diver dari umur aku 15 tahun..time tu pergi pulau tinggi, johor..ngan family..then masa pergi snorkling suka sangat!!....time tu aku dah janji ngan diri aku one day aku akan jadi diver..!!

3. Yang mana satukah menggambarkan diri anda; traveller atau tourist?

kalo trip ngan diver-diver lebih kepada tourist la..
kalo tripmate bukan diver or motip bertrip tu nak g jejalan, aku leh switch jadi traveller..tengok pada keadaan..

4. Konsep berjalan jenis apakah yang selalu diamalkan? ie. backpacking, memandai sendiri, tour agency

hurmm..tengok pada keadaan..kalo trip tu berkonsep kan team-team diver..kitaorang prefer amik package yang disediakan dive center..lagi senang and jimat..
kalo teamate aku nak snorkling/jejalan jek..better main redah jek..selalu nya buat decision pun spontan (selalunya local trip la)..kalo sabah/serawak or obesi..buat preparation awal2 and diskass dulu..
tapi kalo tripmate aku jenis mau jejalan ngan tema mak datin, prefer amik package tour guide..package tour guide ni pun kena wat survey-survey gak la, ada jugak yang murah and berbaloi-baloi...

kiranya aku ni flexible..bergantung kepada tripmate..sbb ada orang giler dive jek, ada yang suka main2 air ala2 nak snorkling jek, ada yang phobia air, tak suka panas "mana boleh, nanti I sunburn laaaa" and prefer jejalan jek..aku tak kisah pun, asal leh jalan..i can switch myself..

tapi kalau dorang mau aku yang organize and pasrah cara aku..memang stail backpack ler jawab nya..sama-sama pilih route, pilih otel/tido epot ke, stesen bas / places to go..lebih kurang cam tu la..lagi thrill and challenging.

5. Siapakah dive buddy anda?

Hurm, for diving ni aku punya partner berubah-ubah..time amik lesen aku main redah jek sorang, sampai sana ada jek orang-orang lain nak amik lesen..bila aku post gambar dlm FB, rupanya ada jek member yang nak amik lesen gak..so, pas gather-gather, initially ber3 orang jek...lama-lama bila dah join forum, dah lepak sesama kat dive center, berkembang lak group tu..so, aku leh jek main belasah mana-mana..sebab tak semua trip aku/buddy asal aku tu available..

tuk diving ni, dive buddy tu yang selalu jaga korang time underwater, vice versa..tapi kalo korang takde buddy pun boleh, nanti dive center leh arrangekan buddy..rules of thumb, bila underwater tetap tak leh sorang-sorang..

kesimpulannya, aku masih takde buddy yang tetap la..

Part II
6. Bilakah kali pertama anda bercuti ke luar negara?

bercuti ke luar negara??..haha..singapore tu leh kira luar negara ke??..aku dok JB laa..singapore tu jarak dia sekentut jek dari sini..belum sempat abis kentut, dah sampai kat imigresen singapore..dari zaman kecik-kecik lagi dah selalu keluar-masuk sana..hehe..:p

Dive experience kat luar negara lum ada lagi..ari tu berangan mau wat kat bali, tapi disebabkan takde pulusss (mahal nak mapuh)...maka trip tu jadi jejalan jek la..


ok, jawapan ini tak di terima..1st time g obersi sbb company hantar ke Batam, Indonesia tahun 2007 and  ke Ayuthaiya, Thailand..at same time aku sibuk berjalan dalam malaysia jek..time tu AA tak berapa berkembang lagi..tukar keja pun still aku byk ke singapore..


then aku sibuk amik lesen dive, pas tu terus kemaruk dive pun dlm  malaysia jek..byk pulau2 kat malaysia belum abeh lagi ni..


