Friday, March 2, 2012

~JB-KL-Korea~Day 8~

Bersambung dari sini..

Pagi tu awal-awal lagi kami dah bersiap..misi hari ni nak pegi Nami Island..mengikut information yang kami tanya-tanya kat student Malaysia kat restaurant muslim semalam, perjalanan naik train mengambil masa lebih kurang 2 jam dari seoul area ni..lagi pun pulau Nami tu besar jugak untuk di explore..

tengah dok bersiap-siap tu..pae kata dia rasa tak berapa sihat..tak larat nak berjalan..takut menyusahkan kami pulak..hurm, rasa bersalah pulak semalam bawak dia hiking namsan park tu..

Lebih kurang pukul 9.30am, kami dah keluar hostel berjalan ke subway station..perjalanan dari Jangno-3-ga ke station terdekat dengan nami island perlu tukar sampai 4 kali train..boleh refer kat entry blogger ni...Sebab subway system kat seoul ni ada sampai 9 route, so sila la belek baik-baik map subway tu..dah la bunyi semua seakan-akan jek..

Disebabkan hari tu hari sabtu, maka train penuh dengan ahjushi and ahjuma yang nak ke hiking..giler fit dorang ni..ada sorang uncle tu aku dok sembang..,umur dah 55 tahun..tapi every weekend dia dok hiking..then dia cakap tuk maintain stamina, ari2 dia cycling kat umah 2 jam..perrhh!!...aku ni??.ppffftttt!!!...seminggu 2 x jek kot main badminton, tu pun 'main-main' ngan gelak jek lebih..dalam dok menyembang tu, di sebabkan uncle tu punya english sangat la power, aku tanya la dia kerja apa..rupanya aku ni dok sembang ngan CEO company hartanah dowwwhhh!!!..tabik spring toing-toing laaa...

Ini lah station terakhir..dari station ni, kena naik taxi pulak ke jetty pulau tu dengan tambang lebh kurang 3,000KRW..masa ni sejuk giler..siap ada salji..

kami sampai kat pulau tu around pukul 10 am...entry fee nya 10,000 KRW, tapi untuk pelancong ada diskaun, 8,000KRW..then terus naik ferry..naik ferry ni pun tak lama, lebih kurang 15 min..tapi sangat ramai orang..

Ada bendera di kenali kat deretan bendera-bendera tu..bangga ni!!!

Pusing-pusing kesejukkan, amik gambar sesambil layan diri syok sendiri..kalao ikut kan map, ada muslim restaurant kat sini...kitaorang pun pusing jugak cari restaurant tu..so, lunch kami leh makan nasi ari tu..yeeeaahhhh!!!..

 Pemandangan kat area Nami Island..
Tengah dok pusing-pusing cari muslim restaurant, ada pulak orang jual pau kacang..seketul harga 1,000KRW..sedap giler..nak-nak pulak time tu tgh sejuk..memang terbaeekk!!..

Finally jumpa pun muslim restaurant nya...nasi ni aku pun dah lupa namanya...kena goncang-goncang dalam container tue..ada group dak2 muda kat depan meja kitaorang dok nyanyi siap joget-joget "shake it!...shake it!!.." time aku dok goncang-goncang tin ni!..haha..lawak giler, rugi tak sempat snap gambo..dorang confirm la tau aku ni kan foreigner, ngan kaler kulit aku yang haddo ni mana boleh nk sembunyi..:p





Dalam dok pusing-pusing kat pulau tu, jumpa surau..so sempat la solat jamak and qasar..kat surau tu jugak la aku terserempak ngan another group of student UTM yang join group GOP..banyak tul la group student UTM ni datang sini..


 bila jumpa spot yang boleh panaskan badan ni mesti singgah..giler sejuk la kat sini..huhu

jumpa chop Nami ni..haha..terus aku chop kat passport aku!!..wahaha..

Lepas puas meround kat pulau tu, lebih kurang pukul 3am, kami gerak balik..

video
view atas boat..

