Thursday, December 22, 2011

~~Caving Trip (Gua Tempurung)~~

26 November 2011

Jam 7.15am...kami bertiga gadis-gadis ayu and sopan santun ni tiba kat tempat meeting point, RnR rawang...boleh bersarapan terus sesambil tunggu yang lain..Azran tiba,di ikuti sebijik lagi keta awek-awek cun si Maej and Farah..lepas bersarapan terus berdezzuppp kami bertolak ke perak..

Lebih kurang pukul 9.00am kami tiba di gua tempurung..nak ke sini senang jek..amik exit Gopeng..lepas bayar tol, belok ke kiri..then terus jeeek..lebih kurang 15min, korang nampak signboard Gua Tempurung..belok belah kiri..sampai la korang kat gua tu..


Ada 4 package yang boleh dipilih at sini..kami amik package yang level 4 ngan bayaran RM22..best!..tak sabo dah ni!..:)
Ini lah dia package2 yang di offer..
 dr bawah kiri (clockwise): berjalan beramai2 nak masuk pintu gua, signboard pintu masuk, banyak platform and posing awal2 masuk gua..ada cahaya kemuliaan dari atas kepala aku..wahaha..

 Kat platform ni la berpecah ngan orang-orang yang amik package lain
 mula-mula jumpa sungai dalam gua
From top left (clockwise) : Ada kena mendaki, kena menggelungsor, 
From bottom left : mengharung air lepas adegan menggelonsor, tolong pakai proper attire la..kesian kat budak ni, boleh pulak masuk gua pakai selipar, sampai nangis-nangis la budak ni..last2 selipar dah putus, mak dia bagi selipar..bagus gak la mak dia berkorban demi anak..
 Ni la dia whole group yang follow full package..punya la ramai, tapi guider sorang jek..
 mamat baju hitam tgh duduk atas batu tu la guider kami..
 lagi adegan menggelonsor..yang ni memang curam giler...sampai kat tengah tu dah takde boleh hold..part ni la jugak ada orang leh terduduk atas team mate sendiri..wahahha..
Pas adegan menggelongsor tu, kena lalu laluan ni kot...
 Rupanya silap besar derrrrr.....lalu bawah..ada pulak lubang kecik ni...
 Part ni laa yang buat siku bercalar-calar..
End of the caving session, ada air yang best..menggelupur semua jadi dugung..hahha..syok wwooo..sejuk giler!!...gelak tak hingat dunia..sampai bergema gua tu sebab kitaorang..haha..

Kuar dari gua tu lebih kurang kul 4pm..tukar baju bagai-bagai..kami ke homestay..this one pun memang a big surprise jugak la..sebab tak sangka homestay nya betul-betul sebelah sungai...sebab time booking pun si hamsiah ni contact owner thru phone jek..perhh..terbaekk!!..

 Ini la dorm nya..
sungai yang sangat tempting....:)

 Lepas tukar baju sopan santun, kitaorg pun meround la satu kampung..sempat singgah makan mee kari lagi..
Meround kampung tu sampai tersesat..last-last kitaorang follow signboard Adeline's Villa..banyak betul signboard ke villa ni..tu yang cam interesting jek nak try tengok..
Ternampak banner ni kat area kampung tu..
Ni la dia view kat area Adeline Villa tu..sangat awesome yooo!!..

Malam tu kami dinner kat villa tu jek...memang dah termasuk dalam package pun...Punya la banyak owner tu buat kan kami air sampai 2 jugs..satu jug air teh O panas,satu jug lagi air oren sejuk..maka, malam tu main kad ngan air teh/oren laa..sapa kalah, setengah gelas air..opss sebelum terlupa, both air 2 jugs tu memang manis tahap melenting hokehh...sib baik la kat homestay tu takde orang lain sewa..kalo tak dah lama kami ni kena buang homestay..memekak jek gelak tak hingat dunia punya stok..
Sessi main kad di sulami minum air tu berakhir kul lebih kurang pukul 11.30 malam..berenti tu pun sebab dah abeh air 2 jug..siap ada sorang tu terkentut-kentut sesambil gelak..haha..lagi pun semua player asyik dok amik time off g toilet jek..meriahh ooouulsss...:)

Nak tido tu pun siap bising wat lawak...nasib baik la takde sapa mengigau mimpi ngeri..haha..


9 comments:

fatt said... Best Blogger Tips

aritu aku ada pegi, tapi sebab bln posa so aku amik pakej paling basic. pastu ada planning nak repeat balik cuti CNY ni. group aku ada dlm 8 org, muat ke nak sumbat homestay ni? bleh ko DM aku nombor chalet ni tak? yg adeline villa ni tempat yg sama ke apa? err, bleh mandi ke kat sungai tu? hehehe

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@fatt

homestay tu ada multiple size bilik..mula2 kitaorg plan nk g dlm 15 org, so mmg dh book tuk 15 org la, tp last2 jd 6 org jek..tu yg tukar bilik kecik..

Adeline Villa ni, kat kampung yang sama..area dekat2 jek..tp adeline ni kena masuk dalam lagi, byk signboard situ..

sungai tu leh mandi...nnt aku post lain pasal sungai tu pulak..

fatt said... Best Blogger Tips

oic...rate per head kat tempat ko duduk tu berapa?

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

RM33 per head..siap ngan bekpas and dinner..

makcikechah said... Best Blogger Tips

kihkihkihhh yg menghempap tu aku la kan??? giler.ko lupe la pasal OMaigodddd~ wahhahahahahah

Anonymous said... Best Blogger Tips

salam..nak tanye contact number untuk homestay yang kat sebelah sungai tu..yang macam dorm tu..bule x? thanks...

zakiran siraj said... Best Blogger Tips

salam. nak contact homestay

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@zakiran siraj

nama chalet tu DIMAL CHALET..leh try send inquiry kat FB page dia..
https://www.facebook.com/dimal.chalet?fref=ts

Unknown said... Best Blogger Tips

@YanTie AhMad Ada tak homestay yg boleh muatkan seramai 60 org? sebab nk pergi trip kelas ke gua tempurung.