Tahun ni baru la passport aku berchop oversea selain singapore..awal tahun ari tu ke hatyai...then tgh tahun ke bali...dive log aku pun lagi cepat bertambah dr chop dlm passport aku.hahaha..


xpe2..tahun ni onwards akan bertambah lagii..insyallah kalo ada rezeki..

7. Senaraikan nama tempat/bandar/negara yang telah dilawati setakat ini

Travel obersi: singapore / thailand (ayutthaya & krabi & Hatyai & PhiPhi) / Indon (bali & batam)
Travel dalam malaysia : semua negeri..sarawak, jek aku cuma ke kuching..kalo boleh nk explore abeh2..mengidam nak buat trans borneo..


Dive : Pulau tioman / redang / perhentian / mabul -kapalai / Aur - dayang

8. Pernahkah anda melawat sesebuah tempat/negara yang sama lebih daripada sekali? Jika YA sila nyatakan nama tempat tersebut

Tioman..tioman...tioman..sebab view underwater cantik and senang nak pegi, plus tak jauh dari Jb..boat accessible, kalo wiken ada 3 trip mersing-tioman..kebanyakkan pulau tak macam tu, kena direct deal ngan resort/homestay baru dorang akan arrangken boat..

so, kalo cuaca musim tengah elok..aku pernah jek pergi sana sorang-sorang..kemaruk dive la katakan..;p

9. Letak gambar salah satu tempat yang ingin anda ulangi dan nyatakan kenapa

mabul-kapalai - sipadan (pulau sipadan ari tu aku tak dapat masuk sebab takde permit) tapi 3 triangle pulau ni memang superb laa...


Mabul tak macam pulau-pulau yang lain...takde pasir putih gebu sambut kedatangan korang..cuma ada air laut yang crystal clear 3 layer..then umah2 orang asli bajau..sangat unik..bukak tingkap bilik, nampak penyu dok berenang-renang riang kat bawah..
damn! can't wait next trip..



10. Nyatakan 3 tempat/bandar/negara/ dive spot yang ingin anda kunjungi di masa hadapan


Tuk soklan ni aku list kan dive spot jek la..kang kalo aku list kan places to go, mauu berjela berperenggan-perenggan..


Dive spot idaman;
a) Sipadan, Malaysia (Top 5 in world)


b) Pulau Weh, Acheh, Indon


c) Kat Kota Kinabalu, ada 3 pulau impian aku 

  1. Pulau matanani , 
  2. Pulau mataking (mahal giler pulau ni, sebab private island tp listed dlm buku 1001    places must go before die)..so, aku mau pegi skodeng-skodeng apa yang best sangat tue..
  3. Pulau Tiga (pulau 1st siri cite reality tv SURVIVOR)


d) Bali, Indonesia..kat sini ada sejenis ikan yang unik, named MOLA-MOLA...ikan ni setakat ni ada kat bali jek (tak sure la kalau aku jek yang tatau)..


e) Maldives - kalau pulus tebal tahap wat bantal..


f) nak try buat cave diving yang fofuler tu..




eh, ko nak 3 jek ke Fatt??..hehe..