Bila sampai kat jetty, ada buggy jumping rupanya kat situ..tapi tak sempat mau survey berapa harganya...masa tu dah pukul 3pm..so agak kelang kabut mau balik hostel..
video

Kami tiba di hostel lebih kurang pukul 6pm..Terus kemas-kemas apa yang patut and makan bekalan yang ada balance lagi..hehe..kenyang kan perut dulu..Lebih kurang pukul 7pm kami pun mulakan perjalanan ke Incheon International Airport..

Setiba nya kat sana, lepas check in semua barang, sempat lagi beli barang-barang kiriman opismate..patut la dorang kirim barang cosmetic dari korea..kat epot ni murah rupanya..dorang dah siap print kan gambo ngan dah bagi duit siap-siap..tinggal aku bagi kertas tu kat orang kaunter, and bayar jak la..

Tiba kat LCCT around pukul 6am..giler letih and ngantuk..baru la terasa badan sakit sana sini...lepas solat subuh, terus ke KLIA..amik flight KL-JB..tak mampu dah aku nak angkut luggage 20 kg ni ke hulu-hilir..

Berakhirnya journey Korea aku..Tapi alhamdulillah, aku puas ati sangat dengan trip ni..sempat cover 3 big cities..dalam tempoh 9 hari..Seoul-Busan-Jeju-Seoul..yang paling penting, dapat belajar banyak benda dan pengalaman baru..
 


Sepanjang buat research pasal trip korea ni, ada benda yang aku amat idam kan nak pegi/buat;
a) Sembahyang kat Itaewon - Yang  ni alhamdulillah tercapai..siap dapat dengar khutbah Jumaat lagi..
b) Nak pegi Jeju Island - Yang ni pun dapat..sempat 3D2N lagi..:)
c) Nak naik ferry g Jeju - yang ni tak dapat..sebab kalo ikutkan buku LP and tripadvisor, ada 2 company yang operating kat situ...one of them takde trip busan-jeju pada hari isnin, while another company ada..malangnya bila aku sampai kat terminal tu, lengangg!!..."no ferry to jeju on Monday!!" *pengsan*
d) makan makanan local - giler best!..
e) Visit Women Diver Museum - giler cool!!..
e) Naik seoul tower, tengok kunci2 love tu - mission accomplished!..siap beli love share ngan pae..hehe
f) Pegi Old Folk Village - all the while aku tengok kat map Jeju, aku ingatkan umah orang tua-tua..rupanya umah tradisional Korea daaa...
g) Nak pegi Nami Island - apa ke best sangat ke??..rupanya, best gak la tuk sightseeing..dan sepanjang perjalanan naik train tu has their own scenery yang aku suka..
h) Nak chop Nami Island kat aku punya passport - sukati aku jek chop sendiri!!.
i) nak merasa main salji - bukan takat main..siap kena tembak lagi haa..tp ada impian nak main snowboarding..hehe..tp yang tu kat tempat lain pun boleh..
j) Tengok sendiri tahap kebersihan Korea ni..semua orang kata bersih-bersih..tahap mana punya bersih..bila dah sampai sana, okeeh, memang bersih..yang pompuan-pompuan tu semua sampah masuk beg, nanti bila jumpa tong sampah, baru dorang keluarkan.
k) Communication barrier - haha..yang ni memang agak lawak pun ada, huru hara pun ada, terharu punya cerita pun ada.
l) Nak hiking Hallasan - sebelum pergi jeju, aku teringin sangat nak hiking, tapi bila dah sampai sana, aku rasa cam kerdil lak..stamina larat ke ni?...insyallah, kalo ada rezeki, kalo tak pass hiking, pegi kaki gunung pun jadi laa..

InsyaAllah, kalau ada rezeki, tiket murah ke kan..aku pun nak merasa musim bunga /falls kat sana..sure cantik kan..hehe..



4 comments:

Iza Hyun J @ paE said... Best Blogger Tips

mane entry nyer... huhuhuhuhu

Izza-Crystal said... Best Blogger Tips

Ko ter post ke yantie...hihihihi

jehan said... Best Blogger Tips

Seronok bc entry ni..kite nk g korea..bleh x bg tips skit..huhu

YanTie AhMad said... Best Blogger Tips

@jehan

insyallah..boleh jek..:)