Thursday, December 1, 2011

Jejalan Trip (JB-KL-HCMC) Day 2

Sambungan dari sini...


Pukul 8.15am tepat-tepat, tour guide kami dah sampai..betul-betul punctual ni..dia kata sebab banyak hotel lagi dia nak singgah pungut orang..
Trip nak ke sungai mekong amik masa 2 jam..sepanjang perjalanan, pemandangan cuma lah sawah padi..yang best nya tetiba ada kubur kat tengah sawah padi..kat sini takde tanah perkuburan, so dorang tanam ahli keluarga kat tanah masing-masing..kalo yang tak ada tanah tu, tak tau la kat mana dorang kebumikan..


separuh perjalanan, bas kami berenti..singgah ke toilet..tapi kat hentian ni pun di jual barangan kraf tangan..lukisan yang dibuat daripada kulit telur..orang-orang cacat yang buat...sangat cantik dan teliti..tapi aku tak beli pun..harga?..off cause ler mahal gilos..
Setibanya kat sungai mekong, kitaorang naik boat..
comel lak tengok mat saleh ni..beriya pakai topi tu..
Muka excited tak sabo..;)


Lunch dah termasuk dalam package kami..tapi ada lauk vavi..so, for us dia gantikan dengan makanan vegetarian..hanya nasi dan sayur..so kami tambah lagi ngan ikan which comes with sayur salad and noodle..ikan ni harganya VND 150,000..bahagi 5 orang ok la kan.,.xde la mahal sangat..
Balik dari sungai mekong, tour guide kami bertukar..yang asal tu pergi ke bas lain..sebab dia guide group yang amik trip 2-3 hari punya..so uncle yang baru ni best..banyak mulut and suka nyanyi..nama dia THONG..siap di ejakan..my name is thong, T.H.O.N.G..Dia ajar kami lagu ni..


Vietnam, Ho Chi Mint (up)
Vietnam, Ho Chi Mint (Down)


Macam-macam lagu di nyanyi..tapi bila mintak di nyanyikan lagu besday tuk jaja dia kata tak tau..hahahaa..
This Youtube video was uploaded by one of my tripmate..Hadi..

Balik dari trip sungai mekong, kitaorang mintak drop kan kat Ban Thien..nak sopping..oohh..kat sini la rupanya pusat sopping yang heaven..



when ladies bershopping, Shop till u drop katanya..aku sempat sambar 9 bijik beg...
3 for me, 2 for kiriman Pae, 2 for Aliya and 2 for Hasina..ngan hage VND 2.3 juta..jaja sempat menempah 2 suit dengan harga RM500, Ina and azrin pulak shopping kain sampai penuh beg..farah tak berapa bershopping sangat..


Still, ni bukan la aktiviti terakhir kami untuk hari ni..lepas letak-letak barang...aku ngan aliya keluar lagi mencari kedai-kedai jual barangan outdoor..jam menunjukkan pukul 10.30malam...nasib memang kurang baik, bila sampai-sampai jek semua kedai dah tutup..on the way nak balik hotel..terlalu pulak depan kedai massage...ngan badan sakit tu, sempat la dapat service ngan haga USD 12 untuk massage for 90 min..yang paling best tu la first time aku dapat massage guna batu panas..perrrhh..cakap banyak pun tak guna..memang terbaeeekk...puas ati giler...


lepas massage, baru la perut terasa lapar...nasib baik la restaurant halal hanya lah kat sebelah hotel...even agak pricey yet sangat puas hati bila dapat makan nasi goreng seafood ngan harga RM10..but the portion pun agak banyak..siap boleh share ngan aliya..melepak kat kedai makan tu beramai-ramai..sampaikan tokey kedai tu nak tutup pun tak jadi, bila time kami melepak, ada jugak customer lain masuk..


lepas melepak kat kedai makan tu, baru la kami balik tido..dengan badan baru lepas service and perut kekenyangan..tido lena sungguh malam tu.


Bersambung..



3 comments:

fatt said... Best Blogger Tips

brg2 outdoor mmg murah kat ban thien ni eh? dia camne rupanya? supermarket? pasar borong? camne?

brg2 tu nampak ketara ciplak ke? kalau beg 50L agak2 berapa bleh dpat dlm USD or RM? aku nak mencongak ni sbb tahun depan nak pegi.

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

barang outdoor aku tak de jumpa sangat except backpack..

backpack dia memang sangat murah hokeh...total 9 bijik beg VND2.3juta....semua beg harga <RM50..imitation sebenarnya..but ko kena check quality jahitan laa..kalo ko nmpk cam ok, sambar jek.
currency : MYR600 = VND4juta..

fatt said... Best Blogger Tips

backpack je eh? aku baru terpikir nak carik jacket & boots. brand apa yg ada selain deuter? aku tak pasti tapi aritu kwn aku ada beli cap TNF, USD2 je ko...moyan aku. tapi bila aku cek balik kualiti dia dgn aku punya yg ori, mmg byk beza...ah sape kesah pun..hahaha...janji ada sudah

klu per bag less than rm50 harula aku borong 2-3...peh....