11. Ceritakan pengalaman kelakar/manis yang pernah dialami semasa bercuti

Ada 2 cite ;
  • Naik van dari semporna ke tawau..van tu  ala-ala bas mini la kot..bersempit giler..tetiba aku dengar bunyi benda bergerak-gerak..yang sanggggattt la peeliiikk...hissh..benda apa..aku dok risau ada benda kat kaki..muka dah pucat, tapi tak leh nak buat apa, takde ruang nak gerak..so, angkat la kaki ngan spontan nya, sib baik nya aku dok betul-betul belakang driver, so ada space kecik leh letak kaki..bila van tu berenti sesuka ati kat tepi jalan..ada orang turun..di tarik baldi ber lid dari kat bawah seat..di bukak nya tutup tu, ada ikan hidup lagi dalam plastic!!..penumpang tu baru balik pasar kot..tapi the rest of penumpang dalam tu relek jek.,.cam normal for them..memang orang sana makan ikan segar-segar..huhu..baru la lega...naik lengoh kaki tergantung cam tu..
  • aku sampai LCCT dari JB kul 10.30 pm..nak transit jek..next day nak ke Tawau flight kul 6.30am..so cam tak nak susahkan kawan-kawan maka aku decided nak tido kat epot jek..so, dah kul 1 am cam tu la baru area LCCT tu tak ramai orang and ramai mat saleh pun dah lepak ramai-ramai kat depan McD (tido kat luar mengadap jalan)..so aku pun tido gak la celak-celah pasu beso tu..kiri kanan ramai la mat saleh dok tido gak..one thing yang aku pelik, kenapa semua kedai kat LCCT ni tutup..all the while aku ingat kan kedai-kedai sini operating 24 hrs..semua kedai ada notice tutup dari kul 12am-6am..tak pe la..aku pun berlingkor tido, cuma cover badan ngan jaket pas tu terus hanyut...krrohh..krrooohh..tengah syok membuta, tetiba aku terjaga..semua orang dok berlari..napa??..aku duduk..still mamai and just tengok semua orang dok lari kat depan aku..for few seconds kepala aku tak berfungsi..pas tu baru la aku tengok keliling..rupanya ada FOGGING!!!..deng!!..kawasan dekat deret kedai jam sampai la old town sume dah putihhh (area international departure)...terus capai sandle, jacket ngan beg lari ngan kaki ayam masuk ke dalam thru pintu depan McD..kat dalam tu dah ramai orang bersesak2..aku yang paling last masuk rupanya!..pas aku masuk jek, terus dorang tutup pintu..ngan muka selamber (malu sebenarnya, sbb mat saleh ramai2 tu dok tengok aku lari..maklumla orang last), sarung sandle...pusing-pusing area tu..semua port dah penuh..last-last jumpa gak kerusi kosong kat depan KFC..tersengeh-sengeh sorang..huduh tul rupanya kalo baru bangon tido, berlari-lari ngan kaki ayam..lantak la, bukan jumpa dorang lagi pun...ok lah....sambung..krroooohhh...kkkrooohh...

12. Ceritakan juga pengalaman memalukan/buruk yang pernah dialami semasa bercuti

ada 2 cite..salah satu nya cite kat perhentian..time tu betul-betul masa laut bergelora sebab fenomena bulan dekat dengan bumi..even dah ada alarm tu, tapi kitaorang dah book and dah bayar pun..so, proceed jek la...panjang cite nya...detail cite nya refer la kat sini

