Monday, December 12, 2011

Jejalan Trip (JB-KL-HCMC) Day 3

Sambungan dari sini..


Tentative ari ni trip ke Chu Chi Tunnel..Pagi tu, kami turun lobby dah siap dengan beg-beg..terus check out..sebab sure balik dari Chu Chi Tunnel nanti dah petang..Cuma satu bilik jek yang kami extendkan time..so, kat bilik tu la kami simpan semua beg..Nanti bila balik dari ChuChi Tunnel boleh la nak tukar baju ke nak mandi ke kat bilik tu..


Pagi tu driver datang jemput kitaorang kul 8.00 pagi..agak awal daripada masa yang sepatutnya..this time kami naik van..10 of us and another 2 hot mat salleh encem..;)


Tambah best lagi...our tour guide of the day is THONG!!..yeaahhaa...let's rock!..


2 hours journey di isi ngan aktiviti tidddoooo...haha...dah 2 malam tido kul 3am..mana nya tak ngantuk..


Sampai kat pintu masuk chichi tunnel tu dah ramai tourist yang lain..our tour guide,thong kasi briefing dulu sebelum masuk..cerita pengalaman dia and family dia time perang..macam mana they all survive and kalah kan American time perang dulu..
Tatau la apa yang si Aliya dok dengar tu..Beriya dah si Thong dok explain..


Baru mula kan perjalanan masuk hutan tu, tetiba dia tunjukkan lubang 4 segi..dia kata tu la size tunnel dorang..so, dia suruh la beberapa tourist dalam group kitaorang tu masuk..aku angkat tangan mau try, tetiba dia cakap..'U need to check your bump'..terus semua orang ketawa...cheeeehh..pandang 'besor' sangat kat aku pulak..dah kena digelakkan, sure aku lagi mau masuk..
Ccchhhhaaaakkkk!!!!!
Haaa..kan muat tu....(^.^)
Busut ni bukan sebarang busut, busut ni la tempat asap ngan ruang udara dari bawah tanah..
Thong kata "we are not highly educated, but we are smart"


Ada banyak benda2 zaman perang kat sini..banyak type of traps...bom pun ada..keta tank lama, yang dorang berjaya rosakkan pun ada gak..
Lastly, kitaorang di bawak masuk ke dalam tunnel..tunnel ni dah dibesarkan tuk tujuan perlancongan..kalau ikutkan size sebenar, memang kecik jek..
Merangkak la kitaorang kat dalam tunnel tu...Jauh jugak la tunnel tu..sempat basah baju..
sangat suka pose Hadi...haha..
Ada jugak shooting field..boleh di try..bayar jek la berapa harga peluru tu..
different type of weapon, lain-lain harga..Aku pun nak try jugak merasa menembak guna M16..

Lepas berjalan-jalan kat dalam tu, kita orang disajikan ngan ubi kayu dan pencicah dan jugak air tea panas..sedap gak la sebab ada serbuk pencicah nya..*sorry takde gambo*..At the end of the trip, kami di bawak tengok video pulak..dokumentari zaman dorang perang...


Daripada chuchi tunnel, kami pun balik ke HCMC..sepanjang jalan, kitaorang tido jek..krrohh....krrooohh...krrooohhh...pennnaaattt...


Sebaik tiba kat HCMC, kitaorang berpecah..aku, aliya and Japp mintak turun kat hotel..sebab nak g jejalan kat around city ni..ada yang nak g Ben Thient, ada yang g post office..


Apa yang pelik pasal trafic light ni??..aku pun tatau cam mana system trafic dorang ni..ada 2 trafic light..yang kat atas ngan yang kat bawah..

Opera House..
Haa tu dia....lif pun sampai muat 3 orang jek..tak boleh nak selit-selit dah..beg depan belakang dah sama besar..

Pukul 6.30pm, kami berkumpul semula..naik van ke airport..pulang ke Malaysia tanah air ku tercinta..:)


The End...



5 comments:

Lily Riani said... Best Blogger Tips

u berani masuk lubang tuh.... i tak berani... takut tersekat. drama dak i?

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

hahaha..

aku risau takut sangkut kat dada...oppsss~!..

Samiza Ezanie said... Best Blogger Tips

seronok tengok aliya.. thanks yanti...

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@Samiza Ezanie

u kenal aliya ke?..

xetxet said... Best Blogger Tips

omg! ina!!!