2nd story....Paling ngeri, time aku pergi dive kat pulau tioman..first trip wat fun dive lepas elok-elok jek dapat lesen Open water..ngan takde sapa-sapa..dah gian la katakan..aku pegi jek pulau tioman..di sebab kan aku sorang takde buddy, so Dive master (DM) pun berbuddy la ngan aku..dari dive center (DC) naik boat ke dive spot dalam boat tu ada la dlm 14-16 orang kot..turun-turun jek aku dah rasa current kuat..tapi tak berapa reti lagi mau control buoyancy..so, aku tak leh nak control supaya aku turun bawah..(lagi bagus kalau leh dive 1 meter atas dasar)..tapi aku kat tengah-tengah..kiranya kalau kedalaman 18 meter, aku kat area 10 meter..tak leh nak turun-turun..so, arus dok menolak aku lah..*kalo boleh turun lagi, aku leh la sembunyi belakang coral-coral yang besar, so takde la kena tolak arus*..kick punya kick pun, aku still static kat situ..aku dah penat, mengah..bila mengah sure la consume lagi banyak gas..so, aku tengok gauge aku dari 180 MPa kejap jek dah tinggal 70 MPa..hishh..cam mana ni..orang lain semua dah ke depan, aku dok mengkick lagi tak gerak-gerak..so, dengan sedaya upaya ni aku kayuh kan jugak, leh la sampai cuit DM aku (buddy aku)..kasi signal aku punya gas dah tinggal sikit..siap tunjuk kat dia gauge aku lagi..pas tu dia pun dongak-dongak..cari boat kot..pas tu dia suh follow rapat ngan dia..lama-lama remaining gas aku makin sikit, tp mamat DM ni takde rupa mau assent pun..sampai la tinggal 30 MPa baru dia nak buat safety stop..berdua jek la aku assent ngan dia..diver-diver lain follow DM lain..sib baik ada 2-3 orang DM group tu...tengah wat safety stop tu (pada kedalaman 5meter, for 3 mins)..aku rasa punya la lama nak tunggu 3 min..sampai last2 gas aku tinggal 10 MPa..dia terus kuar kan octopus (regulator extra, memang di gunakan tuk share ngan buddy pun bila emergency)..memandangkan tangan kiri aku dok pegang gauge, tangan kanan aku dok pegang regulator yang dah takde gas tu, so DM la suap kan octopus dalam mulut aku (time tu kami dok berdiri mengadap)..sekali aku gigit jek, terus mouth piece kat octopus tu tercabut..*sila imagine mulut aku dok menganga dalam air, dok gigit mouth piece..tertelan air sampai mask penuh air la jawab nya* while octopus dia pun melayang ke belakang badan DM...terus cepat2 dia tarik mouth piece kat mulut aku, kuar kan regulator dalam mulut dia, terus sumbat dalam mulut aku..(sebijik cam cite wayang yang jackie chan berlakon tu!!!)..aku terus purge air-air yang dah penuh dalam mulut, mata..baru lah boleh tarik napas...legaaa...bernapas..bernyawa lagi..alhamdulillah!!...nasib baik la aku buddy ngan DM, takde la dia panic..maka aku pun cool jek..bershare la regulator ngan dia bergilir-gilir...haha..


sampai jek surface, aku inflate kan bcd aku tu..baru masuk angin sikit, terus bunyi ppppppppppppsssttttttt....abeh dah gas..maknanya aku punya tank tu dah totally empty..so, aku pun meniup la secara manual kembangkan bcd..sib baik la time OW dulu aku focus apa yang instructor ajar..kalo tak mau aku panic tatau apa mau buat..huhu..Alhamdulillahhhhhhhhh!! sesangattttt...


13. Adakah anda suka mencuba masakan tempatan bila berkunjung ke sesebuah negara?

sangat suka..esp kat pulau-pulau...sure la semua berasas kan seafood and segar-segar giler..:)

14. Letak gambar makanan tersebut dan ceritakan tentang keistimewaanya

alamak, takde gambo la..semua pelahappp!!!..hahaha....

Part III
15. Yang mana satu menggambarkan diri anda; backpack atau beg troli?

bag pack!!!...beg trolley susah la mau turun-naik boat!...

16. Letak gambar bag(s) tersebut dan ceritakan sedikit sejarah dan berapa banyak tempat/negara yang ia telah ikut anda berjalan



Ni first bag deuter aku beli..tahun 2000..aku beli kat penang time study sana dulu..pueh ati pakai beg ni..sangat tahan lasak..bersusah senang bersama..dari zaman kaki hiking, kaki travel sampai jadi kaki dive..bag ni la yang aku selalu usung kemana-mana..sampai naik lunyai...




Bag ni aku beli tahun 2009..baru lagi bersama aku..still OK..size nya 40+10L..kalo aku bukak zip kat dalam tu leh letak fin..ngam-ngam jek size fin aku masuk..




Bag ni pulak aku beli tahun lepas...bag ni design dia sling and boleh lipat-lipat jadi kecik jek..so sangat senang..kalo time tak perlu, boleh lipat-lipat masuk kan dalam bag pack..size ni elok-elok letak purse, mp3 , buku and passport, camera compact yang senang nak capai..


17. Senaraikan 3 barang yang wajib dibawa setiap kali bercuti

swimming suit, camera and charger, selipar

18. Senaraikan 3 barang yang kalau tertinggal pun takpe

sunblock (memang dah burn tegar pun), tepon & lap top (certain pulau takde line pun), dive gear sebab leh sewa jek..

19. Apakah perkara yang sering dilakukan setiap kali bercuti (contoh : update blog, tulis poskad, amik gambar)

amik gambar dah masuk category wajib..jap nak pikir benda selain tue...

makan ice ceam!!!..pas dive lepak tengok sun set sambil makan ice cream even kat pulau normally harge ice cream mahal, tapi memang nikmat giler..mahal singgit dua, compared ngan feeling tu...perrhh, tak leh cite la..layannn jek!!..

Jap-jap..ada cite pasal ice cream ni..time kat mabul, kebetulan panassss sangat time aku pergi tu..baru lepas balik dari dive center nak balik ke homestay....pas tu ternampak la kedai-kedai kecik dorang tu tergantung-gantung plastic ala-ala ice cream malaysia..siap berlari lagi aku nak beli..


sampai jek depan kedai tu, aku pun cam biasa la...
aku : kak nak beli ice cream tu..
*sesambil tangan dah pointing kat benda tergantung-gantung tue*
akak : kat sini takde ice-cream..elektrik pun takde..peti ice pun takde..
aku : abis tu ada ice cream malaysia tu..*buat muka tak pueh ati..sesambil tangan dok lap peluh*
akak : mana ada ice cream..ni kan gula, minyak,sos, kicap, cuka...
aku :haaahhhh!!!...*sambil mulut ternganga!!!*
akak : mahu ke?
aku : tak nak la...tak leh makan...saya nak ice-cream..berapa harga satu plastic tu?..
akak : 20 sen..ada softlan jugak..kaler pink dengan biru..
aku : kagum nyaaaaaa...tak terpikir lansung!..

sepanjang jalan pas tu, aku ngan dive buddy aku dok diskas pasal income dorg yang daily basis..so, apa yang dapat ari tu, yang tu la yang dorg leh spend..for them 20 sen affordable la kan...hurrm, tapi aku tetap frust,tak leh makan ice-cream!!...:'(

20. Mana satu yang tepat untuk menggambarkan diri anda, seorang yang suka bergambar atau malu-malu kucing?

suka ati aku jek..!!..tarak control ke hape!!..

21. Letak gambar anda sedang bercuti dengan posing yang suke hati nak diva ke, bajet bagus ke, tak kisah

gambar ni amik kat mabul-kapalai...my fav!!..

gambar ni instructor kat SphereDiver Dive Center yang amik kan..


Hish sempat nampak fin jek!!..aku suka muka penyu tu..sangat KEREKKKK!!!...



gambar yang boleh mengeluarkan kuasa sakti!..



22. Anda seorang pengumpul souvenir? Jika YA, apakah jenis souvenir tersebut?

key chain, fridge magnet, tshirt and pario (tshirt ngan pario bergantung pada harga and design)

23. Adakah anda menghadiahkan souvenir yang dibeli kepada ahli keluarga dan kawan-kawan?

Awal2 travel dulu beli byk tuk family..skang ni family dah bertambah..plus luggage pun dah ada extra charge..so tuk family pun selalunya beli fridge magnet ngan key chain jek..tuk anak-anak sedara,kalo ada yang sesuai, comei2 pun beli gak..unless kalau dorang kirim..tp dorang pun dah paham, kalau bawak backpack, susah la nak bawak banyak barang..so, dorg pun kirim FM ngan key chain jek dan sewaktu dengan nya..

tuk kawan-kawan and opismate, aku selalu aku belikan fridge magnet/keychain..ringan and jimat space..

24. Selain dari jawapan dalam soalan #22, apa lagi benda yang anda suka kumpul berkaitan dengan sesuatu tempat?

duit!!..duit negara yang aku lawat.. dulu time student rajin gak beli postcard, so skang ni nak start balik..kalo boleh biar post betul2 dari negara sana, jadi ada la stem ngan chop post opis for that particular place..


baru2 ni aku try collect pasir...so far ada tuk PhiPhi Island, Bali ngan Perhentian (tapi yang perhentian ni aku terbuang time mengemas!!..nyesal!!..nk g lagi sbb nak kena kutip pasir lagi!!..


Yang ni kutip kat PhiPhi Island..



Part IV
25. Seorang traveller harus mempunyai pemerhatian/observation yang baik. Nyatakan hasil pemerhatian yang telah dibuat berdasarkan 3 buah tempat/negara/bandar yang yang pernah dikunjungi (pick random)

Mabul - kehidupan local people sana still lagi mengamalkan gaya hidup as nelayan..mewarisi kehidupan sebagai keturunan bajau laut..dorang sangat terror ngan laut (beso pun  kat laut)..budak-budak membesar dengan kehidupan nelayan (follow bapak-bapak dorang g tangkap ikan)..bila resort-resort banyak bukak kat situ, kerajaan still kekal kan mereka kat situ supaya menjadi keunikan mabul..

Ayuthaya, Thailand..makanan utama dorang adalah vavi!!...so, kalo pergi pasar malam pun penuh ngan binatang tu..siap ada kepala jual atas meja...aku sangat kurang selesa ngan keadaaan itu..mereka sangat bergantung dengan sungai Chao Phraya dalam kehidupan seharian...berniaga, perhubungan pun selalunya local people naik boat, cros sungai...place to go : terlalu banyak temple yang bersejarah..

Phi Phi Island : tempat ni walau pun di thailand, tapi di conquer oleh puak-puak mat saleh..local people dah jadi tukang kerja keras, angkat barang or berniaga kat pasar ..kalo yang kaya boleh own hotel/buat business sewakan barang-barang snorkling, but still business kecik -kecilan..dive center and pub banyak giler tapi dah jadi milik mat saleh..mat saleh start memonopoli business kat sana..pemandangan atas darat / atas boat sangat cantik...superb!..tapi under water tak best..banyak coral dah mati..


26. Lengkapkan ayat ini. "Saya berangan......." dan ayat tersebut mestilah berkaitan dengan travel

mau berenti kerja and buat full trip RTW!!...Insyallah kalau ada rezeki..ni plan jangka panjang..so, kena ada strategi, kena ada big fund...langkah pertama, banyakkan tabung ayam!.


Soalan Bonus :
Letak gambar stamp passport yang paling disukai dan ceritakan kenapa (maximum 3)

paling suka yang ni..sebab, ni la satu-satu nya chop dari imigrasen Malaysia..skang ni kan kat epot semua dah pakai RFID system..so, time kat changloon ari tu, imigresen sana ala-ala klasic lagi..subuh2 tu pegawai dia kena chop manual cam dulu-dulu..ada 1 jek kot kaunter yang ada RFID system tu...yang lagi 2 kaunter chop manual..

Dari hatyai balik malaysia pulak naik flight, so aku mintak la pegawai imigresen kat LCCT tu chop gak..aku cakap ada chop keluar dari malaysia, tapi takde chop masuk pulak ni..so, peg tu kata "BOLEH jek", terus di chop..tummmmbbb!!..time kasih yek!! sambil senyum2 mesra gitewww...:)



Sekian.. Time kasih..cam best jek..kalo ada soklan mencabar lagi..teringin jek nak buat lagi..:)

28 comments:

Faizah said... Best Blogger Tips

hokey... picture penyu tu mmg comel... kerek nak mampuihhh.. hahahahaha... hidup penyu!!~~

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

hahaha..kannn..aku tergelak beso mula2 tgk gamba penyu tu..

Izza-Crystal said... Best Blogger Tips

best nya yantie.....kalau la aku leh diving.....huwaaaaa

fatt said... Best Blogger Tips

yantie,
aku baru pasan ko dah jwb..sori! nti ko paste link entry ni kat blog aku ye. tepek kat entry yg ada soalan tu. aku nak compile sume, senang nak tracking.

aku rasa entry ko paling lain & menarik giler sbb aku tak penah lagi baca psl diving...so i give u two thumbs up!

aku jeles gile dgn gmbr ko diving especially gmbr ko kejar penyu tu...so mabeles...pastu lion fish itu sgtla awesome v^__^v

iskk....ko mmg kasik aku terbako nak buat lesen tahun depan...aku tak sbar gile nk tunggu thn dpn. nti bila dah ada lesen bleh kita diving sesama :)

aku akan review jwpn ko slps ni..nak blogwalk blog lain jap..TQ :)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

iza,
boleh..boleh punya ko pun jadi diver..ada jek kawan aku bwk anak dia g dive trip..

fatt,
sila amik cepat sikit..nnt kita leh kemaruk dive sesama..:)

Biqque said... Best Blogger Tips

ok, mmg best ini entry! hahaha!

part es-krem tu SUMPAH KELAKAR OK! hahahahahaha!

dulu i ngan hasben bela salt-water fish tau. lion fish ni mmg salah satu la. i plak suka puffer and dogfish. tapi sume dah mati yelekkkk! hahaha!

i teringin nak dive, tapi i takut dengan ular air dengan jaws! haaaaa...eeeeiiii...sebut je dah takut! hahaha tah pape!

MasZuber said... Best Blogger Tips

first time aku sampai sini dari blog fatt,

ok aku teruje dengan ko punye dive activity!!!!!!! gambo2 dalam laut especially ngan penyu kerek memang superbrand!! heheheee

aku pun tengah cari lubang utk start buat lesen neh..dah lame gile aku berangan tau yantie..tp masih tak kesampaian impian aku yang satu nie.

ahhh best nye!!

Ely Hasrul said... Best Blogger Tips

okek baca sekalik lalu terus gelojoh nk komen hahahhaa.. xtpk nk suh imigesen cop hahaha cute betol..

tp part eskrem tu mmg xsangka la. bagus idea tuh!

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

Biqque,
Perrh..siap ada aquarium salt water...susah tau nak bela tu..ada gak berangan nak amik nemo..nak bela..tp kalo salah pH ngan temp..ikan air masin ni leh mati..mmg leceh ar..jom ar wat lesen..leh wat trip sesama..

MasZuber & ely,
Haa..korang janji2 la wat lesen ramai2..ajak fatt ngan biqque skali..
Tak perlu highly skill swimming pun..dulu aku siap pesan kat instructor aku, "kalo saya tak berani nak terjun, sir sepak jek tau bontot saya"..terus instructor tu gelak giler..tp bila class wat OW tu, takde nya tak berani..excited giler tgk nemo..semua jadi berani..siap harap abeh lambat..bestt woo!!..jom ar..

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

Biqque,
Ular ngan jaws bukan senang nak jumpa la..kawasan yang selalu diver pegi selalunya dah commercial...ular pun malu..dia dh g sembunyi..
Jaws adalah ikan yang xde kat perairan malaysia..shark jek la yang selalu jumpa..shark pun dia lari kat kawasan yang x ramai manusia..kalo tak selalu kena tonjol ngan fin jek..haha..

kemang~ said... Best Blogger Tips

kak !!!!! jeles gila okkkkk !!!!!

sy pon tgh plan nak buat lesen skuba ni...tp duit slalu terbabas kat tmpt lain... jeles jeles jelesssss !!!

Ely Hasrul said... Best Blogger Tips

sumpah besh entry nih tapii tapii tapii tapii maap la ye aku takut air. selalu cam model perasan duk tepi siap bikini tp masuk air sekalik kuak aje gelabah nk lemas.. mmg tak macho langsung!!

Janggel said... Best Blogger Tips

Wahhhh bestnya pemandangan di dasar laut..Entry yang unik jugak leh jadi calon tuk dipilih oleh fatt dan Ely..tapi sayang takde fullface.

wow pestaim tengok kicap garam semua dalam bungkus cengg

Janggel said... Best Blogger Tips

Alamak ayat tak habes....cenggitu.

Aku peminat Fanatik PENYU! arghhhhhhh

Lily Riani said... Best Blogger Tips

ice cream lawak gilossss...... i was thinking, awat ice cream diarang cairrr. pelik! rupa nye..... hahahahha

i impress sebab i tak nak diving, i takut open water, then breathing, then JAWS!!!

giler respect!

Ainul Arina Madhiah said... Best Blogger Tips

wow.wow.wow.. @_@

cool lah! series best~
Tapi rasanya macam saya takkan buat. sebab saya 'gayat' dengan laut? hahaha... ;p

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

ely :
hahha...kalo dah berbikini tak kena air, rugi ler kalo sun burn..

kemang,
dulu aku pun cam tu.tu yang lama simpan impian..tabung ayam aku tu dah masuk ketegory ayam tua dah..haha

jangel,
haha..penyu tu comei2..tak larat dah nak kejar..nmpak jek dorg cam pemalas..berenag slow jek..tpi tak terdaya mau kejar!...

lily & ainul,
try la wat discovery dulu..mana tau kot2 leh suka..;)

fatt said... Best Blogger Tips

yantie, nti edit no.21 k. tambah gambar solo ko dkt situ. thanks!

Biqque said... Best Blogger Tips

ye, sila tambah gambar muka yg jeles, ingin daku berkenalan hahahaha!

yantie, i tau jaws takde kat mesia, tapi i tetap takutttttt! hahahaha! eiiii dengar lagu dia datang je dah serem!

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Biqque

alamak, puan juri lum pueh ati la..sat eh..aku korek2 album lagi...

Anonymous said... Best Blogger Tips

tabung ayam ke bela ikan? :-P terbako aku bace blog ko. sabar ya sabar ..( pujuk ati sendiri ..cakap pun xgune)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Anonymous

haha..bila nampak beli ikan ngan ayat "cakap pun x guna" tu aku dah tau sapa org nya!..haha..jom beli ikan bbyk..:)

AKO @ retna said... Best Blogger Tips

yanti org JB ek.. area mana tu?

kagum tgk gmbr ngan penyu tu..
seronok tgk org dive sana dive sini.. tapi kita x reti berenang takot kang lemas hehehe :p

salam kenal ya ;-)

Zilla said... Best Blogger Tips

beb, kalo ada hati nak terjah Pulau Weh, roger2 orang di sini ye? ehehe

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@AKO @ retna

Parent dok kat johor jaya,,tapi aku stay kat UTM skang ni..student la katakan..org JB gak ke?..which part??..salam kenal to u too..:)

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Zilla

Pulau Weh byk kali dapat invitation dr diver2 yang dah taiko2..tapi tak sempat mau sambar flight tiket..
selalunya dorg buat trip ke pulau weh time kat malaysia ni tengah musim tengkujuh..so, selalu dapat invitation tuk trip bulan Nov - Feb..
so, lambat lagi la leh pegi..paling awal pun hujung tahun depan kot..

Muslimah Optimis said... Best Blogger Tips

Pengalaman menarik. Nak folo blog kak yanti kat mana ni?? Saya baru jinak2 diving. Baru plan nak amik open water.

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Muslimah Optimis

nak follow blog kat mana??..kat sini la kot..hehe..happy reading..

good luck for ur open water..best..insyalAllah suka..